Follow us

Ο από μηχανής θεός της Volvo: Αυτό είναι το στοίχημα του «ενός εκατομμυρίου»

Οδηγώντας ένα σύγχρονο Volvo, νιώθει κανείς σαν να ταξιδεύει μαζί με έναν από μηχανής θεό, που απλώς υφίσταται onboard διακριτικά και ήσυχα, αλλά βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση για να βάλει το χέρι του αν ο μη γένοιτο...

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
Volvo

Η εταιρεία που χάρισε στον κόσμο τη ζώνη ασφαλείας σώζοντας πάνω από εκατομμύριο ζωές μέχρι σήμερα, φτιάχνει αυτοκίνητα που παρεμβαίνουν ενεργά και βοηθούν τον οδηγό να:

- Αποφύγει μία σύγκρουση με ένα άλλο όχημα που βρίσκεται μπροστά του, με δικυκλιστή ή πεζό.
- Επανέλθει στη λωρίδα του αν κατά λάθος περάσει τη διαγράμμισή της.
- Μην αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας αν πίσω του κινείται ένα όχημα που δεν έχει δει.
- Επανέλθει στη σωστή πορεία αν κατά λάθος βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα ή να αποφύγει μία μετωπική εάν ένα αυτοκίνητο από απέναντι μπει στο δικό του ρεύμα κυκλοφορίας.
- Προειδοποιείται εγκαίρως μέσω συνδεδεμένων οχημάτων που βρίσκονται μπροστά του για πιθανούς κινδύνους που θα συναντήσει.

- Προστατευτεί αποτελεσματικά, αυτός και οι επιβάτες του, σε μία σειρά από σενάρια όπου η σύγκρουση απέβη τελικά αναπόφευκτη.

Προσεγγίζοντας, ωστόσο, από την ίδρυσή της ολιστικά την ασφάλεια, δηλαδή με παρεμβάσεις που δεν αφορούν το αυτοκίνητο και μόνο, η Volvo δεν αρκείται στα παραπάνω. Ως ηγέτης στον τομέα, γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον ότι για να πετύχει το μεγαλόπνοο όραμά της -μηδέν σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι- μέσα σε ένα νέο Volvo, χρειάζονται τολμηρές δράσεις που αφορούν τον παράγοντα άνθρωπο. Γιατί, μέχρι το πέρασμα στην αυτόνομη οδήγηση, τομέας που επίσης πρωτοπορεί η Volvo, ο άνθρωπος θα εξακολουθήσει να είναι συνδετικός κρίκος της αλυσίδας που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Πρέπει να είναι νηφάλιος, συγκεντρωμένος, να τηρεί όρια και κανόνες στο δρόμο, να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Είναι, για παράδειγμα, διαπιστωμένο, ότι οι νέοι οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο λόγω απειρίας. Οι νέοι άνδρες, μάλιστα, ακόμη πιο πολύ, καθώς όπως φαίνεται στις στατιστικές εμπλέκονται συχνά σε τροχαία ατυχήματα. Τι κάνει η Volvo για αυτό; Εξοπλίζει με Care Key όλα τα αυτοκίνητά της, δίνοντας στους κατόχους τους τη δυνατότητα να θέτουν χαμηλότερο όριο στην ανώτατη ταχύτητα, όταν παραχωρούν το όχημά τους σε έναν νέο ή άπειρο οδηγό.

Το Care Key είναι τμήμα μίας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αρχίσει να παίρνει η Volvo, με στόχο να σωθούν «ακόμη ένα εκατομμύριο ζωές»: σε μία ευρηματική όσο και ανθρώπινη καμπάνια με τίτλο A Million More, η σουηδική εταιρεία ανακαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η εφαρμογή της ζώνης και τις αντιπαραβάλλει με αφηγήσεις ανθρώπων που έσωσαν τη ζωή τους χάρη σε αυτή. Και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σήμερα όπως και «τότε». Ήδη έχει εφαρμόσει ανώτατο όριο ταχύτητας 180 km/h σε όλα τα μοντέλα της, αγγίζοντας με θάρρος ένα ζήτημα που κανείς δεν έθιγε έως τώρα: την εξαιρετική «δυσαρμονία» ανάμεσα στα ισχύοντα όρια ταχύτητας και τις πραγματικές τελικές ταχύτητες των αυτοκινήτων, ιδίως στις μεγαλύτερες κατηγορίες.

Είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα όλα τα Volvo θα διαθέτουν επίσης in-car κάμερες, ώστε να προληφθεί η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και η απόσπαση προσοχής. Οι «αρνητές» ίσως κάνουν λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας». Αλλά σε κάποια μελλοντικά ντοκουμέντα είναι βέβαιο ότι θα καταγράφονται πάλι μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν χάρη σε αυτούς τους «περιορισμούς». Και αυτό για τη Volvo έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Πηγή: Missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Tags

Διαβάστε Ακόμα