Follow us

Οξυτενή κονδυλώματα: Επικίνδυνη η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων

Το γνωρίζεις ότι ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων αυξάνει όχι μόνο τις πιθανότητες να κολλήσεις το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που είναι τα οξυτενή κονδυλώματα, αλλά και τον κίνδυνο να εκδηλώσεις καρκίνο; 

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
oksiteni - kondylomata

Ο ειδικός Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics), εξηγεί ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Πού οφείλονται τα οξυτενή κονδυλώματα;
Τα οξυτενή κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV ή αλλιώς ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο ιός έχει πολλά διαφορετικά στελέχη, τα 40 εκ των οποίων μεταδίδονται με το σεξ (κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό) ή τη δερματική επαφή με μολυσμένες περιοχές του συντρόφου ή μολυσμένα αντικείμενα όπως σεντόνια, πετσέτες, sex toys.

Είναι επικίνδυνα τα οξυτενή κονδυλώματα;
Τα ίδια τα κονδυλώματα δεν είναι επικίνδυνα, δεδομένου ότι οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV που δεν είναι ογκόγονα. Όμως, είναι απολύτως απαραίτητο να θεραπεύονται, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι στις ίδιες περιοχές μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη, τα οποία σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού, καθώς και του στοματοφάρυγγα.

Παίζει σημαντικό ρόλο ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων;
Σαφέστατα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι κάθε φορά που έρχεται κάποιος σε επαφή με μολυσμένο άτομο, έχει περίπου 60-65% πιθανότητες να μολυνθεί. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες αυτές όταν υπάρχει συχνή εναλλαγή συντρόφων. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% από τα οξυτενή κονδυλώματα, καθώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και στις περιοχές που αυτό δεν καλύπτει. Επίσης, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις αν ο ερωτικός σύντροφος είναι μολυσμένος, καθώς οι δερματικές βλάβες δεν είναι πάντα ορατές με γυμνό μάτι, και φυσικά δεν μπορείς να γνωρίζεις αν έχει μολυνθεί και από ογκογόνα στελέχη του ιού.

Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες;
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «BMJ Sexual & Reproductive Health», οι άνδρες με περισσότερες από 10 ερωτικές συντρόφους, εμφάνισαν 69% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο οποιασδήποτε μορφής, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες ήταν 91%. Κι αυτό εξηγείται ακριβώς επειδή είναι πιο έντονη η σύνδεση μεταξύ του ιού HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, σε σχέση με τον ιό HPV και τον καρκίνο του πέους στους άνδρες.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα οξυτενή κονδυλώματα;
Το πρώτο βήμα είναι η λεπτομερειακή δερματολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστούν με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός όλες οι δερματικές βλάβες, ακόμα κι αυτές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Είναι καθοριστικής σημασίας να τις ανιχνεύσουμε και να τις θεραπεύσουμε κι αυτές, γιατί αν παραμείνουν, θα αποτελέσουν αιτία υποτροπών στο μέλλον. Για τη θεραπεία, χρησιμοποιούμε εξελιγμένα δερματολογικά LASER που εξαχνώνουν τις βλάβες χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια, χωρίς παρενέργειες. Δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Από κει και πέρα, είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε τους ασθενείς για διάστημα τουλάχιστον οχτώ μηνών, ώστε να εντοπίζουμε και να θεραπεύουμε εγκαίρως τυχόν νεοεμφανιζόμενες βλάβες, οι οποίες επώαζαν το περασμένο διάστημα και δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί. Με τον τρόπο αυτόν, απαλλάσσουμε οριστικά τους ασθενείς από τα οξυτενή κονδυλώματα και αποκαθιστούμε την υγεία στη σεξουαλική τους ζωή.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com , www.tzermias.gr )

Διαβάστε Ακόμα