Follow us

Φάκελος: Κονδυλώματα : 5 μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις

Ο πρωκτός αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα σημεία εντοπισμού των κονδυλωμάτων, του συχνότερου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Ξένη Δημοσίευση
ΓΡΑΦΕΙ: ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
kondylomata-proktou

Κυκλοφορούν όμως πολλοί μύθοι γύρω από τα κονδυλώματα πρωκτού, τον τρόπο μετάδοσης και θεραπείας τους, γι’ αυτό ζητήσαμε από τον ειδικό Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics), να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Μύθος 1ος : Τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται μόνο με το πρωκτικό σεξ

Αλήθεια: Τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται σε μεγάλο βαθμό με την πρωκτική επαφή, όχι όμως μόνο με αυτόν τον τρόπο. Ο ιός HPV, στον οποίο οφείλονται τα κονδυλώματα, μεταδίδεται και με το κολπικό και στοματικό σεξ, καθώς επίσης και με τη δερματική επαφή με μολυσμένες περιοχές του ερωτικού συντρόφου ή μολυσμένα αντικείμενα, π.χ. σεξουαλικά βοηθήματα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία, τότε είναι πιθανό να μεταφερθεί η μόλυνση από τα γεννητικά όργανα στον πρωκτό, καθώς ο ιός μεταδίδεται εύκολα από τη μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη με το ξύσιμο ή το ξύρισμα της περιοχής, ή ακόμα και με το σκούπισμα κατά την κένωση.

Μύθος 2ος: Κονδυλώματα πρωκτού εμφανίζουν μόνο οι ομοφυλόφιλοι άντρες

Αλήθεια: Δεν ισχύει αυτό. Όπως εξήγησα ήδη, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν μεταδίδονται μόνο με το πρωκτικό σεξ. Μπορεί ο ιός HPV να μολύνει πρώτα την περιοχή των γεννητικών οργάνων κι από κει να επεκταθεί στην περιοχή του πρωκτού, ή να είναι αποτέλεσμα επαφής ή τριβής με μολυσμένα αντικείμενα όπως σεντόνια, πετσέτες, σφουγγάρια, sex toys, κ.α. Μάλιστα, πρόσφατη αμερικανική έρευνα που έγινε σε άνδρες, έδειξε ότι το 25% αυτών είχε εμφανίσει κονδυλώματα πρωκτού χωρίς να έχει προηγηθεί πρωκτικό σεξ. Το ίδιο έχει διαπιστωθεί αντίστοιχα και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους πρωκτική επαφή.

Μύθος 3ος : Το προφυλακτικό προστατεύει από τα κονδυλώματα πρωκτού

Αλήθεια: Δυστυχώς το προφυλακτικό δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία, ακριβώς επειδή η μετάδοση του ιού HPV δεν γίνεται μόνο με τη σεξουαλική διείσδυση, αλλά και με τη δερματική επαφή στις περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, καθώς και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων. Παραμένει ωστόσο απαραίτητο σε κάθε ερωτική επαφή.

Μύθος 4ος: Δεν είναι η απαραίτητη η θεραπεία

Αλήθεια: Η αλήθεια είναι τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV που είναι χαμηλού κινδύνου. Δεν προκαλούν δηλαδή κυτταρικές δυσπλασίες ή και καρκίνο. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι στις ίδιες περιοχές μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του πρωκτού, του πέους, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου και του στοματοφάρυγγα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Μύθος 5ος: Τα κονδυλώματα πρωκτού πρέπει να θεραπεύονται από Πρωκτολόγο

Αλήθεια: Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν ένα δερματικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με δερματικές βλάβες περιπρωκτικά. Η αντιμετώπισή τους λοιπόν πρέπει να γίνεται σε δερματολογικά ιατρεία εξειδικευμένα στη θεραπεία κονδυλωμάτων, όπως είναι τα ιατρεία IQ Skin Clinics, όπου με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός εντοπίζουμε ακόμα και τις πιο μικροσκοπικές αρχόμενες βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τις θεραπεύουμε για να μην επιφέρουν υποτροπές στο μέλλον. Τα όργανα αυτά δεν τα διαθέτουν οι Πρωκτολόγοι. Παρ’ όλα αυτά, τηρούμε συνεργασία με Πρωκτολόγο, ώστε εάν χρειαστεί μετά τη θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων, να πραγματοποιήσουμε πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας για να ανιχνεύσουμε και να θεραπεύσουμε τυχόν βλάβες που υπάρχουν στο εσωτερικό του πρωκτού σε βάθος μερικών εκατοστών. Η θεραπεία εφαρμόζεται πάντα με εξελιγμένα LASER χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια, χωρίς παρενέργειες.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Tags

Διαβάστε Ακόμα