Follow us

Jean Paul Gaultier: To enfant terrible της μόδας αποχαιρέτισε την πασαρέλα με τον πιο θεαματικό τρόπο

Ο Jean Paul Gaultier παρουσίασε την τελευταία couture συλλογή του δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το επόμενο βήμα του στη μόδα

MadameFigaro
ΓΡΑΦΕΙ: MADAMEFIGARO
Jean Paul Gaultier - To enfant terrible της μόδας αποχαιρέτισε την πασαρέλα με τον πιο θεαματικό τρόπο.jpg

Θεαματική έξοδος. Αν θέλει κανείς να περιγράψει με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις το show του Jean Paul Gautlier πριν πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες, αυτή η φράση είναι η πιο περιεκτική. Το enfant terrible της μόδας αποχαιρέτισε τις πασαρέλες με θόρυβο, με έναν τρόπο που ταιριάζει και συνάδει πλήρως με την θορυβώδη και ριζοσπαστική πορεία του στη βιομηχανία.

Βίκυ Καγιά: Δεν θα μπορούσε να λείπει από το τελευταίο show του Jean Paul Gaultier | Τι επέλεξε να φορέσει;

Diversity, gender fluidity ακόμα και sustainability είναι έννοιες που απασχολούν τη μόδα έντονα αυτή την περιόδο. Ο Jean Paul Gaultier τις είχε εντάξει στις συλλογές και τις πασαρέλες του χρόνια πριν, από την αρχή της καριέρας του, το 1976. Ήταν ο άνθρωπος που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει πρόσωπα που απείχαν πολύ από τα model standards ενώ δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στο φύλο και έντυνε άνδρες και γυναίκες κατά το δοκούν, επιλέγοντας τα πιο ανατρεπτικά και ριζοσπαστικά σύνολα. "Εμπνέεομαι από τους ανθρώπους που βλέπω στο δρόμο και όχι από την τέλεια εικόνα ενός μοντέλου" είχε πει για να εξηγήσει αυτή του την επιλογή. Ακόμα έχει αποκαλύψει ότι στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όταν οι οικονομικές του δυνατότητες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, πειραματιζόταν με παλιά υφάσματα, jeans και πολλά άλλα. Τα μεταποιούσε, "έπαιζε" μαζί τους, τους άλλαζε μορφή και τελικά έφτιαχνε τις συλλογές του.

Το τελευταίο του show λοιπόν δεν θα μπορούσε να είναι ένα απλό show, με μια απλή συλλογή και με απλούς προσκεκλημένους. Η τοποθεσία που επέλεξε, το Theatre du Chatelet, έχει σκανδαλώδες παρελθόν. Εκεί είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά ο Vaslav Nijinsky το τολμηρό για την εποχή μπαλέτο "The Afternoon of a Faun", έτσι η "ενέργειά του" ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο Gaultier για το τελευταίο fashion show του. Οι προσκεκλημένοι πολλοί, Carla Bruni-Sarkozy, Sonam Kapoor, αλλά και σχεδιαστές –με κάποιους από τους οποίους έχει συνεργαστεί στενά- όπως ο Nicolas Ghesquière που ήταν intern του, ο πρώην βοηθός του Martin Margiela, o Christian Louboutin, o Christian Lacroix, η Mary Katrantzou, o Dries Van Noten και οι Viktor Horsting και Rolf Snoeren.

Κατάφερε να μετατρέψει τον κορσέ από σύμβολο καταπίεσης σε σύμβολο ελευθερίας και σεξουαλικότητας. Σχεδίασε το iconic κωνικό σουτιέν της Madonna στα 1990s για την περιοδεία της με τίτλο Blonde Ambition. Φόρεσε φούστες στους άνδρες. Έκανε τη μαρινιέρα fashion statement. Όλα αυτά τα στοιχεία που τον έκαναν διάσημο, και ακόμα περισσότερα, βρίσκονταν και στην τελευταία του πασαρέλεα.

Η συλλογή ξεκίνησε με μία κηδεία εμπνευσμένη από το έργο του William Klein "Qui êtes-vous Polly Maggoo?" και με πρωταγωνίστρια την Peggy Moffit. Αμέσως την εμφάνισή τους έκαναν κι άλλα μοντέλα ντυμένα με upcycled ρούχα από το αρχείο του Gaultier. Anna Pawlowski, Christine Berfström, Yasmin LeBon, Fardia Khelfa, Laurence Treil, Erin O’ Connor, και ο Tanel Bedrossiantz με ένα δερμάτινο jacket, το ένα μανίκι του οποίου ήταν διακοσμημένο με φτερά και έμοιαζε με πραγματικό πουλί.

Jean Paul Gaultier

Ο αγαπημένος του Gaultier Boy George τραγουδούσε το Back to Black της Amy Whinehouse. Έξι μοντέλα κουβαλούσαν το φέρετρο, από το οποίο προεξείχε ένα τεράστιο cone bra και στη συνέχεια εμφανίστηκε η Karlie Kloss με ένα μαύρο smoking και μια κορδέλα που έγραφε "La Mode Pour La Vie" και άνοιξε το φέρετρο για να αποκαλυφεί το πρώτο look της συλλογής, ένα λευκό baby doll dress φτιαγμένο από άλλα μικροσκοπικά λευκά φορέματα και ακολούθησε μια σειρά από ρούχα φτιαγμένα από άλλα κομμάτια, το upcycling σε όλο του το μεγαλείο και μάλιστα στην πιο couture δυνατή μορφή του.

gaultier

Η Gigi Hadid φόρεσε μία ολόσωμη φόρμα εμπνευσμένη από την iconic μαρινιέρα του, η Rossy di Palma εμφανίστηκε ντυμένη με το πιο σέξι και αποκαλυπτικό Spanish dress από μαύρο τούλι, η Dita von Teese φόρεσε ένα στενό corset dress φτιαγμένο από ροζ σατέν ζώνες, η Beatrice Dalle κάπνιζε φορώντας ένα μαύρο σύνολο από λουστρίνι δέρμα και δίχτυ, και η Coco Rocha χόρεψε ξυπόλητη φορώντας ένα σέξι κιλτ διακοσμημένο με φτερά. Ακόμα στην πασαρέλα εμφανίστηκαν οι Anna Celebland και Amanda Lear. Όλα οδήγησαν σε ένα φαντασμαγορικό πάρτι και στο τέλος στη ανέβηκε ο Jean Paul Gaultier ο οποίος αποθεώθηκε από το κοινό αλλά και από τους στενούς του φίλους που περπάτησαν στο show.

gaultier

Αυτή η συλλογή δεν έδειξε κάτι νέο, αλλά ήταν ένα καλοσχεδιασμένο fashion rewind ολόκληρης της πορείας του στην Υψηλή Ραπτική και τη μόδα γενικότερα. Αν η κηδεία με την οποία ξεκίνησε την πασαρέλα συμβολίζει το τέλος της καριέρας του όπως την ξέρουμε, και το λευκό φόρεμα που βγήκε από το φέρετρο συμβολίζει την αναγέννηση και τη νέα αρχή, μάλλον ο Gaultier ετοιμάζει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε ποτέ δεν είπε ότι αποσύρεται από τη μόδα, απλώς φρόντισε να αποχαιρετίσει την πασαρέλα όπως της αξίζει, πριν παρουσιάσει το επόμενο βήμα του.

Δες περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα