Follow us

Ο Γιώργος Λιάγκας στον ΑΝΤ1: Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για τη μεταγραφή που δεν περίμενε κανείς.

Γιώργος Λιάγκας Rnew

Ο Γιώργος Λιάγκας ανήκε στον ΑΝΤ1 από την πρώτη στιγμή της Α list πορείας του.

Η είσοδος στην πρωινή ζώνη

Πριν χρόνια, όταν ο διάσημος δημοσιογράφος και παρουσιαστής βρέθηκε υπεύθυνος ώστε να επανεφεύρει τον τροχό με σκοπό να "προβληματίσει" το δίπολο Μενεγάκη και ΑΝΤ1 μέσα από την πρωινή ζώνη του MEGA μπορεί ούτε ο ίδιος να γνώριζε πως θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της πρωινής ζώνης.

Ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά μαζί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να κάνουν μόδα τα τηλεοπτικά παντρεμένα ζευγάρια, αυτό ήταν μόνο μια συνθήκη. Αυτό που είμαι σε θέση εκ του αποτελέσματος να γνωρίζω ήταν πως μάλλον μία μέρα συζήτησαν με τον Πέτρο Μπούτο για την πρόθεσή τους να κάνουν μια παρεμβατική, lifestyle εκπομπή λόγου στην αθώα μέχρι τότε πρωινή ζώνη που ήταν αφιερωμένη σε μαγειρικές, μπούκλες και νυχτερινούς τραγουδιάρηδες που παρουσίαζαν τα νέα τους singles. Άθελά του (μπορεί και εν γνώση του εδώ που τα λέμε) ο Γιώργος Λιάγκας με εκείνο το πρωινό θα άλλαζε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζαμε. Η πίστη του στη σχολιαστική παρέμβαση και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έκανε ό,τι λεγόταν και αναφερόταν στο πρωινό του να είναι θέμα συζήτησης. Είτε για καλό είτε για κακό.

Με αφετηρία μια πολύ δυνατή ομάδα μπροστά και πίσω από τις κάμερες (Δημήτρης Ουγγαρέζος, Σάσα Σταμάτη, Τάσος Θεοδώρου και Αγγελική Γιαννακοπούλου στην αρχισυνταξια) ο Λιάγκας τα άλλαξε όλα. Και με ένα ιδιαίτερα ευφυές τρικ δεν παρέλειπε να λέει πως κάποια μέρα θα φύγει γιατί δεν ανήκει σε όλο αυτό. Αυτό ήταν το μόνο του λάθος. Ο Γιώργος Λιάγκας όχι απλά ανήκε στο πρωινό με τη Φαίη Σκορδά, αλλά ήταν ο ίδιος το πρωινό αφού μιλάμε για ένα one man show με μία ικανότατη παρουσιάστρια στο πλευρό του να φέρνει την ισορροπία όταν το πράγμα πήγαινε να ξεφύγει. Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Λιάγκας έθεσε νέες εργοστασιακές ρυθμίσεις στην πρωινή ζώνη.

Η καρμική μεταγραφή στον ΑΝΤ1

Λίγα χρόνια μετά και με την οικονομική κρίση του MEGA να είναι ένα βήμα πριν την εμφάνισή της, το διάσημο ζευγάρι εν μία νυκτί βρίσκεται στον ΑΝΤ1. Χάνοντας αρκετούς από τους πολύτιμους συνεργάτες του, αλλά κερδίζοντας μονομιάς την εμπιστοσύνη του κοινού που τους ακολούθησε με κλειστά μάτια. Από τότε και μέχρι το 2017, ο Γιώργος Λιάγκας γίνεται η σημαία του σταθμού του ΑΝΤ1. Πέρα από το "Πρωινό", έρχεται το "The Voice" και οι μυθικές τηλεθεάσεις, ακολουθεί το "Rising Star" και μετέπειτα μια νέου τύπου φτηνή τηλεόραση που ο ΑΝΤ1 μάλλον δεν θέλει να ακολουθήσει αλλά κάπου χάνει τη μπάλα.

Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Γιώργος Λιάγκας χωρίζει τον δρόμο του από τη Φαίη Σκορδά και προσπαθεί να μπει σε νέα μονοπάτια. Με πολλά κείμενά μου, εγώ εξακολουθώ να γράφω το προφανές: "Πρωινό" χωρίς τον Λιάγκα, δεν υπάρχει. Και πλέον φάνηκε πως είχα δίκαιο. Η απουσία του έκανε την εκπομπή να χάσει την παρεμβατική της ταυτότητα και μοιραία από leader έγινε follower. Και οι κακοτοπιές δεν ακολουθούν μόνο την πρωινή αλλά και τη νυχτερινή πορεία του Γιώργου Λιάγκα. Κάθεται άδικα στον πάγκο, λες και ο σταθμός ξαφνικά δεν αντέχει τα σχόλιά του και την καυστική ιδιοσυγκρασία του. Ο ίδιος προσπαθεί να επιβιώσει, τιμά τα συμβόλαιά του, βάζει επαγγελματικά νερό στο κρασί του, γίνεται μέχρι και κριτής στο DWTS εις ένδειξη καλής θέλησης. Και τελικά βρίσκεται ξανά στον πάγκο, λες και δεν έχει δικαίωμα να κάνει τη δουλειά του.

Η σεζόν της ατυχίας

Η επόμενη σεζόν στον ΣΚΑΪ θα είναι ατυχής. Η εκπομπή αλλιώς ξεκινά, αλλιώς συνεχίζει, αλλιώς καταλήγει. Κυρίως ομως η εκπομπή δεν θα συντονιστεί ποτέ με τον ασταμάτητο τηλεοπτικό του χαρακτήρα και τον συντηρητισμό του σταθμού. Και ένα media-κό κόσμο που του την έχει στημένη στη γωνία. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγα χρόνια θα έβαζαν λυτούς και δεμένους για να έβρισκαν μια θέση στο πάνελ του Πρωινού του, οι ιδιοι άνθρωποι τον παρουσιάζουν ως τον χειρότερο ανθρωπο που γέννησε η μικρή οθόνη. Μια συντονισμένη υποκρισία κοινού και ανθρώπων του θεάματος που στιγμιαία πίστεψαν πως έχουν τη δύναμη να τον διαγράψουν από τον χάρτη. Ατυχία για το λάθος του και αδικία για τις επιθέσεις. Και ξανά πάγκος, αυτή τη φορά δικαίως. Τι νόημα θα είχε ακόμα μία προσπάθεια, εφόσον ο ίδιος ο σταθμός δεν έχει διάθεση να τον αξιοποιήσει και κυρίως να τον υπερασπιστεί;

Η επιστροφή στο Μαρούσι

Η ολική επαναφορά στον ΑΝΤ1, το Πρωινό και το πλευρό της Φαίης σηματοδοτεί μια εποχή αποκατάστασης της κανονικότητας στην τηλεόραση. Ναι, ο Λιάγκας επιστρέφει στην εκπομπή που δημιούργησε, πώς μπορούσε να αφήσει το παιδί του στην τύχη του; Ο ΑΝΤ1 έχει αυτή τη φορά την ικανότητα να παραδεχθεί πως είναι ένα γιγαντιαίο κανάλι που μόνο αυτό μπορεί να αντέξει τέτοιο τηλεοπτικό εκτόπισμα, με τη δυνατότητα να το προστατέψει και να το αξιοποιήσει σωστά. Από τη στιγμή που ο Γιώργος Λιάγκας πήγε στον ΑΝΤ1 ανήκε για πάντα σε αυτόν. Η επαναφορά του στον σταθμό και την εκπομπή του δεν είναι μια κίνηση ματ έναντι του ανταγωνισμού, είναι αποκατάσταση των συνεπειών μιας κακής συγκυρίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ας πάψουμε να κιτρινίζουμε κάθε ικανό πρόσωπο, ας αρχίσουμε να παραδεχόμαστε πως κάποιοι άνθρωποι βρήκαν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά και επιτέλους ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους.

Ο Γιώργος Λιάγκας στον ΑΝΤ1: Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

Διαβάστε Ακόμα