Follow us

Ελιάνα Χρυσικοπούλου: Το άλμπουμ των διακοπών της στη Βαρσοβία

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Πολωνίας και υπόσχεται πως θα το ξανακάνει – την επόμενη φορά μαζί με το παιδί της.

Ελιάνα Χρυσικοπούλου r

Η ίδια έγραψε στο blog της στο MissBloom.gr:

Ήταν δώρο. Όχι τόσο για εκείνον (παρότι τα εισιτήρια του τα είχα δώσει στη γιορτή του), όσο για εκείνη. Είχα αποφασίσει πως, όταν η Ισαβέλλα γίνει ενός έτους, το πραγματικό δώρο που πρέπει να της κάνουμε είναι να περάσουμε λίγο χρόνο μόνοι μας, η μαμά και ο μπαμπάς, χωρίς εκείνη.

Είχα και δίκιο και άδικο: δίκιο γιατί περάσαμε υπέροχα, ξεκουραστήκαμε, και, μετά από πολύ καιρό, επιτέλους «είδαμε» ξανά ο ένας τον άλλο. Άδικο γιατί οι φοβίες μου πως αν την έπαιρνα μαζί θα την ταλαιπωρούσα, διαψεύσθηκαν. Την σκεφτόμουν όλη την ώρα, μου έλειπε υπερβολικά και έλεγα συνεχώς από μέσα μου «στο επόμενο ταξίδι θα έρθεις κι εσύ μαζί μου».

Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Η Βαρσοβία είναι σίγουρα μια από τις πιο child–friendly πόλεις που έχω επισκεφθεί. Οπότε, αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα ταξίδι κοντινό, οικονομικό και – γιατί όχι; – οικογενειακό, να μερικοί λόγοι που ίσως σε πείσουν να διαλέξεις την εναλλακτική αυτή πρωτεύουσα.

1. Γιατί εκεί τα χρήματα έχουν αξία – και αστεία ονομασία.
Από τους καφέδες και τα φαγητά έως τα ταξί και το shopping, η Βαρσοβία είναι ένας σχετικά φτηνός προορισμός – συγκριτικά, πάντα, με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το εθνικό νόμισμα είναι το Ζλότι, ονομασία που μας έκανε να χαχανίζουμε διαρκώς, αφού είχαμε αποφασίσει μεταξύ μας πως μας θυμίζει ψεύτικα λεφτά, π.χ. εικονικά χρήματα για να αγοράζεις τρακτέρ για να σπείρεις τη φάρμα σου στο facebook.

Ελιάνα Χρυσικοπούλου - εικόνα 2

2. Γιατί στα aparthotels αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου.
Η πόλη βρίθει από aparthotels και πραγματικά ενθουσιάστηκα που διάλεξα και έμεινα σε ένα από αυτά, το θαυμάσιο Warsaw Concept (http://www.warsawconcept.pl/en/) . Ήταν αυτό που λέει η λέξη, κάτι μεταξύ apartment και hotel, ένα διαμέρισμα υψηλής αισθητικής σε ένα κτήριο με θυρωρό στην καρδιά της πόλης, που όμως δεν ήταν ξενοδοχείο (δηλαδή δεν σου έστρωναν τα σεντόνια, ούτε υπήρχε αίθουσα πρωινού). Όποτε συνολικά είχες την αίσθηση της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης, αλλά ένιωθες οικεία, σαν να φιλοξενείσαι στο σπίτι ενός φίλου σου (αν υποθέσουμε πως έχεις φίλους που τους λένε Krysztof και Dobroslawa).

3. Γιατί η πόλη περπατιέται πανεύκολα.
Η Βαρσοβία είναι επίπεδη και με μεγάλα πεζοδρόμια, οπότε όχι μόνο προσφέρεται για περπάτημα αλλά και για βόλτα με το μωρό – τα καρότσια που συνάντησα σε όλο το ταξίδι ήταν αμέτρητα. Από την άλλη, η πόλη προσφέρεται και για ποδηλατάδα, με σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων σχεδόν σε κάθε γωνία. Και αν είσαι παραδοσιακός αστικός τύπος ταξιδιώτη, το δίκτυο των λεωφορείων, του μετρό αλλά και του πανέμορφου, νοσταλγικού τραμ θα σε ικανοποιήσει σίγουρα.

Ελιάνα Χρυσικοπούλου - εικόνα 3

Διάβασε τη συνέχεια στο MissBloom.gr

Διαβάστε Ακόμα