Λίγες ημέρες μετά την εντυπωσιακή παρουσία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η Amal Clooney βρίσκεται στην Αθήνα για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων με επίκεντρο τον πολιτισμό, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συνάντησή της με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το κλειστό δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Από τα φώτα του Φεστιβάλ Βενετίας στην Αθήνα και από το κόκκινο χαλί σε μια συζήτηση για το μέλλον του πολιτισμού. Η Amal Clooney βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε ένα ταξίδι που συνδέει δύο διαφορετικούς αλλά τελικά όχι τόσο μακρινούς κόσμους της δημόσιας παρουσίας της: τον πολιτισμό και τη διεθνή δικαιοσύνη.
Η Βρετανίδα δικηγόρος, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της πορείας σε υποθέσεις διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά την παρουσία της στη Βενετία, όπου βρέθηκε μαζί με τον σύζυγό της, George Clooney. Ο ίδιος τιμήθηκε στο 83ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του, ενώ η Amal Clooney ήταν για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για τις εμφανίσεις της.
Στη Βενετία, μάλιστα, η παρουσία της δεν περιορίστηκε στο κόκκινο χαλί. Η Amal Clooney συμμετείχε στο πλευρό του George Clooney σε συζήτηση για το μέλλον της δημιουργικότητας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα θέμα που αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τον κινηματογράφο, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Η συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Στην Αθήνα, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει σειρά επαφών με σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Στις 12:00, η Amal Clooney θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η συνάντησή τους, ωστόσο, δεν αποτελεί την πρώτη γνωριμία. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί ξανά το 2014, όταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν υπουργός Πολιτισμού και η Amal Clooney εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου Doughty Street Chambers.
Εκείνη την περίοδο, η δικηγορική ομάδα της οποίας ήταν μέλος είχε κληθεί να εξετάσει τις νομικές δυνατότητες που υπήρχαν σχετικά με τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η υπόθεση είχε τότε συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, με την Amal Clooney να βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις.
Δώδεκα χρόνια αργότερα, επιστρέφει στην ίδια πόλη για έναν διαφορετικό σκοπό, με τον πολιτισμό να παραμένει ωστόσο στο επίκεντρο.
Από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Η σημερινή επίσκεψη της Amal Clooney έχει ως αφετηρία την πρόσκληση της Κωνστάντζας Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση του Πολιτισμού.
Η Amal Clooney έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με ζητήματα που αφορούν την προστασία πολιτιστικών αγαθών και την παράνομη διακίνησή τους, ένα πεδίο στο οποίο συναντώνται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτιστική κληρονομιά.
Η παρουσία της στην Αθήνα έρχεται, επομένως, σε ένα πλαίσιο που υπερβαίνει τη συμβολική επίσκεψη μιας διεθνούς προσωπικότητας. Πρόκειται για μια συνάντηση με επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός μπορεί να προστατευθεί και να παραμείνει ζωντανός σε μια εποχή τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών.
"Τεχνητή Νοημοσύνη και Πολιτισμός"
Στις 18:00, η Amal Clooney και η Κωνστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου θα συμμετάσχουν σε κλειστή εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός με θέμα "Τεχνητή Νοημοσύνη και Πολιτισμός".
Η επιλογή του θέματος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η συζήτηση για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πολιτισμό έχει μετακινηθεί πλέον από το θεωρητικό επίπεδο στην καθημερινή πραγματικότητα. Από τη δημιουργία και την καλλιτεχνική παραγωγή έως την προστασία και την αυθεντικότητα των πολιτιστικών έργων, η τεχνολογία δημιουργεί νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί στις 20:30 με επίσημο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα έσοδα της εκδήλωσης πρόκειται να διατεθούν στο Ταμείο της UNESCO για τον Πολιτισμό, με στόχο την ενίσχυση δράσεων που αφορούν την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Η δεύτερη σημαντική συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο
Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει ακόμη μία σημαντική συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 14:00, ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα υποδεχθεί τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, Χάλεντ Ελ Ενάνι.
Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου εξελέγη τον Νοέμβριο του 2025 Γενικός Διευθυντής της UNESCO για τετραετή θητεία, διαδεχόμενος την Οντρέ Αζουλέ.
Ο Ελ Ενάνι είναι καθηγητής Αιγυπτιολογίας και έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Στο επίκεντρο της θητείας του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με πολέμους και κρίσεις, καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας και των συνεργασιών της UNESCO στην Αφρική.
Από το red carpet στην Ακρόπολη
Η άφιξη της Amal Clooney στην Αθήνα δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα συνέχεια σε μια ήδη ιδιαίτερα δημόσια εβδομάδα για την ίδια. Στη Βενετία, όπου βρέθηκε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η δικηγόρος κινήθηκε ανάμεσα στη λάμψη του red carpet και στις συζητήσεις γύρω από την τέχνη και τη δημιουργικότητα.
Οι εμφανίσεις της αποτέλεσαν, όπως συμβαίνει συχνά, ξεχωριστό κεφάλαιο της παρουσίας της στο φεστιβάλ. Από το custom μαύρο φόρεμα του Tom Ford by Haider Ackermann για την πρεμιέρα του φεστιβάλ μέχρι το πιο ανάλαφρο Stella McCartney φόρεμα με τα raspberry πουά και το εντυπωσιακό aqua mini dress της Caroline's Couture, η Amal Clooney επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τη θέση της ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες παρουσίες του διεθνούς fashion crowd.
Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, το σκηνικό αλλάζει. Η Βενετία δίνει τη θέση της στην Αθήνα, το κόκκινο χαλί στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και το διεθνές celebrity spotlight σε μια συζήτηση για τον πολιτισμό, τη νομική προστασία της κληρονομιάς και τις προκλήσεις που φέρνει η νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Και κάπως έτσι, η επιστροφή της Amal Clooney στην Ελλάδα, δώδεκα χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή της για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποκτά μια ιδιαίτερη συνέχεια: ο πολιτισμός παραμένει το κοινό σημείο αναφοράς, μόνο που αυτή τη φορά η συζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη και αφορά το πώς θα προστατευθεί και θα εξελιχθεί στο μέλλον.
Πηγή: www.madamefigaro.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr