Στη δημοσιογράφο, Έρη Βαρδάκη και το "BHMAgazino" μίλησε ο Άρης Σερβετάλης, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για την επίμαχη δήλωση που είχε κάνει σχετικά με τις αμβλώσεις, τον αντίκτυπο που είχε στη δουλειά του αλλά και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
Η απάντηση του Άρη Σερβετάλη
Αναφερόμενος στη δήλωσή του πως η άμβλωση αποτελεί δολοφονία, ο γνωστός ηθοποιός σημείωσε ότι "Η αλήθεια είναι αποκαλυπτική. Τα πάντα στη ζωή έχουν δόγματα. Ορισμένα πράγματα δεν επιδέχονται διάλογο. Το ζήτημα των αμβλώσεων είναι δόγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για το οποίο δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω. Κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά από μια συγκλονιστική φωτογραφία της μεταπολεμικής Αθήνας. Ήταν μια βρεφοδόχος, εκεί εγκατέλειπαν τα βρέφη που οι γονείς αδυνατούσαν να τα μεγαλώσουν. Επάνω της υπήρχε γραμμένη μια φράση: Ο πατήρ και η μήτηρ εγκατέλιπόν με, ο δε Κύριος προσελάβετό με".
Στη συνέχεια, ο Άρης Σερβετάλης υπογράμμισε για την κριτική που το ασκήθηκε, πως "Για να διατυπώνει κάποιος την άποψη που πιστεύει ελεύθερα έχουν θυσιάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν. Θεωρώ πως όταν με ρωτάνε και απαντώ, αυτό είναι ένα αντίδωρο για τη θυσία αυτών των ανθρώπων. Εύχομαι μόνο η πίστη και τα πιστεύω μου να μην αποτελούν απειλή για τον άλλον. Έχει αξία να στέκεσαι δίπλα σε έναν άνθρωπο με τον οποίο διαφωνείς και να μην τον κατασπαράζεις, επειδή δεν έχει την ίδια άποψη με εσένα. Η κοινωνική απομόνωση, το σύγχρονο μεταμοντέρνο "cancel”, είναι η απάντηση στο "διαφωνώ”. Διαφωνώ, άρα σε αφανίζω".
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι "Δεν γίνεται να συμφωνούμε με όλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι θα αλληλοεξοντωθούμε – ή όχι; Η δημοκρατία απαιτεί πνεύμα. Πώς στέκεται κάποιος στις σχέσεις του, στην οικογένειά του, στην εργασία του, στο περιβάλλον του, στις διαφωνίες του. Προσωπικός αγώνας πολύ σκληρός για να επιτευχθεί η δημοκρατία. Εγωιστής δεν είναι αυτός που ασχολείται με τον εαυτό του, αλλά αυτός που θέλει να κάνει τον άλλον αυτό που είναι ο ίδιος"
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Άρης Σερβετάλης ρωτήθηκε για το αν η συγκεκριμένη δήλωσή του είχε κόστος στην επαγγελματική του ζωή. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι "Υπήρχαν τέσσερις συνεργασίες που βρίσκονταν στο στάδιο της προετοιμασίας. Οι δύο από μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς· έστειλαν την επόμενη ημέρα ένα email ότι ακυρώνεται η συνεργασία μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε. Κάθε εμπόδιο για καλό".
Η επίμαχη δήλωση του ηθοποιού
Υπενθυμίζεται πως ο γνωστός ηθοποιός είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2025 δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής "Super Κατερίνα" αναφέροντας ότι "Οι αμβλώσεις για μένα είναι μια δολοφονία. Είναι απροστάτευτα πλάσματα που προτιμάμε να τα σκοτώσουμε. Τη γυναίκα δεν την τιμά να ταυτίζεται με μια δολοφονία, ειδικά ενός πλάσματος που είναι τελείως απροστάτευτο. Είναι προτιμότερο να πάρει κάποιος την ευθύνη να το κυοφορήσει και μετά ας το πετάξει, ας το δώσει σε ορφανοτροφείο, υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να κάνουν παιδιά".
Προσέθεσε, μάλιστα, πως "Η ελευθερία φέρνει και ευθύνης. Αυτό με τις εκτρώσεις είναι μια πολύ μεγάλη αδικία και για τις γυναίκες, και για τα παιδιά που δεν υπάρχουν. Εγώ ή εσύ δε θα υπήρχαμε με την επιλογή μιας γυναίκας να σκοτώσει το παιδί της. Νομίζω δεν τιμά αυτό τη γυναίκα. Λένε για αυτοδιάθεση, και αυτό το πλάσμα δεν έχει αυτοδιάθεση που δεν ορίζει τον εαυτό του αλλά ορίζεται από έναν άλλο άνθρωπο που πρέπει να το προστατεύσει. Δε φταίει πάντα η γυναίκα, είναι και ο άντρας που πολλές φορές πιέζει τη σύζυγο, τη σύντροφό του να κάνει έκτρωση. Είναι παρά φύση αυτό. Είναι αμαρτία αυτό… Ας γεννηθεί αυτός ο άνθρωπος και ας τον αφήσει κάπου, ας το αφήσει σε ένα ορφανοτροφείο, ας το αφήσει κάπου"