Στην εκπομπή "Καλημέρα Είπαμε;" φιλοξενήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης το πρωί της Κυριακής, με τον γνωστό σεφ και γευσιγνώστη να αναφέρεται στις συνθήκες που επικρατούν στα εστιατόρια, στις μέρες μας, αλλά και στις δυσκολίες που έχει η μαγειρική
Αναφερόμενος στη μαγειρική ως δουλειά, ο Ηλίας Μαμαλάκης σημείωσε πως "Πέρασε μια εποχή που το επάγγελμα είχε μια λάμψη πριν 10-12 χρόνια και εκείνη την εποχή οι μοσθοί των σεφ είχαν μεγαλώσει πολύ. Μετά αυτό εξέλειψε. Παρά ταύτα, έχω να σας πως ότι σήμερα τα εστιατόρια απεγνωσμένα ψάχνουν για μάγειρες και δε βρίσκουν. Τα παιδιά πάνε και κάνουν μια διαπραγμάτευση και έχουν απόλυτο δίκιο. Αν είναι εκτός Αθηνών ρωτούν: 'Πού θα κοιμηθώ;' , 'Τι θα τρώω και που θα το τρώω;', 'Πόσες ώρες θα δουλεύω; Θα παίρνω υπερωρίες;' Ο επιχειρηματίας μόνο αυτό δε θέλει και αρχίζει μια τριβή. Τα παιδιά βρίσκουν αυτό, το οποίο τους βολεύει και πολύ καλά κάνουν που το αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο".
Προσέθεσε στη συνέχεια: "Όμως η μαγειρική δεν είναι μια δουλειά, η οποία είναι μηχανικός αυτοκινήτων. Δηλαδή έχω μισοφτιαχμένο το μοτέρ, θέλω ακόμα δυο ώρες αλλά κλειδώνω το μαγαζί και 'Χαίρεται, πάω για μπιρίτσες'. Ο μάγειρας δεν μπορεί να αφήσει τίποτα στη μέση, πρέπει να ολοκληρώσει, να καθαρίσει, να περιποιηθεί τον εαυτό του και να βγει στην κοινωνία. Η μαγειρική έχει μέλλον αλλά για αυτούς που θα μελετήσουν την κουζίνα".