Follow us

Ανέστης Μαντάς: "Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι τραγουδιστές, δε θα έχουν ρεπερτόριο"

"Αν έπιανα τα πέντε παιδιά που είναι leaders τώρα θα τους έλεγα "Προστατέψτε τον εαυτό σας. Το ρεπερτόριό σας καίγεται από την πολλή κούραση""

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM
Ανέστης Μαντάς

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο "The 2Night Show" τον Ανέστη Μαντά, με ον δημοφιλή τραγουδιστή των '90s να μιλά για τη μουσική του πορεία, την απόφασή του να αποσυρθεί την περίοδο της κρίσης αλλά και τον λόγο που θέλει να επιστρέψει στις πίστες.

Ο επιτυχημένος τραγουδιστής σημείωσε αρχικά ότι "Κατέβηκα στην Αθήνα ένεκα δισκογραφίας το '99 και μπορώ να πω ότι με υποδέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Την πρώτη τριετία - τετραετία ήμουν πάρα πολύ καλά. Απλά το 2011 που φτάσαμε σε ένα σημείο, που η λέξη 'κρίση' πλανιόταν παντού, επειδή ήμουν ο φιλόξενος, ο οικοδεσπότης, ο χαμογελαστός που έδινα σημασία στον κόσμο κάτω, που χαιρετιόμασταν, άρχισα λίγο να δυσανασχετώ. Κάτι δεν πήγαινε καλά".

Συμπλήρωσε μάλιστα πως "Μπορώ να πω ότι η έναρξη της άνοδο ήταν από το '96 που ανοίξαμε τις καλοκαιρινές Μούσες. Έκανα εκεί 5-6 σεζόν και από εκεί με πρόσεξαν ο παραγωγός μου, Νίκος Καραγιάννης, και με κάλεσαν στην Αθήνα. Επειδή πολλοί τραγουδιστές τότε άφηναν CD στις εταιρίες και δεν τους έπαιρναν τηλέφωνο, στην πρώτη μου συνέντευξη όταν είπα ότι με κάλεσαν και μου είπαν να κατέβω και να υπογράψω μου είπαν 'Κύριε Μαντά, αυτό τώρα να ξέρετε είναι λίγο τραβηγμένο. Ξεκίνησα το '99 στην Αθήνα με τον Σταμάτη Γονίδη, ο οποίος ήταν ο μέντοράς μου. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην αγαπάει τον Σταμάτη. Το 2000 ήμασταν μια τριπλέτα με τον Γιάννη Πλούταρχο και τον Δημήτρη Χρυσοχοϊδη και τελειώσαμε τον Ιανουάριο του 2001. Έγινε κάτι απίστευτο με εφταήμερα".

Όσον αφορά την αποχή του, σχολίασε πως "Οφείλω ένα μεγάλο συγγνώμη σε όλους αυτούς τους φίλους, οι οποίοι όσοι ήταν πιο κοντά, κατάλαβαν, και όσοι δεν ήταν κοντά πρέπει τώρα να μου δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζητήσω συγγνώμη. Επειδή είχαμε μπει στην κρίση, ένιωθα πως καθώς περνούσαν τα χρόνια και μειώνονταν οι μέρες δουλειάς, η απόσταση ήταν μεγάλη. Ντρεπόμουν να πάρω τηλέφωνο τους φίλους για να πω ότι ξεκινάω εμφανίσεις και έγραφα μηνύματα πια ότι από τις τάδε του μήνα θα εμφανίζομαι εκεί. Σε σχέση με μια δεκαετία πριν που όταν δεν εμφανιζόσουν στο μαγαζί που ξεκινούσα, μετά από δυο εβδομάδες έπαιρνα τηλέφωνο και έλεγα 'Με τον κηδεμόνα σου να δικαιολογήσεις την απουσία'. Ήμασταν τόσο χαρούμενοι και τόσο άνετοι. Μετά δεν μπορούσα να το κάνω" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

"Σταμάτησα το 2011. Όσοι με ξέρουν λένε πως ήμουν ο τεχνοκράτης τραγουδιστής γιατί έδινα σημασία στις λεπτομέρειες. Στη φήμη του μαγαζιού, στην επικοινωνία. Μπλεκόμουν με όλα. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι είχα κάτι αφημένο για πολλά χρόνια. Δούλεψα 25 χρόνια συνεχόμενα και ήθελα κάτι να κάνω με επιχειρείν. ήθελα να ξυπνάω πρωί, να δω πώς είναι ο ήλιος. Επειδή συνέβη ένα οικογενειακό ζήτημα που μου έδωσε την εντολή να ασχοληθώ με κάποιες επιχειρήσεις για να προστατεύσω τη δεύτερή μου οικογένεια, τον δεύτερό μου γάμο και τα συμφέροντα των θετών μου παιδιών, έπρεπε να βγω πρώτη γραμμή και δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για να συνεχίσω να παλέψω αυτό το πράγμα που ήταν μέσα στην κρίση".

Επιπλέον, ο Ανέστης Μαντάς εξήγησε πως η περίοδος του κορονοϊού τον επηρέασε στο να θελήσει να επιστρέψει επαγγελματικά στη μουσική. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι "Η ζημιά έγινε στον covid. Εκεί έγινε ο,τι έγινε και σε όλο τον κόσμο. Νιώσαμε πραγματικά ότι δεν τα ελέγχουμε όλα. Εκεί ένιωσα, επειδή γίνονταν κάποιες εκπομπές και υπήρξαν τηλέφωνα που μου έλεγαν ότι ήθελαν να ακούσουν μπουζούκια, νομίζω ότι άρχισε το λαϊκό να κάνει μια επανάσταση από μόνο του... Το να ακούω ένα είδος μουσικής μονόπατα, δεν είναι πλουραλιστικό, δεν μου δίνει μία σωστή εικόνα για το τι συμβαίνει με τα μουσικά πράγματα. Θέλω να ακούγονται όλα αναλόγως την ώρα".

Για την ενασχόλησή του με το επιχειρείν είπε ότι "Έχει κλείσει αυτός ο κύκλος. Μου δόθηκε μια αποστολή, την έφερα εις πέρας, ευχαριστώ τον Θεό, που μου έδωσε το κουράγιο να το αντέξω. Οι καλλιτέχνες είμαστε άνθρωποι που είμαστε και λίγο αερικά. Δεν είμαστε επιχειρηματίες. Τώρα πια έχω μια ηρεμία μέσα μου και η ευχή μου η αληθινή είναι πως αν πρόκειται με την προσπάθεια που γίνεται τώρα να χαμογελάσουν οι φίλοι και η οικογένεια μου, εγώ να νιώσω ότι τους προσφέρω..."

Ο Ανέστης Μαντάς μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η γυναίκα του στην απόφασή του να επιστρέψει στη μουσική λέγοντας πως "Το πρωινό που ξημέρωσε και αποφάσισα να επιστρέψω ήταν επειδή η γυναίκα μου η Σόφη είναι η top fan μου. Με στηρίζει σε κάθε βήμα, είναι μαζί μου. Της είπα 'Αν βγω δε θέλω να ρισκάρω τίποτα από ο,τι έχουμε σαν άνθρωποι. Θα είσαι δίπλα μου ή δε θα βγω'. Και επειδή είναι φαν μου μού λέει 'Θα είμαι δίπλα σου' και είναι. Εκείνο το πρωί είπα πως θα κάνω μια προσπάθεια να δώσω χαρά σε όσους με αγαπούν. και έχω και μια ανάγκη να με γνωρίσουν τα παιδιά, γιατί αν κάποιο παιδί το 2011 που σταμάτησα ήταν 19, σήμερα είναι 30 και δεν με ξέρει".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γνωστός τραγουδιστής συμπλήρωσε ότι "Στον πρώτο μου γάμο, η πρώην σύζυγός μου, η οποία έχει συγχωρεθεί, δεν ήταν μαζί μου. Πίστευε, με βοηθούσε αλλά δεν ήταν μαζί μου. Μου έμεινε σαν αποθυμένο και το ότι δεν ήταν μαζί μου έβαλε σε ρίσκο τη σχέση μας. Και λέω τώρα, σε αυτή τη φάση, αν βγω, βγαίνω να δώσω και να εισπράξω αγάπη. Αν μου έλεγε η Σόφη να μη βγω δε θα έβγαινα. Θα έκανα τη δισκογραφία, γιατί το είχα πάρει απόφαση ότι θα δώσω αυτά που χρωστάω, αλλά θα έκανα δυο εκπομπές και μπορεί να πήγαινα μια φορά σε ένα κλαμπ νεολαίας. Δε θα έβγαινα σε μπουζούκια"

Καταληκτικά, ο Ανέστης Μαντάς ανέφερε πως το λάθος που εντόπιζε στη σημερινή μουσική βιομηχανία είναι ότι οι τραγουδιστές έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν δίσκους και βγάζουν μόνο ένα ή δύο τραγούδια τη χρόνια. Κατά τον ίδιο, αυτή η τακτική δε δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να ακούσει μεγάλη ποικιλία τραγουδιών από τους ίδιους, ενώ θεωρεί πως και τα ραδιόφωνα έχουν ευθύνη, διότι "παίζουν" συνεχώς μόνο ένα τραγούδι από κάθε τραγουδιστή. "Κάναμε 12-13 κομμάτια με τους παραγωγούς και συμπληρώναμε μια εικόνα. Τότε ευχαριστούσαμε σε μια βεντάλια, πάρα πολύ κοινό. Τώρα με ένα κομμάτι ή σου αρέσει ή όχι, αυτό είναι. Το παίζουν όλα τα ραδιόφωνα και το καίνε γρήγορα. Αν έπιανα τα πέντε παιδιά που είναι leaders τώρα θα τους έλεγα "Προστατέψτε τον εαυτό σας. Το ρεπερτόριό σας καίγεται από την πολλή κούραση". Δεν μπορούμε να ακούμε ένα τραγούδι 42 φορές τη μέρα... Με αυτόν τον τρόπο δε θα έχουν ρεπερτόριο. Εγώ σε τρία χρόνια δικά μου τραγούδια εγώ 45. Αν βάλεις έναν τραγουδιστή, ο οποίος είναι στο προσκήνιο τα τελευταία έξι χρόνια, μπορεί να έχει λιγότερα από εμένα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα