Follow us

Όταν η Νάνα Μούσχουρη επέστρεψε στο στούντιο της ΕΡΤ

Η Νάνα Μούσχουρη επιστρέφει στη δισκογραφία με ένα μοναδικό ντοκουμέντο με 24 ανέκδοτα τραγούδια της

Νάνα Μούσχουρη & Κωνσταντίνος Ζούλας

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Νάνα Μούσχουρη επέστρεψε μετά από χρόνια στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να παρουσιάσει την κυκλοφορία ενός μοναδικού μουσικού ντοκουμέντο με 24 ανέκδοτα τραγούδια της.

Πρόκειται για μια επιλογή από τις πρώτες, ανέκδοτες έως τώρα, ηχογραφήσεις, που πραγματοποίησε η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Τα τραγούδια αυτά θα κυκλοφορήσουν σε μορφή CD αλλά και συλλεκτικής έκδοσης βινυλίου, με τίτλο "Nana Mouskouri – Radio Days", από τη MINOS EMI/UNIVERSAL. Η δισκογραφική αυτή δουλειά περιλαμβάνει τραγούδια σε μουσική των Μίμη Πλέσσα, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη, Μιχάλη Σουγιούλ, Νίκυ Γιάκοβλεφ, Κώστα Κλάββα και στίχους των Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Οικονομίδη, Πυθαγόρα, Κώστα Κοφινιώτη κ.ά. Τραγούδια, δηλαδή, κορυφαίων συνθετών και στιχουργών του ελαφρού ρεπερτορίου, αλλά και ορισμένων δημιουργών που δεν περιμένει να ακούσει κανείς από τη Νάνα Μούσχουρη, όπως του Σταύρου Κουγιουμτζή. Το διπλό αυτό album από σήμερα κυκλοφορεί σε 249 χώρες, ενώ το βινύλιο θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία, στη Γερμανία και βέβαια στην Ελλάδα.

Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ άνοιξε τις πύλες του, λοιπόν, για να υποδεχθεί εκπροσώπους των media αλλά και του κόσμου του ραδιοφώνου και της μουσικής, στο Στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, απευθυνόμενος στη Νάνα Μούσχουρη, ανέφερε ότι "οι Έλληνες που σας συναντάμε για πρώτη φορά δεν αισθανόμαστε ότι σας πρωτογνωρίζουμε, διότι απλούστατα είστε μέσα μας" και συνέχισε: "Όχι μόνο η φωνή σας, που μας μεγάλωσε, αλλά η ίδια η παρουσία σας, το παράδειγμά σας. Δεν νομίζω να υπάρχει, έστω ένα, ελληνικό σπίτι που να μην έχει κάποιον δίσκο σας. Θα τολμήσω να πω ότι είστε η μοναδική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, που έχει κατορθώσει κάτι που δεν ξέρω αν και η ίδια το έχετε συνειδητοποιήσει και που για τους περισσότερους Έλληνες είναι, νομίζω, κάτι ανομολόγητο. Όταν σας ακούμε να τραγουδάτε, μαζί με την αγαλλίαση που μας προκαλεί η φωνή σας, μας δημιουργείται ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Διότι είστε το πρώτο παράδειγμα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το πώς από μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, μια μικρή Ελληνίδα που γεννιέται μ’ ένα σπάνιο χάρισμα, αλλά και με πολύ σκληρή δουλειά, μπορεί να καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο".

Φανερά συγκινημένη, η Νάνα Μούσχουρη δεν σταμάτησε να αστειεύεται και να συνομιλεί με το κοινό. Διηγήθηκε τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, λέγοντας ότι ήταν τυχερή, καθώς, όταν έφυγε από την Ελλάδα, βρέθηκε με ανθρώπους που τη φρόντισαν. "Έχω μεγαλώσει με το ραδιόφωνο, δεν περίμενα μετά από τόσα χρόνια να μου πουν ότι υπάρχουν αυτά τα τραγούδια, τα οποία θυμάμαι πολύ καλά. Σήμερα ξαναγυρίζω στο σπίτι μου. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Η μουσική με πήρε και με έφερε πίσω. Δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Η μεγάλη μου επιτυχία είναι ότι αγάπησαν τη γλώσσα μου" παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ενώ θέλοντας να μεταδώσει την αισιοδοξία της, αλλά και την ελπίδα της για το μέλλον, θύμισε ότι ο κόσμος παλιότερα τραγουδούσε πιο εύκολα κι έτσι έβγαζε το βάρος που είχε, πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε, συνοδεία πιάνου, το υπέροχο "Χάρτινο το φεγγαράκι", αποκαλύπτοντας ότι της το εμπιστεύθηκε ο Νίκος Γκάτσος, αφού προηγουμένως το είχε ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Χατζηνάσιος κάθισε στο πιάνο και η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τον "Ταξιδιώτη του ονείρου" καταχειροκροτούμενη, ενώ η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια μίλησε, επίσης, για τα παλιά έχοντας δίπλα της τον Γιώργο Κατσαρό, αλλά και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάνα Μούσχουρη & Κωνσταντίνος Ζούλας

Η Νάνα Μούσχουρη στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Νάνα Μούσχουρη & Μίμης Πλέσσας

banner

Νάνα Μούσχουρη & Γιώργος Χατζηνάσιος

Η Νάνα Μούσχουρη στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Μανώλης Μητσιάς & Νάνα Μούσχουρη

banner

Η Νάνα Μούσχουρη στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα