Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός: Και μόνο που υπάρχω, κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα

""Τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν ως κλειστά clubs που δύσκολα θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέα μέλη,", είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης.

ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM

Στην εκπροσώπηση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην εμπλοκή τους στην πολιτική αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε διαδικτυακή ημερίδα του ΚΜΟΠ-Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, με θέμα "VoiceIt: ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην καθημερινότητα".

"Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2019 μόνο το 40% του ελληνικού κοινού δήλωσε ότι θα αισθανόταν άνετα να έχει έναν ΛΟΑΤΚΙ+ δημόσιο αξιωματούχο", δήλωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για την πίεση του να είναι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ και παράλληλα να έχει δημόσιο αξίωμα: "Mόνο που υπάρχω, κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα. Κι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να αποτύχουμε" δήλωσε.

Όσο για το πόσο εύκολο είναι για ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να ασχοληθεί με την πολιτική; Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γιατρομανωλάκης δήλωσε: "Τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν ως κλειστά clubs που δύσκολα θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέα μέλη, γιατί ουσιαστικά έχουν μάθει να λειτουργούν με κεκτημένη ταχύτητα και μ’ έναν τρόπο ο οποίος πραγματικά δεν τους επιτρέπει μια διαρκή ανανέωση. Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο για να μπει στην πολιτική θα περάσει δυο-τρεις σκοπέλους."

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στον τρόπο που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαχειρίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και στην προσωπική του εμπειρία: "Τα media ακόμη δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν την ύπαρξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη πολιτική, σίγουρα δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τη δική μου…Όταν ορκίστηκα Υφυπουργός υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά όλη η προσέγγιση ήταν "πώς διαχειρίζομαι ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο” και στο πόσο πολύ θα ήθελα να εστιάσω στην προσωπική του ζωή και όχι στις πολιτικές του τοποθετήσεις".

Στα πολύ σημαντικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία στα πλαίσια του έργου αναφέρθηκε η Συντονίστρια του έργου και Ερευνήτρια ΚΜΟΠ, Μαρία- Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίσαμε πως υπάρχει ελλιπής γνώση για τις διάφορες πτυχές που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ καθημερινότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ακόμη και γι’ αυτά που είναι νομικά κατοχυρωμένα".

Την εκδήλωση συντόνισε ο Aρχισυντάκτης του TheTOC, Χάρης Ιωάννου. Για την συμπερίληψη και προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στην εκπαίδευση μίλησε η Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου. "Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα και άφοβα ανεξαρτήτως ερωτικού/σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας/ έκφρασης φύλου. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε."

Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και τις σύγχρονες διεκδικήσεις μίλησαν η Ερευνήτρια, του UNRISD Maggie Carter και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Απόστολος Καραμπαΐρης. Τέλος σχετικά με την επίδραση των ΜΜΕ στη διαμόρφωση των αντιλήψεων σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και δικαιώματα αναφέρθηκε στην ομιλία της η δημοσιογράφος Χριστίνα Χελά.

Το έργο VoiceIt στοχεύει να συμβάλει στη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.

Σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Κοινωνική Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, το VoiceIt έχει στόχο την αύξηση της συμμετοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην πολιτική και την ευαισθητοποίηση σχετικά με εσφαλμένες απόψεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, τις εμπειρίες διακρίσεων και τη σημασία της συμπερίληψης μειονοτήτων στις πολιτικές διαδικασίες, την ενίσχυση των εθνικών και διεθνικών δικτύων για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων και την ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην πολιτική.

Πηγή: TheTOC.gr