Follow us

Η Ελένη Φουρέιρα εξηγεί γιατί δεν είπε εξαρχής πως κατάγεται από την Αλβανία

"Όταν νιώθεις αδύναμος, δεν έχεις τη δύναμη να μπορέσεις αυτο το πράγμα... Αν ο κόσμος δεν καταλάβει την αξία σου..." δήλωσε στο "Ενώπιος Ενωπίω"

Κλεοπάτρα Bright
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ BRIGHT
Ελένη Φουρέιρα

Καλεσμένη στο "Ενώπιος Ενωπίω", η Ελένη Φουρέιρα αναφέρθηκε στις δυσκολα παιδιά χρόνια που πέρασε στην Αλβανία εξαιτίας του πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια εξομολογήθηκε πως:

"Υπάρχουν σημεία της ζωής μου που τα θυμάμαι πολύ έντονα, αλλά και σημεία που τα έχω ξεχάσει τελείως. Θυμάμαι ότι κοιμόμουν και ήμουν με τη μαμά στο σπίτι, εγώ και αδέρφια μου. Κάποια στιγμή πολύ αργά το βράδυ, άρχισε να χτυπάει μια σειρίνα και ένας θόρυβος που εγώ δεν είχα ξανακούσει σαν παιδί. Ξυπνήσαμε και μπαίνει τότε η μητέρα μου στο δωμάτιο να μας πει να μην αγχωνόμαστε και πως όλα είναι καλά. Μας είπε όμως πως όταν ξυπνήσουμε θέλει να είμαστε κάτω στο πάτωμα".

Στη συνέχεια, η Ελένη Φουρέριρα είπε ότι:

"Έχω ξεχάσει την ημέρα που μας πήγαινε ο ιταλικός στρατός στο σχολείο, που μου λέει η μαμά μου, όπως και το σκυλί μου ήταν νεκρό από τις σφαίρες. Προφανώς, η εικόνα ήταν τόσο έντονη που την απώθησα, αλλά θυμάμαι την ημέρα που φύγαμε και τι ένιωθα. Η μαμά μου ήταν μόνη της με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Εγώ ήμουν η τρίτη, είχε μια καραμπίνα του παππού μου στο σπίτι. Η μητέρα μου έπαιρνε την καραμπίνα στις τρεις το μεσημέρι και βαρούσε στον αέρα για να ακούσουν πως υπάρχει όπλο μέσα στο σπίτι για να μην πάρουν τις ανήλικες κόρες. Ήταν ήρωας και δε μας τρόμαξε, μας έλεγε πως παίζαμε πόλεμο".

Αναφερόμενη στην περίοδο που ήρθε στην Ελλάδα, η σταρ τόνισε πως:

"Μόλις άνοιξα τα μάτια μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι άρχισα να βλέπω πολλά φώτα. Δεν το είχα ξαναδεί εκεί που ζούσαμε.Συνειδητοποίησα ότι ήρθα στη μαγική χώρα. Είδα το ασανσέρ. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι το ψωμί είχε άλλη γεύση. Αυτό δεν θα το ξεχάσω, γιατί εμείς τρώγαμε αυτό που έφτιαχνε η μαμά μου. Ήμουν πολύ χαρούμενη, είδα τον μπαμπά μου, ήρθαμε σε μια νέα χώρα. Ήταν πολύ ωραία όλα. Εννοείται και δύσκολα, ιδίως μέχρι να μάθω τη γλώσσα. Όταν μας έστειλε η μαμά μου στο σχολείο για να μη χάσουμε τη χρονιά ήμασταν 2 ξένα παιδιά από την Αλβανία εγώ και ο αδερφός μου. Πήγαμε στην ίδια τάξη. Ήταν δυσκολο να καταλάβω γιατί ήμουν περίπου δαχτυλοδειχτούμενη. Δεν το καταλάβαινα, δε μπορούσανα το καταλάβω σαν παιδι τι είναιρατσισμός. Δεν το καταλάβαινα όπως και τα παιδιά που έκαναν bullying δε νομίζω πως καταλάβαιναν και τα ίδια γιατί το έκαναν. Ήταν απλά που άκουσαν από την κοινωνία ή από τα media. Kανένα παιδί δεν έχει γεννηθεί με το να διακρίνει τους ανθρώπους. Αυτό έρχεται από την κοινωνία. Τότε δεν καταλάβαινα, τώρα καταλαβαίνω. Το κράτος δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί τόσους μετανάστες. Οι ανασφάλειες μου έφτασαν από το 5 στο 80".

Ωστόσο, η ίδια δήλωσε πως στεναχωρέθηκε αρκετά όταν έφυγε από την Αλβανία ενώ δεν ήθελε να ξεχάσει τίποτα από εκεί.

Η Ελένη Φουρέιρα, κλείνοντας, μίλησε για το γεγονός πως δε μιλούσε ανοιχτά για την καταγωγή της, ενώ δήλωσε πως:

"Όταν είσαι παιδί και δεν έχεις σταθεί στα πόδια σου και είσαι μη αποδεκτός από την κοινωνία λόγω της καταγωγής σου δεν έχεις τη δύναμη να μπορέσεις να πεις ποιος είσαι. Ήταν κάτι δύσκολο για εμένα να καταλάβω πως αν είσαι απο την Αλβανία είσαι μη κοινωνικά αποδεκτός. Όταν νιώθεις αδύναμος, δεν έχεις τη δύναμη να μπορέσεις αυτο το πράγμα, αν ο κόσμος δεν καταλάβει την αξία σου... Φοβάσαι ότι δεν θα σου δοθεί ευκαιρία και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όταν ένιωσα δυνατή και κατάλαβα ότι ο κόσμος αγαπάει την Ελένη, τον καλλιτέχνη και τελικά δεν ασχολείται ο κόσμος με αυτά, τότε ένιωσα πολύ δυνατή για να μπορέσω να πω πως έχω βιώσει το bullying και τον ρατσισμό. Δεν είμαι υπερήφανη για αυτό. Σαν παιδί ήταν η άμυνα μου, έτσι ήμουν, φοβόμουν και αυτό έκανα. Δεν πιστεύω στα σύνορα, είμαι πολίτης αυτού του κόσμου. Εγώ μεγάλωσα στην Ελλάδα, έχω αυτές τις συνήθειες και χαίρομαι πολύ γι'αυτό. Νιώθω Ελληνίδα, έχω γεννηθεί στην Αλβανία και χαίρομαι πολύ γι' αυτό και που πηγαίνω εκεί και με στηρίζουν όμως η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα. τη λατεεύω. Είναι η χώρα που με αγάπησε, είναι η χώρα που αγαπώ. Δε θα την άλλαζα με τίποτα στον κόσμο".

Διαβάστε Ακόμα