Follow us

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Η συνέντευξη στον Λιάγκα: Το «Λόγω Τιμής», η πολιτική & ο λόγος που δεν έκανε τηλεόραση για 12 χρόνια

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα του «Λόγω Τιμής – 20 χρόνια μετά», ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε στον Γιώργο Λιάγκα.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Για την επιρροή του στο γυναικείο φύλο, ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης σχολίασε: «Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω και δεν ασχολούμαι και με αυτό. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει ότι αρέσει. Αλλά αν η επιλογή σου είναι να προσπαθείς να διαπερνάς τον κόσμο μέσα από τα πράγματα που κάνεις, έχει μεγάλη σημασία. Η αποδοχή και το να λειτουργούν τα πράγματα που κάνει ένας ηθοποιός ειδικά στην αρχή παίζουν ρόλο. Από κάποια στιγμή και μετά όμως γίνεται λίγο δευτερεύον - το να αρέσεις, αν είναι μόνο για λόγους επιφανειακούς... Με συγκινεί περισσότερο να αισθανθώ ότι τον άλλον τον διαπερνά κάτι που έκανα, κάτι στο οποίο συμμετείχα ένα θέατρο, μία ταινία ή ένα σήριαλ ή οτιδήποτε. Αν πω τη θέση μου για τα πράγματα και τον άλλο τον αγγίξει, αυτό μετράει για μένα περισσότερο. Όλο το άλλο είναι ένα πακέτο που έρχεται μαζί, ένα παρεπόμενο της δουλειάς αυτής».

Τη «ψώνισε» ποτέ λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης; Ο ίδιος απάντησε: «Κοντεύω τα 50! Έχουν περάσει τα χρόνια. Αλλά δεν το έζησα και ποτέ. Πάντα μικρόδειχνα και δεν ήμουν πάρα πολύ αθλητικός. Δεν είχα ποτέ την αίσθηση του ωραίου αγοριού ή του άνδρα. Δεν ήμουν αυτός που ήθελαν όλες. Εμένα με ενδιέφερε πάντα, από το σχολείο ακόμα, επειδή δεν ήμουν ούτε ο ψηλός, ούτε ο αθλητικός, ούτε ο "αντρουά", να αναπτύσσω άλλες δεξιότητες που είναι να κάνουν με το πνεύμα, την ευφυΐα, την καλλιέργεια».

Τι έχει αλλάξει στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο «Λόγω Τιμής»; «Το "Λόγω Τιμής" είναι ένα σήριαλ για τη φιλία. Ο κύριος άξονάς του είναι η φιλία αυτών των ανθρώπων, των τότε παιδιών πριν 23 χρόνια. Υπάρχει αυτό το εμβληματικό τραγούδι του Γκανά και του Παπαδημητρίου που λέει "στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, τα χέρια θα περάσουμε στους ώμους. Παλιά τραγούδια για να θυμηθούμε με ονόματα και βλέμματα και δρόμους". 23 χρόνια μετά, η υπόσχεση αυτή που δώσαμε τότε ότι θα ξαναβρεθούμε τηρείται. Το πρώτο "Λόγω Τιμής" που μας συγκινούσε με το τραγούδι αυτό -που συγκίνησε μια ολόκληρη χώρα- και είναι το απόσταγμα αυτού που άφησε η σειρά δικαιώνεται με το δεύτερο "Λόγω Τιμής". Τώρα πέρασαν 23 χρόνια. Εμείς αλλά και το κοινό μεγαλώσαμε, γκριζάραμε, κάναμε ρυτίδες, είχαμε αποτυχίες, επιτυχίες και οι ρόλοι και οι ηθοποιοί. Και παραμείναμε φίλοι» απάντησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Μάλιστα, ο διάσημος ηθοποιός παραδέχθηκε πως συγκινήθηκε κατά την προβολή των πρώτων εικόνων του νέου «Λόγω Τιμής»: «Πρέπει να σου πω ότι τέτοια εποχή πέρυσι είχαμε φτιάξει για να μαζέψουμε χορηγούς και ενδιαφέρον από κανάλια για να μπορέσει αυτό το δύσκολο σχέδιο τεχνικά να πραγματοποιηθεί. Παρόλο που ήξερα το σενάριο, παρόλο που είχα συμμετάσχει, όταν το είδα να παίζεται, μου σηκώθηκε η τρίχα. Και δεν το περίμενα γιατί είμαι ψυχρός θεατής. Δεν πέφτω πάνω του με αγάπη, παίρνω μια απόσταση για να το δω όσο πιο ειλικρινά γίνεται. Συγκινήθηκα πολύ. Και ύστερα τα γυρίσματα ήταν μια ευτυχής συγκυρία για τους εξής λόγους: δουλεύαμε άνθρωποι που είχαμε αγαπηθεί τότε και παραμείναμε φίλοι. Είναι μια παρέα που βρισκόμαστε όλοι μαζί, αλλά άνθρωποι σχετιζόμενοι και που σημαίνουμε ο ένας για τον άλλο. Άρα αυτό που έβλεπε το 1997 καθρέφτιζε ανθρώπους και σχέσεις που είχαν μια πραγματική βάση. Και τώρα αυτό που θα δει ο θεατής έχει πάλι μια πραγματική βάση».

Σχετικά με τη θέση του για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τόνισε: «Είχα μια πίστη πως ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που χρειάζεται η χώρα. Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός οπότε εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά. Μια κυβέρνηση θα κάνει και σωστά θα κάνει και λάθος πράγματα. Νομίζω είναι σε πολύ θετικό δρόμο, μια σειρά από κινήσεις που πιστεύω ότι είναι πολύ σωστές. Από εκεί και πέρα, μια διακυβέρνηση δεν κρίνεται στους δύο μήνες, ούτε στους τρεις. Το πρόσημο είναι θετικό και είναι και στις έρευνες. Δεν έχουμε μιλήσει μετά τις εκλογές και δεν το επιδιώκω. Φυσικά, με πήρε να με ευχαριστήσει» ενώ ξεκαθάρισε: «Εγώ δεν είμαι ούτε πολιτικός σχολιαστής, ούτε πολιτευτής, ούτε επιδιώκω να αποκτήσω ένα θεσμικό ρόλο. Είμαι Έλληνας πολίτης που σε συγκεκριμένες στιγμές (το 2009, το 2015 και τώρα) είπα τη γνώμη μου όπως έχω δικαίωμα και υποχρέωση».

Σχετικά με το αν θα δεχόταν να γίνει υπουργός Πολιτισμού, σε περίπτωση που του το πρότεινε η κυβέρνηση, ο ίδιος επεσήμανε: «Δεν θα το έκανα. Δεν θα έπαιρνα το Εθνικό, το Φεστιβάλ, καμία θέση! Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικές οι επιλογές που έκανε η κα. Μενδώνη στο Εθνικό Θέατρο, τοποθετώντας τον Λιγνάδη, και η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, είμαι καλυμμένος».

Για τη μακρόχρονη αποχή του από την τηλεόραση είπε: «Το τελευταίο πράγμα που έκανα στην τηλεόραση ήταν ο "Γιούγκερμαν" το 2007 στον ΑΝΤ1 που κόπηκε κιόλας. Μετά έκανα κάτι συνεντεύξεις, που μου άρεσε πολύ, στην COSMOTE TV. Στο γιατί δεν έκανα σήριαλ όλα αυτά τα χρόνια την πιο καλή απάντηση την έδωσε ο Άλκις - γιατί δεν είχα λόγο να κάνω. Από το 2008 μέχρι τώρα δουλεύω αποκλειστικά στο θέατρο, κάνοντας τη μία παράσταση πίσω από την άλλη. Κάνοντας πράγματα που με ενδιαφέρουν και από το 2013 σκηνοθετώντας πολλές παραστάσεις. Δεν είχα κανένα λόγο να κάνω τηλεόραση. Δεν είμαι ένας άνθρωπος που αρνούμαι προτάσεις συλλήβδην, ένα ολόκληρο είδος. Στο "Λόγω Τιμής" και εγώ και όλοι μας είπαμε αμέσως ναι επί της αρχής».

Διαβάστε Ακόμα