Follow us

Όχι Άλλο Κάρβουνο! : Πόσο κουτσομπολιό μπορούμε να καταναλώσουμε ακόμα;

Από τη στιγμή που οι πρωτομάστορες του είδους, Αμερικανοί, αποφάσισαν να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους, το κουτσομπολιό λειτουργεί ως κάρβουνο στην ατμομηχανή που φροντίζει για την ψυχική ισορροπία των όπου γης μικροαστών.

Γιάννης  Τσαούσης
ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ
κουτσομπολιό

Με τα χρόνια μάλιστα οι κουτσομπολίστικες συζητήσεις ανελίχθηκαν στην -τιμητικότατη- δεύτερη θέση των ice-breakers μεταξύ αγνώστων, μετά από την κλασική και πατροπαράδοτη «κουβέντα του τίποτα» για τον καιρό. Σε επίπεδο γειτονιάς, η ψιλο-κουβέντα (πρόδρομος του σημερινού κουτσομπολιού που αφορά τη «showbiz») ήταν πάντα παρούσα, χρήσιμη και καταπραϋντική για τις γειτόνισσες που μάθαιναν ποια «παστρικιά στον 5ο μπαινόβγαζε άντρες στο διαμέρισμά της» και φυσικά για τους άντρες τους, που μπορούσαν με την άνεσή τους να θάψουν τον «Μιχαλάκη που μεγαλοπιάστηκε, ένας Θεός ξέρει πώς, κι αγόρασε την καινούρια SLK για να τη μοστράρει μες τα μούτρα μας».

Σε τελική ανάλυση, αυτό το κουτσομπολιό, αφενός, είναι σχετικά ανώδυνο κι, αφετέρου, δεν αφορά παρά μόνο έναν μικρό, κλειστό κύκλο ανθρώπων που τυχαίνει να ζουν κοντά ο ένας στον άλλον. Το άλλο, όμως, αυτό των ΜΜΕ; Αυτό είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Που στη μικρή μας χώρα είναι συνυφασμένο με την εμφάνιση και γιγάντωση της ιδιωτικής τηλεόρασης και των περιοδικών. Η ιστορία αυτή πήρε το δρόμο της στα ‘90s, γιγαντώθηκε στα ‘00s και κάπου εκεί, στα μέσα της δεκαετίας, η μπάλα χάθηκε.

Η «ελληνική showbiz» ήταν ανέκαθεν μικρή και περιορισμένη. Ο όγκος, όμως, του κουτσομπολιού γύρω απ’ αυτήν ήταν πάντα δυσανάλογος με το μέγεθός της. Λεφτά υπήρχαν, ο κόσμος αγόραζε τα περιοδικά -ακόμα και τα πιο «κίτρινα»- για να ξεχαστεί από τα δικά του θέματα για λίγα λεπτά της ώρας ή/και διότι είναι πολύ πιο εύκολο να ξεφυλλίζεις, π.χ., το «Ciao» στην παραλία από το να διαβάζεις ένα βιβλίο, καθότι μπροστά στα κείμενα των κουτσομπολίστικων (ή lifestyle, όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, ακκιζόμενα) ακόμα και ο Κοέλιο μοιάζει πιο δυσνόητος από τον Νίτσε.

Αυτά γίνονταν τότε, πριν από 10 χρόνια. Θα περίμενε κανείς η φυσική μετεξέλιξη και σ’ αυτό το πεδίο -όπως έχει συμβεί σχεδόν σε κάθε άλλο της ελληνικής κοινωνίας- να είναι καθοδική, πτωτική, με εξανεμιστικές τάσεις. Ω του θαύματος, κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο συμβαίνει! Μπορεί ως χώρα να μη βγάζουμε πραγματικούς stars, ποτέ δεν βγάζαμε με το τσουβάλι άλλωστε, ωστόσο τα «αστέρια» του 2015 υπάρχουν. Δεν είναι, αλλά ονοματίζονται ως τέτοια λόγω της ανάγκης να συνεχίσει η ατμομηχανή να κινείται πάνω στις ράγες. Εμφανίζονται μάλιστα ως «τόσο σημαντικοί ώστε να κρίνουν τα ΜΜΕ ότι μας αφορούν ακόμα και οι παραμικρές αλλαγές στις μεταξύ τους σχέσεις», επειδή πίσω τους υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα ανθρώπων, εντύπων και διαφημιστών το οποίο βιοπορίζεται απ’ αυτούς - κι άρα ποιος θα ήθελε να χαλάσει μια σχέση που είναι αμοιβαία επωφελής;

Όσες φορές έχει τεθεί το συγκεκριμένο θέμα στους ίδιους, η απάντηση είναι πάνω κάτω ίδια: Αυτοί είμαστε, αν δεν γουστάρετε μην ασχολείστε μαζί μας, δεν σας υποχρεώνει κανείς ούτε να μας βλέπετε, ούτε να διαβάζετε για 'μας. Προφανώς. Η δυσαρμονία, ωστόσο, υπάρχει. Και τώρα που με τα social media η φάση γιγαντώθηκε, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από ένα σύστημα που σ’ έχει κυκλώσει από παντού. Και σίγουρα είναι αδύνατο να ξεφύγεις από τον άλυτο πνευματικό γρίφο που σε καλεί να απαντήσεις στο γιατί κάποιος «διάσημος» επιλέγει να γράψει απλώς μια «καλημέρα» στο FB status του και -κυρίως- στο γιατί κάποιοι χιλιάδες άνθρωποι κάνουν like σε αυτό, με αρκετούς μάλιστα να δράττουν την ευκαιρία να δηλώσουν αιώνια πίστη κι αφοσίωση στο «είδωλό» τους με σχετικό σχόλιο.

Νιώθουμε άραγε καλύτερα για τις μίζερες ζωές μας «επικοινωνώντας» με κάποιον «γνωστό» ή έστω παρακολουθώντας απλώς τη ζωή του; Απόλυτη απάντηση, δυστυχώς, δεν θα πάρουμε ποτέ, καθότι η μόνη καθ’ ύλην αρμόδια για να καταθέσει την άποψή της είναι το απόλυτο «τίποτα» της εποχής που έγινε «κάτι», η Κιμ Καρντάσιαν. Μέχρι να μας πει το μυστικό, όλοι μόκο.

Περισσότερα κείμενα από τον Γιάννη Τσαούση: http://www.yupiii.gr/author/tsaousis/

Ο Γιάννης Τσαούσης στα social media:

facebook.com/pages/Γιάννης-Τσαούσης/341141859303458

twitter.com/mikros_satrapis

Σου άρεσε το κείμενο; Συμφωνείς; Διαφωνείς οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως; Κάνε το δικό σου σχόλιο παρακάτω. Το Yupiii θέλει και τη δική σου άποψη.

Διάβασε ακόμη:

Μάρκος Σεφερλής: «Όχι» Στο Gossip, «Ναι» Στο Ξεκατίνιασμα;: Mια σύντομη ανασκόπηση χωρίς πολύ χιούμορ - από τον Τάσο Μαστρογιάννη

Η Χρυσή Δεκάδα Της Εβδομάδας: Μεταγραφές, αποκαλύψεις, φάουλ & ο απρόσμενος νικητής της σεζόν - από τον Κωνσταντίνο Αντωνάτο Χαντζάκο

Τηλεοπτικές Mεταγραφές: Ένα σύντομο ανέκδοτο των καιρών; - από την Κλεοπάτρα Πατλάκη

Σκέφτομαι Και Γράφω: Eurovision 2015: Ο τελικός σε αριθμούς, παραλειπόμενα & μια Ελλάδα λίγη - από Νίκος Παρτσώλης

Η Χρυσή Δεκάδα Της Εβδομάδας: Μια πρεμιέρα, η Eurovision & το μειονέκτημα της ελληνικής ΤV - από τον Κωνσταντίνο Αντωνάτο - Χαντζάκο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Tags

Διαβάστε Ακόμα