Follow us

Είδαμε το "Μετά τη Φωτιά" - Αξίζει να δεις τη νεά σειρά του ΑΝΤ1;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είδε σε avant premiere τη νέα σειρά του ΑΝΤ1 "Μετά τη Φωτιά" και γράφει τις πρώτες εντυπώσεις του

Μετά τη Φωτιά R

Όταν μου είπαν για πρώτη φορά πως έρχεται στην Ελλάδα το "Le Bazar de la Charité" των Catherine Ramberg και Karine Spreuzkouski, σε σκηνοθεσία Alexandre Laurent του Netflix, που στη χώρα μας (μέσω Netflix δηλαδή) λανσαρίστηκε ως "Η Φωτιά του Πεπρωμένου", και μάλιστα θα γίνει διασκευή ώστε η ιστορία του 19ου αιώνα να μεταφερθεί στο σήμερα σκέφτηκα πως το εγχείρημα είναι δύσκολο. Και είναι όντως. Η ιστορία απαιτεί πολύ κόπο, μαεστρία, ερμηνεία αλλά και ισχυρή παραγωγή να υποστηρίξει όλα όσα πρέπει -εκ των πραγμάτων- να δούμε ώστε να έχουμε μια αντάξια μεταφορά στην ελληνική τηλεόραση και πραγματικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Κάπου εκεί ενεπλάκη η Ρένα Ρίγγα στο σενάριο και ο Γρηγόρης Καραντινάκης στη σκηνοθεσία, η Tanweer στην παραγωγή και ο ΑΝΤ1 ως κανάλι μετάδοσης της σειράς και έτσι δημιουργήθηκε το "Μετά τη φωτιά". Η σειρά έχει μία σαφέστατα επιτυχημένη πρωταγωνίστρια, τη Ντόρα Μακρυγιάννη, και δύο ανερχόμενες ενζενί, την Άλκηστις Ζηρώ, που πέρυσι είδαμε στα "Νούμερα" του Φοίβου Δεληβοριά στην ΕΡΤ1 και την Ελπίδα Νικολάου, που πριν λίγους μήνες γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από τον "Σασμό" του Alpha. Οι τρεις γυναίκες ενσαρκώνουν τις βασικές ηρωίδες της σειράς που πλέκονται μεταξύ τους από την ανάγκη τους να χειραφετηθούν και να διεκδικήσουν για πρώτη φορά όσα οι συνθήκες της ζωής τούς στέρησαν μέχρι τότε, κάθε μία αναζητώντας κάτι διαφορετικό. Στο πλευρό τους, στο βασικό καστ, βρίσκουμε τον εξαιρετικό Αντρέα Κωνσταντίνου, που αφήνει για λίγο τις σειρές λίγων επεισοδίων και πρωταγωνιστεί σε μια κανονική τηλεοπτική σειρά, τον Λευτέρη Ελευθερίου για πρώτη φορά σε δραματικό πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Ελληνοβρετανό Nathan Thomas, αλλά και τον Γιάννη Καράμπαμπα, που πριν λίγα χρόνια είδαμε στην ταινία "Dodo”.

Διαβάστε Επίσης

Το πρώτο επεισόδιο, που ο ΑΝΤ1 μας προσκάλεσε να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Πέμπτης στα Village Cinemas, παρουσίασε ένα δείγμα μιας εξαιρετικής δουλειάς. Ομολογουμένως η Ντόρα Μακρυγιάννη και ο Αντρέας Κωνσταντίνου κλέβουν την παράσταση από την πρώτη στιγμή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η Ντόρα Μακρυγιάννη, μια κοπέλα που πραγματικά από κοντά είναι μια κούκλα ζωντανή, στη σειρά μεταμορφώνεται στην ισχυρή οικονομικά αλλά πολύ κακοποιημένη ψυχικά και σωματικά ηρωίδα της με τρόπο μοναδικό. Η ερμηνεία της είναι απόλυτα αληθινή, μπορείς να "βρεις" στην κοινωνία αυτή τη γυναίκα που μιλά και φέρεται έτσι. Και για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να παραδεχθώ την ηθοποιό. Από την άλλη, ο Αντρέας Κωνσταντίνου παίζει με απόλυτα φυσικό τρόπο ένα λαϊκό άνδρα, με χιούμορ, τσαγανό, καλώς εννοούμενο αντριλίκι και μαγκιά. Ένας συμπαθής ήρωας για τον οποίο πραγματικά θα νοιαστείς για όσα θα τον βρουν το βράδυ της πυρκαγιάς. Τους κεντρικούς ήρωες θα τους βρεις απόλυτα επαρκείς. Όλοι παίζουν πολύ καλά. Η Άλκηστις Ζηρώ είναι εκθαμβωτική, άλλωστε το απαιτεί και ο ρόλος της, ενώ την ίδια στιγμή υποδύεται απολύτως σωστά την κάπως υπερφίαλη, τσαχπίνα και καλομαθημένη ηρωίδα της. Η Ελπίδα Νικολάου, με τη σειρά της, υποδύεται ένα "είδος" γυναίκας που έρχεται κόντρα στις δύο χειραφετημένες συμπρωταγωνίστριές της. Θα σε ξενίσει κάπου, κάπου θα τη συμπαθήσεις. Εγώ γέλασα πολύ που ο... τόπος εξορίας της κινδυνεύει να είναι η Κεφαλονιά, στην οποία μεγάλωσα. Το μόνο που θα σταθώ είναι ο εξαιρετικά κακός ήρωας που υποδύεται ο Λευτέρης Ελευθερίου. Ο γνωστός ηθοποιός μάς είναι τόσο οικείος για τα σπαρταριστά του αστεία, εντός και εκτός δουλειάς, που θα σου πάρει ώρα να συνειδητοποιήσεις πως υποδύεται έναν τόσο σκιώδη άνδρα και μάλιστα να τον συνηθίσεις ως φόβο και τρόμο στην πλοκή. Δεν παίζει άσχημα, θα σου πάρει ώρα όμως να συνδέσεις τη φυσιογνωμία του Ελευθερίου με έναν αρνητικής υφής ήρωα.

Η ιστορία, πέρα από τα προφανή ειδύλλια, αφορά κυρίως τη γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία σε ένα κόσμο που στηρίζεται στην ύλη, την πατριαρχεία και φυσικά το φαίνεσθαι που ενίοτε δεν αντικατοπτρίζει ούτε στο ελάχιστο την αλήθεια. Και η αλήθεια πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με τη λάμψη που αντικρίζει ένας άνθρωπος.

Η σειρά δεν υπολείπεται σε τίποτα -για ελληνική σειρά- από μία καλή σύγχρονη σειρά. Είναι καλοσκηνοθετημένη, γρήγορη, άμεση, με ωραία φωτογραφία. Δεν συγκρίνεται με την υπερσυμπαραγωγή του Netflix και του TF1 καθώς εκεί μιλάμε για έργο εποχής, άλλη διακόσμηση και άλλη δομή κτηριακής εγκατάστασης και έτσι αποδίδεται η φωτιά με διαφορετικό τρόπο. Εδώ έχουμε ένα σύγχρονo mega ατύχημα σε έναν βιομηχανικό χώρο στον οποίο δίδεται μια δεξίωση. Είμαι σίγουρος πως κάποιες σκηνές θα σε κάνουν να συγκλονιστείς, ειδικά όσα ακολουθούν της έκρηξης είναι πραγματικά αποστομωτικά. Ακόμα θυμάμαι τη σκηνή του θανάτου μίας ηρωίδας, δε σας κάνω σπόιλερ καθώς οι κεντρικές ηρωίδες δεν πεθαίνουν, αλλά οριακά έκρυβα τα μάτια μου από την ένταση της βιαιότητας της σκηνής, παρόλο που δεν έτρεξε στάλα αίματος. Συν τοις άλλοις, εφόσον η σειρά (η αυθεντική) στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, σκέφτεσαι πως είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και σε εσένα και κάπως ταράζεσαι. Ορισμένες σκηνές της είναι σκληρές, αλλά νομίζω πως αυτό αφορά μόνο το πρώτο επεισόδιο.

Διαβάστε Επίσης

Αν αξίζει να δεις το "Μετά τη φωτιά"; Θέλει κι ερώτημα; Μιλάμε για μία από τις καλύτερες σύγχρονες σειρές που βγήκαν στον αέρα τα τελευταία χρόνια.

Αντωνάτος - Υπογραφή

*Το "Μετά τη φωτιά" κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 21:00 και θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή την ίδια ώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα