Follow us

Ask The Fitness Expert: Ο Δημήτρης Μώρος εξηγεί: Γιατί, ενώ ξεκίνησες να γυμνάζεσαι, ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει;

Ερώτηση: «Έχω ξεκινήσει να γυμνάζομαι. Ωστόσο, ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει. Τι φταίει;»

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
Δημήτρης Μώρος

Απάντηση:

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ζυγαριά δεν είναι το καταλληλότερο μέσο για να ελέγξεις τις αλλαγές στο σώμα σου, κι αυτό γιατί, ως γνωστόν, η μυϊκή μάζα είναι «βαρύτερη» από τον λιπώδη ιστό. Έτσι, μπορεί η ένδειξη στη ζυγαριά να μένει στάσιμη, ή και να αυξάνεται, όμως η αναλογία μυϊκής μάζας- λιπώδους ιστού στο σώμα σου να βελτιώνεται. Ο καλύτερος τρόπος για είσαι σίγουρος είναι η λιπομέτρηση – ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ελέγξεις, χρησιμοποιώντας μια μεζούρα, ή έστω παρατηρώντας πώς «στέκονται» πάνω σου τα ρούχα σου, αν έχεις χάσει πόντους, δηλαδή λίπος.

Αν τώρα, με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το λίπος στο σώμα σου δεν μειώνεται, ή και αυξάνεται, μπορεί να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

1. Υπερτιμάς τις θερμίδες που χάνεις με τη γυμναστική: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι, επειδή γυμνάζονται, μπορούν να είναι πιο «χαλαροί» με τη διατροφή τους. Ωστόσο, οι θερμίδες που χάνονται με την άσκηση δεν είναι ικανές να ισοσταθμίσουν τις ατασθαλίες της διατροφής. Σκέψου ότι ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να ξεπερνά τις 1000 θερμίδες, τη στιγμή που με μια αρκετά δυνατή προπόνηση στο γυμναστήριο θα κάψεις γύρω στις 400- 500 θερμίδες.

2. Υπερτιμάς τη γυμναστική που κάνεις. Το επίπεδο έντασης της άσκησης είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, γι’ αυτό και δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Όμως, αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, κάνεις μια χαλαρή «βόλτα» πάνω στο διάδρομο και μετά σηκώνεις μερικά βαράκια, συζητώντας παράλληλα με τους διπλανούς σου, και τελικά φεύγεις από την προπόνηση χωρίς την παραμικρή υποψία σωματικής κόπωσης, τότε σίγουρα κάτι κάνεις λάθος.

3. Θεωρείς πως προσέχεις τη διατροφή σου, ωστόσο δεν «μετράς» τα «τσιμπολογήματα». Η λύση σε αυτό είναι να κρατήσεις για μια εβδομάδα ημερολόγιο με οτιδήποτε τρως – από την μπουκιά που δοκιμάζεις από το πιάτο της κοπέλας σου, μέχρι το σοκολατάκι που σε κέρασαν στο γραφείο. Μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας τελικά ότι η διατροφή σου δεν είναι τόσο προσεγμένη όσο νόμιζες.

4. Θεωρείς πως οτιδήποτε «υγιεινό» ή «light» έχει λίγες θερμίδες: Αυτή είναι μια μεγάλη παγίδα, καθώς τρόφιμα που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία μας, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο ή οι ξηροί καρποί, είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες. Έτσι η κατανάλωσή τους συστήνεται μεν, ωστόσο επιβάλλεται να είναι πολύ προσεκτική από άποψη ποσότητας. Όσο για τα light προϊόντα, είναι πλέον κοινή γνώση πως «light» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «με λίγες θερμίδες», ούτε καν «υγιεινό». Ένα τρόφιμο «δικαιούται» να φέρει την ετικέτα «light» όταν περιέχει κατά 30% λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες.

5. Η δίαιτά σου είναι υπερβολικά ολιγοθερμιδική. Οι πολύ αυστηρές και χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σου. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεις γεύματα, θεωρώντας πως έτσι γλιτώνεις θερμίδες.

6. Το σώμα σου δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να «ξεκολλήσει» το σώμα και να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες (άσκηση/ διατροφή). Κάνε λίγη υπομονή και σε καμία περίπτωση μην παρατήσεις την προσπάθεια.

7. Αν είσαι σίγουρος πως δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, συμβουλέψου τον γιατρό σου: Παθήσεις, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την αύξηση του βάρους του σώματος.

Δημήτρης Μώρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

www.fitnessartcrossfit.com

Μπορείς να στέλνεις τις ερωτήσεις σου για τη στήλη στο editors@yupiii.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα