Follow us

Η Μόδα (;) Που Ξεκίνησε Η Αντζελίνα Τζολί: «Είναι OK να ακρωτηριαζόμαστε προληπτικά;»

Τα σοκαριστικά γεγονότα: Η μεγαλύτερη σταρ του Χόλιγουντ και σύμβολο του σεξαπίλ, Αντζελίνα Τζολί, ανακοίνωσε πως εξαιτίας ενός ελαττωματικού γονιδίου που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποια στιγμή καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών, προέβη σε διπλή μαστεκτομή και άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα αφαιρέσει και τις ωοθήκες της. Σημειώνω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά και πριν την επέμβαση, χαίρει άκρας υγείας. 

Αντζελίνα Τζολί

Η ευχή μέσα από την καρδιά μου: Να μη νοσήσει ποτέ, να τη χαίρονται υγιή και δυνατή τα έξι πανέμορφα παιδιά της και ο γοητευτικός άντρας της και να φτάσει ως τα βαθιά γεράματα, ευτυχισμένη και αξιοπρεπής.

Κι ο εύλογος προβληματισμός μου: Είναι ΟΚ να ακρωτηριαζόμαστε προληπτικά;

Μερικές σκέψεις σχετικά με αυτό:

1) Η στατιστική είναι μια έγκυρη μαθηματική επιστήμη που μπορεί να δώσει most likely αποτελέσματα για το ποιος, για παράδειγμα, θα είναι ο νικητής των εκλογών πριν ακόμη κλείσει η κάλπη. Και πάλι, όμως: Αν δεν καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια δεν ανακοινώνεται πρωθυπουργός, άσε που περιπτώσεις σαν της Τζολί δεν είναι exit poll να βγει ο Ηλίας Νικολακόπουλος να πει «πέσαμε έξω». Η Αντζελίνα φαντάζομαι ότι στάθμισε σοφά τις πιθανότητες, αλλά δεν θα μάθει ποτέ αν αφαίρεσε το στήθος της βάσιμα ή αδικαιολόγητα. Αν πήρε μια σωτήρια και λυτρωτική απόφαση ή αν απλά βιάστηκε.

2) Καταλαβαίνω ότι η Ιατρική, από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι και σήμερα, ασκείται κάθε φορά με βάση τις επικρατούσες ιατρικές πρακτικές (και συχνά απλά υποθέσεις). Επικρατούσες, όμως, δεν σημαίνει αλάνθαστες και αδιαμφισβήτητες, αλλά προϊόν ζύμωσης σε επιστημονικά συνέδρια και κλίκες γιατρών που συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει δίκιο. Έτσι προχωράει η Ιατρική. Και θεραπείες που κάποτε θεωρούσαμε άκρως αποτελεσματικές, καταργούνται αργότερα ως λειψές ή απαράδεκτες και αντικαθίστανται από άλλες (μερικές φορές τις εκ διαμέτρου αντίθετες). Εν τω μεταξύ, άνθρωποι υποφέρουν, γίνονται με κάποιον τρόπο πειραματόζωα, συχνά πεθαίνουν, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Την απόλυτη θεραπεία και γνώση κατέχει μόνο η Φύση ή/και ο Θεός (ανάλογα σε τι πιστεύεις). Η Ιατρική μπορεί μόνο να εξελίσσεται… Οι (συγκεκριμένοι) γιατροί τώρα συμβούλευσαν την Αντζελίνα Τζολί να προχωρήσει στη μαστεκτομή. Αύριο-μεθαύριο μπορεί σε μια ανάλογη περίπτωση να συστήνουν κάτι άλλο. Είναι -κατά κάποιον τρόπο- θέμα… timing.

3) Παλιότερα δεν είχαμε ιδέα για τη γενετική προδιάθεσή μας και λέγαμε κάτι γενικόλογα του τύπου «έχουμε ιστορικό στην οικογένεια» (εννοώντας από τον ίδιο μας τον πατέρα μέχρι ένα μακρινό τριτοξάδερφο). Τώρα που αρχίζουμε να αποκρυπτογραφούμε το γονιδίωμα, μήπως έχουμε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για εκατομμύρια «προληπτικές» ιατρικές αποφάσεις με ηθικές προεκτάσεις; Να γεννηθεί, λοιπόν, το έμβρυο με τα προβληματικά γονίδια ή να το «αφαιρέσουμε» αν και προς το παρόν υγιές; Να το παλέψω αν και γενετικά φαίνομαι καταδικασμένος ή να παραιτηθώ από τον πόλεμο πριν καν ξεκινήσω τη μάχη; Το 40% πιθανότητες να νοσήσω από την τάδε αρρώστια είναι πολύ ή λίγο; Μήπως να αφαιρέσω κι εγώ το στήθος μου για σιγουριά; Η ευθανασία και ο Καιάδας θα φαίνονται πια πολύ light και ξεπερασμένα ηθικά διλήμματα.

4) Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία ως η απόλυτη ηρωική πράξη μιας γυναίκας που έχοντας δει τη μητέρα της να πεθαίνει νέα από τον ίδιο καρκίνο που θεωρητικά απειλεί και την ίδια, θυσιάζεται με τη σειρά της για να μην αφήσει ορφανά τα παιδιά της. Επίσης, ο new age σύζυγός της χρησιμοποίησε (ενορχηστρωμένα;) την ίδια λέξη («ηρωική») για να δηλώσει ότι στηρίζει την απόφασή της. Εν τω μεταξύ, στα μέρη μας το θέμα έκανε κιτς πρωτοσέλιδα διακοσμημένα με φωτογραφίες της σέξι ηρωίδας αρχαιολόγου Λάρα Κροφτ με στενό μπλουζάκι. Λίγες μόνο ήταν οι νηφάλιες τοποθετήσεις σε έγκυρες εφημερίδες, όπως οι «New York Times», που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που χιλιάδες αλαφιασμένες γυναίκες σε ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως τρέξουν τώρα να κάνουν το ίδιο χωρίς αναγκαστικά να χρειάζεται. Η Αντζελίνα Τζολί είναι πρότυπο γυναίκας και δίνει το παράδειγμα, διαμορφώνοντας τις τάσεις. Οι νηφάλιοι επιστήμονες τρέμουν, λοιπόν, μήπως με τον ίδιο τρόπο που ένας ψευδοπροφήτης μπορεί να παρασύρει χιλιάδες σε ομαδική αυτοκτονία υπό το φόβο της καταστροφής του κόσμου, η Αντζελίνα Τζολί οδηγήσει άθελά της τις γυναίκες σε παράκρουση σχετικά με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους.

5) Η Τζολί ήταν και είναι μια θαρραλέα και ανεξάρτητη γυναίκα που έχει περάσει πολλά, ενώ ταυτόχρονα έκανε πάντα του κεφαλιού της χωρίς να κοτεύει (από τη θυελλώδη σχέση της με τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον, του οποίου κουβαλούσε το αίμα σε μια αμπούλα περασμένη στο λαιμό της, μέχρι τον σύζυγό της, Μπραντ Πιτ, τον οποίο «έκλεψε» από την Τζένιφερ Άνιστον). Έχει κότσια και το έχει αποδείξει. Για μια άλλη σταρ-σύμβολο ομορφιάς, θηλυκότητας και σεξουαλικότητας, το να προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή θα ήταν το έσχατο βήμα μετά από πολλές άλλες προηγούμενες αποτυχημένες θεραπευτικές αγωγές. Όμως, με δεδομένο τον χαρακτήρα που έχει, η Τζολί, πήρε τη ριζική και απόλυτη απόφαση πριν ακόμη νοσήσει, επιδιώκοντας προφανώς και πάλι να έχει αυτή το πάνω χέρι, έστω με κάθε κόστος.

Κι έτσι έγειρε η πλάστιγγα και μια νέα εποχή ανέτειλε για την παγκόσμια ιατρική μόδα. Είναι βάρβαρο ή πρωτοποριακό να αφαιρείς το στήθος και τις ωοθήκες μιας προς το παρόν υγιούς γυναίκας (το πανέμορφη δεν έχει καμία σημασία στην προκειμένη περίπτωση) κρίνοντας από τις καταδικαστικές για εκείνη στατιστικές; Μόνο οι γιατροί του μέλλοντος θα μπορέσουν να μας (κατά)κρίνουν. Ελπίζω όχι τόσο αυστηρά, όσο εμείς καταδικάζουμε πλέον τη λοβοτομή για να θεραπευτεί η σχιζοφρένεια.

Ο Δημήτρης Τσακούμης στο twitter και το instagram:

www.twitter.com/dtsakoumis

www.instagram.com/dtsakoumis

Σου άρεσε το κείμενο; Συμφωνείς; Διαφωνείς οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως; Κάνε το δικό σου σχόλιο παρακάτω. Το Yupiii θέλει και τη δική σου άποψη.

Διάβασε ακόμη:

FREE AGATHONAS! «Τα συν, τα πλην & όσα έγραψαν ιστορία στον χθεσινό ημιτελικό» από την Κάλλια Καστάνη

Eurovision 2013 - Πρώτος Ημιτελικός: «Θεά το φουστάνι της, Γιώργο μου…» από την Κάλλια Καστάνη

No (Big) News, Good News: «Οι ειδήσεις της εβδομάδας σε 500 λέξεις» από τη Βάσω Παπαγιαννακοπούλου

Ελεονώρα Μελέτη: Το Μετέωρο Βήμα Και Οι Αναρτήσεις: «Συνεχίζει να προκαλεί ή να νομίζει ότι προκαλεί» από τον Διονύση Θανάσουλα

Respect!: «Ολυμπιακός: Θα το θυμούνται για χρόνια οι φίλοι του μπάσκετ αυτό» από τον Νίκο Καλαμπάκα


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα