Follow us

Όψεις Πορσελάνης Για Χαμόγελο Όπως Των Σταρς: Τι προτείνει η ειδικός; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Το χαμόγελο λένε ότι συνιστά το πρώτο πράγμα που κοιτάει κανείς στο πρόσωπο του συνομιλητή του. Με τον καιρό ωστόσο, η φυσική οδοντοστοιχία φθείρεται. Η φωτεινότητά της μειώνεται και οι λεκέδες από καφέδες, ποτά και τσιγάρα αυξάνονται. Η λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα “όψεις πορσελάνης”.

Τζένιφερ Λόπεζ R

Η οδοντίατρος Όλφη Ευστρατοπούλου μας μιλάει για τις όψεις πορσελάνης και τις προτείνει ανεπιφύλακτα.

Oι όψεις πορσελάνης αφορούν όλους όσους αντιμετωπίζουν κάποιο από τα παρακάτω:

-Δόντια με κενά μεταξύ τους.

-Δόντια ελαφρώς στραβά, είτε πρόκειται για ένα μεμονωμένο δόντι είτε για περισσότερα.

-Δόντια φθαρμένα με το πέρασμα του χρόνου, που φαίνονται λεπτά και «φαγωμένα».

-Δόντια με πολλά και εκτεταμένα σφραγίσματα.

-Δόντια με δυσχρωμίες, είτε πρόκειται για ένα μεμονωμένο δόντι είτε για περισσότερα, σκουρόχρωμα, που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη λεύκανση, σκούρα από χρήση φαρμάκων (τετρακυκλίνες) ή από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

-Δόντια που έχουν υποστεί κάταγμα σε μικρή έκταση.

-Χαμόγελο που έχει χάσει τη λάμψη του με την πάροδο των ετών.

Τι είναι ομως οι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές κατασκευές από ειδικό κεραμικό υλικό, χωρίς τη χρήση μετάλλου. Μπορούμε να τις φανταστούμε σαν προσόψεις, που συγκολλώνται μόνιμα πάνω σε κάθε δόντι. Η πορσελάνη από την οποία κατασκευάζονται μιμείται οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά απολύτως όμοια με τα φυσικά δόντια. Επιπλέον, οι όψεις πορσελάνης στα χέρια του εξειδικευμένου οδοντιάτρου έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν ένα χαμόγελο που, ανάλογα με τις απαιτήσεις, είναι είτε πολύ φυσικό, ώστε κανείς να μην μπορεί να καταλάβει την παρέμβαση, είτε αψεγάδιαστο, που να προσιδιάζει στο λεγόμενο Hollywood Smile.

Όψεις Πορσελάνης Για Χαμόγελο Όπως Των Σταρς

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται;

Στην πρώτη επίσκεψη λαμβάνεται το ιστορικό, γίνεται η κλινική εξέταση, καθώς και η λήψη των αποτυπωμάτων για τη μελέτη του περιστατικού. Επίσης, αξιολογούνται τυχόν αντενδείξεις, όπως είναι οι έντονες διαταραχές στη σύγκλειση, τα πολύ στραβά δόντια, που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας, τα έντονα κατεστραμμένα ή δόντια στα οποία έχουν τοποθετηθεί στεφάνες παλιότερα.

Πρέπει να έχουν διευθετηθεί πλήρως όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα, πριν ξεκινήσει η επίλυση των αισθητικών ζητημάτων. Η θεραπεία της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας και τα σφραγίσματα προηγούνται αυστηρά. Στην περίπτωση που απαιτείται λεύκανση, πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την κατασκευή των όψεων. Αν θεραπεία πρόκειται να γίνει σε πολλά μπροστινά δόντια, ο οδοντίατρος, αφού κατανοήσει πλήρως τις αισθητικές απαιτήσεις και αξιολογήσει τις τυχόν λειτουργικές ιδιαιτερότητες του περιστατικού, παρουσιάζει στον ενδιαφερόμενο το αναμενόμενο αποτέλεσμα σε ένα τρισδιάστατο κέρινο πρόπλασμα, το οποίο και θα αποτελέσει τον οδηγό για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Όψεις Πορσελάνης Για Χαμόγελο Όπως Των Σταρς - εικόνα 2

Στην επόμενη επίσκεψη πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία η προετοιμασία των δοντιών, δηλαδή ένα ελαφρύ τρόχισμα της μπροστινής επιφάνειάς τους, έτσι ώστε, όταν συγκολληθεί η όψη πορσελάνης, να μη φαίνεται το δόντι αφύσικα παχύ. Επίσης, λαμβάνονται αποτυπώματα των δοντιών και αποστέλλονται στον ειδικευμένο οδοντοτεχνίτη για την κατασκευή των όψεων στο χρώμα που έχει επιλεγεί.

Πριν αποχωρήσει ο ασθενής από το οδοντιατρείο, τοποθετούνται προσωρινές ακρυλικές προσόψεις, που παραμένουν μέχρι να μπουν οι μόνιμες.

Στην τρίτη επίσκεψη δοκιμάζονται οι όψεις στο στόμα, ελέγχονται η εφαρμογή και το αισθητικό αποτέλεσμα και πραγματοποιείται η τελική συγκόλληση.

Τι διάρκεια έχουν στο χρόνο;

Οι όψεις πορσελάνης, παρότι είναι εξαιρετικά λεπτές, όταν συγκολληθούν στην επιφάνεια των δοντιών, γίνονται πολύ ανθεκτικές με μέσο όρο ζωής ανάλογο των συμβατικών στεφανών. Η συγκόλλησή τους είναι πολύ ισχυρή, εντελώς μόνιμη και προσδίδει αντοχή στα φυσικά δόντια. Προκειμένου να διατηρηθεί για πολλά χρόνια το όμορφο αποτέλεσμα, πρέπει να ακολουθούνται σωστή στοματική υγιεινή και καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όψεις Πορσελάνης Για Χαμόγελο Όπως Των Σταρς - εικόνα 3

Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά της την οδοντίατρο Όλφη Ευστρατοπούλου, απόφοιτο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, κάτοχο Msc απο το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, in Restorative and Esthetic Dentistry. www.thesmile.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα