Έπειτα από δύο σχεδόν συναπτά έτη πανδημίας και με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει όλο και περισσότερο την παγκόσμια υγεία, φαίνεται να γινόμαστε λίγο πιο σοφοί. Οι γευστικές τάσεις δεν μένουν ανεπηρέαστες: Η οικολογική ευαισθησία που επιδεικνύουν οι σεφ σφραγίζει πολλές από τις εξελίξεις που περιμένουμε το 2022. Ο vegetarianισμός και ο veganισμός ανεβάζουν ακόμη πιο πολύ τις μετοχές τους, και κάθε fine dining εστιατόριο –και όχι μόνο– που θέλει να είναι μέσα στα πράγματα προτείνει πλέον ειδικά μενού ή πιάτα. Εδώ κολλάει και η ανερχόμενη τάση των reducetarians ή flexitarians, αυτών δηλαδή που μειώνουν δραστικά την κατανάλωση του κρέατος, κυρίως, αλλά και των γαλακτοκομικών.
Η στροφή προς τη γαστρονομία του φυτικού βασιλείου συνοδεύεται από επιμέρους τάσεις που τη δυναμώνουν. Οι αστικές καλλιέργειες (urban farming) αναπτύσσονται, βάζοντας με νέες μορφές το πράσινο και την αειφορία μέσα στην πόλη και ενισχύοντας πολύ τη ροπή προς την τοπικότητα της τροφής (locavorism), πράγμα που, μεταξύ άλλων, σημαίνει και ενίσχυση της γαστρονομικής ιδιαιτερότητας των εστιατορίων αλλά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τις λιγότερες μεταφορές.
Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr