Follow us

Ποιο μπορεί να είναι το "θετικό πρόσημο" της σεζόν στην καριέρα της Φαίης Σκορδά;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος κάνει έναν πρόωρο απολογισμό της σεζόν μετά τη μεταγραφή της Φαίης Σκορδά στον ΣΚΑΪ.

Φαίη Σκορδά Rnew

"Σαφώς είναι θετικό το πρόσημο που μου έχει αφήσει η σεζόν και τώρα η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις πηγαίνουν για την επόμενη σεζόν παρότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κουβέντες" δήλωσε η Φαίη Σκορδά στην κάμερα του "MEGA Καλημέρα". Και πραγματικά σκέφτηκα πώς μπορεί να το σκέφτεται η ίδια η παρουσιάστρια. Για να μπω λοιπόν στα... ψηλοτάκουνά της θεώρησα πως είναι σωστό να την κρίνω και ως Φαίη και ως εκπομπή ξεχωριστά. Και ακριβώς αυτό θα προσπαθήσω να κάνω με τούτο το κείμενό μου.

Η Φαίη Σκορδά ως παρουσιάστρια

Για να είμαστε αντικειμενικοί, η Φαίη Σκορδά είναι μια πάρα πολύ καλή παρουσιάστρια. Η φράση μου έχει αρχή μέση και τέλος. Δεν χωρά λέξη παραπάνω. Δεν θεωρώ πως η συγκεκριμένη γυναίκα είναι για ντουέτο, στη δεδομένη επαγγελματικής της φάση, χωρίς να μπορώ να παραλείψω πως η χημεία της με τον Γιώργο Λιάγκα είναι τέτοια που από κοινού δημιουργούν τον τέλειο παρουσιαστή. Αντιλαμβάνομαι όμως πως δεν μπορεί η Φαίη Σκορδά ως τηλεοπτική μετοχή το 2023 να βρίσκεται στη σκιά ενός άλλου σταρ παρουσιαστή, ακόμα και αν είναι ο πρώην σύζυγός της. Η φράση μπορεί να έχει και κάπως διαφορετική διατύπωση, αν αλλάξουμε το "ακόμα και αν" με το "ειδικά αν είναι....".

Ο τρόπος που την αντιμετώπισε ο ΑΝΤ1 πέρυσι δεν ήταν ο σωστός. Θεωρώ πως μαζί με τη φυγή της Μαρίας Μπεκατώρου, ο ΑΝΤ1 εγκλωβίστηκε σε μία "μοναξιά" και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει μια παρουσιάστρια αξιώσεων που μπορεί να φέρει εις πέρας μια απαιτητική ζωντανή εκπομπή, όπως θα ήταν ένα "Πρωινό" ή ένα βραδινό ζωντανό show. Μη μπλέκουμε τη Ζέτα Μακρυπούλια στην υπόθεση, είναι κράτος εν κράτει και κακά τα ψέματα, καλά κάνει και είναι γιατί εκείνη θέτει κάθε τόσο τους όρους του παιχνιδιού στο οποίο συμμετέχει.

Ως εκ τούτου, ναι η Φαίη Σκορδά αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τη χρονιά με ένα θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει βγήκε κερδισμένη επαγγελματικά και οικονομικά. Επαναπροσδιόρισε την αυτόφωτη υπόστασή της στην πρωινή ζώνη, κέρδισε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον λογαριασμό της γιατί μιλάμε για μια άκρως ανταγωνιστική αγορά και μια ηχηρή μεταγραφή και σίγουρα έφτιαξε μια εκπομπή που... μέσες άκρες ήταν αυτό που ήθελε.

Bonus η συνθήκη στον ΣΚΑΪ της άνοιξε την πόρτα και για τη βραδινή ζώνη. Μπορεί η κίνηση αυτή να φαινόταν τελείως αχρείαστη και χείρα βοηθείας μόνο προς τον σταθμό, αλλά ενδεχομένως να είναι και ένα test drive για την απήχηση της συγκεκριμένης γυναίκας σε άλλη ζώνη με την οποία δεν είχε εμπλακεί ποτέ. Και τι ωραία που ενεπλάκη... Εκθαμβωτικά ωραία!

Το "Πρωινό μας" ως εκπομπή

Το "Πρωινό μας" στον ΣΚΑΪ είναι από αυτές τις εκπομπές που δημιουργούνται ως διαφορετική εκδοχή μιας άλλης, σε άλλο σταθμό. Είναι κλασικό τηλεοπτικό προϊόν μεταγραφής. Κρατάς τα ανταγωνιστικά συστατικά της υπάρχουσας εκπομπής, πετάς όλα τα βαρίδια που προφανώς έπεφταν στον τραπέζι του προηγούμενου εργοδότη και δεν γίνονταν αποδεκτά από όλες τις πλευρές, θέτεις τους δικούς σου όρους και στήνεις ένα προϊόν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα δικά σου θέλω.

Αυτό (πιστεύω πως) έγινε με το "Πρωινό μας" με τη Φαίη Σκορδά. Η εκπομπή ορισμένες φορές φάνηκε αρτιότατη, μερικές φορές (μού) φάνηκε λίγη έως και κοντόφθαλμη. Πολλές φορές ένιωσα πως σχολιάζει εμμονικά όχι τηλεοπτικά προϊόντα, αλλά αντίπαλα συμφέροντα της τηλεοπτικής αγοράς. Σεβαστό, αλλά γιατί αυτό να το υπομείνει ο θεατής; Σε επίπεδο προσώπων, το "Πρωινό μας" εισήγαγε την Έλενα Χριστοπούλου σε μία κατηγορία τηλεοπτικής περσόνας που νιώθω πως της πάει γάντι. Είναι μια γυναίκα με άποψη, στιλ, παρέμβαση, γνώση της αγοράς και φυσικά μια "ατζέντα" που για όποιον γνωρίζει τα τεκταινόμενα των πλατό καταλαβαίνει τι υπερασπίζεται και πού επιλέγει να σιωπήσει. Η υπόλοιπη εκπομπή σε επίπεδο σχολιαστών (μπροστά Γραμμέλη, Γεωργιάδης, Βουράκης, Παρτσώλης, πίσω Τριφύδου) συνέχισε μια πεπατημένη πρωινής ζώνης, μια συνταγή εν ολίγοις που είναι γνωστή. Όλους τους καλούς και άξιους συντελεστές της κάπου τους είχες ξαναδεί στον ίδιο ρόλο. Fair play. Όλοι κάπου έχουμε τις επιτυχίες μας, κάπου έχουμε τα στραβοπατήματά μας. Δεν θα τους δικάσουμε ίσως για κάποιο άτυχο παρελθόν τους. Αρκεί κάποιες φορές να μην προσπαθούσαν να κάνουν το άσπρο μαύρο για να υπερασπιστούν τα του οίκου τους. Αν το προϊόν που παρήγαγαν ήταν άκρως ανταγωνιστικό και κατάφερναν να κάνουν "μετατόπιση φορτίου" στο ενδιαφέρον των θεατών εγώ δεν θα έγραφα καν το συγκεκριμένο κείμενο. Όμως η σεζόν για τη συγκεκριμένη εκπομπή, στο πλαίσιο του ΣΚΑΪ, κάποιος θα πει "Αυτό μπορούσαν, αυτό κατέθεσαν, αυτό κατάφεραν".

Να βάλουμε όμως και ένα άλλο αντίβαρο στο τραπέζι. Μήπως το θετικό πρόσημο της σεζόν το έχει κάνει σαφές ήδη ο ΣΚΑΪ προς τη Φαίη Σκορδά; Ενδεχομένως και ναι. Η είσοδος της Φαίης Σκορδά στην καμμένη γη που άφησε πίσω της το άχρωμο "Love it" της Ιωάννας Μαλέσκου έφερε μια νέα σελίδα στην πρωινή ζώνη του σταθμού του Φαλήρου. Ναι, αυτό για τις συνήθειες του τηλεθεατή είναι αναμπουμπούλα γιατί δεν έχει μάθει να λαμβάνει τέτοιο προϊόν από αυτή τη συχνότητα και έτσι τού είναι δύσκολο να συντονιστεί από την πρώτη μέρα. Μπορεί δηλαδή να δει με μανία στην αρχή, αλλά όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός γυρνά εκεί που ξέρει τι θα λάβει. Είναι συνήθεια που τη χτίζεις.

Η διαφημιστική αγορά όμως δεν λειτουργεί έτσι. Γνωρίζει πως η Φαίη Σκορδά είναι μια δυνατή μετοχή μέσα στην πρωινή ζώνη και ασχέτως ανταγωνισμού δεν μπορεί να την απομονώσει. Κατά συνέπεια εκεί που δεν είχε στον χάρτη των "επενδύσεών" του τον ΣΚΑΪ, τον βάζει. Με λίγα λόγια όση κι αν είναι η τηλεθέαση, που ποτέ δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, έσοδο στον σταθμό ήρθε και αυτό είναι μια σημαντική βάση ώστε να χτίσεις πάνω σε ένα πρόσωπο μια συνήθεια σε νέα... διεύθυνση.

Εν κατακλείδι...

Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς πως η Φαίη Σκορδά πήρε το αίμα της πίσω για όλα όσα της στέρησε ο ΑΝΤ1. Αυτό που διεκδικούσε ήταν μια εκπομπή σαν αυτή που έκανε στον ΣΚΑΪ, όμως ο σταθμός δεν της την έδωσε φοβούμενος μη χάσει την αίγλη του brand "Το Πρωινό" που έχτιζε για μια δεκαετία. Άρα ναι, η Φαίη Σκορδά έχει σίγουρα θετικό πρόσωπο και μπορεί να χαμογελά διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Το αν πέτυχε το απόλυτο των ποσοστών τηλεθέασης ή την καλύτερη εκδοχή της εκπομπής που σχεδίαζε τη σεζόν '22-'23 δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα και η ίδια θα παραδεχόταν πως κάθε προσπάθεια έχει περιθώρια βελτίωσης.

Ήταν μια ακριβή χρονιά με οφέλη win-win για Φαίη και ΣΚΑΪ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Το θέμα είναι η χρονιά να μην ήταν ακριβότερη από τα οφέλη και αν τα συγκεκριμένα κέρδη στη ζώνη ως προς τη διαφήμιση και το περιεχόμενο να είναι ζητούμενα και την επόμενη.

Υ.Γ. Τίποτα δεν τελειώνει με μία σεζόν, είτε πολύ καλή είτε πολύ κακή είτε ίσα βάρκα ίσα νερά. Το βασίλειο που χτίζει κάθε τηλεοπτικό πρόσωπο που μετρά τεράστιες επιτυχίες δημιουργεί τίτλους δια βίου που δεν χάνονται. Το θέμα είναι να δημιουργούνται νέες συνθήκες ξανά και ξανά ώστε να δικαιολογούν το βάρος του στέμματος, που σε κάθε βασίλειο βαραίνει και αυτόν που το φορά αλλά και αυτόν που το πληρώνει.

Ποιο μπορεί να είναι το "θετικό πρόσημο" της σεζόν στην καριέρα της Φαίης Σκορδά;

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα