Follow us

Aide-mémoire | Η στεναχώρια της Θεοδωρίδου, το "ξύλο" στην Παπαρίζου & η ρεβάνς του STAR

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών & το τηλεοπτικό σκηνικό

Aide-mémoire

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα.

Πώς τα κατάφερα και επανέρχομαι με Aide-Memoire μια εβδομάδα μετά, μόνο εγώ το ξέρω. Μου γράφετε -και σας ευχαριστώ- που είναι αυτή η εκδοχή της άποψής μου, αλλά πολλές φορές οι πρεμιέρες και οι ιδιωτικές προβολές είναι σημαντικότερες από ένα σχολιαστικό κείμενο. Όμως όλα στην ώρα τους...

Μιας και αναφέρθηκα σε ιδιωτικές προβολές, να γυρίσω λίγες μέρες πίσω και να σταθώ στο "IQ 160" με τη Σμαράγδα Καρύδη. Αναφέρομαι στη νέα σειρά του STAR, σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου. Μιλάμε για μία εξαιρετική τηλεοπτική δουλειά, από αυτές που ξέρει να βγάζει το κανάλι της Κηφισιάς, επιβεβαιώνοντας πως είναι από τους ελάχιστους σταθμούς που έχει ταυτότητα. Ο "Έρωτας με διαφορά" ήταν ίσως η αγαπημένη μου κωμική σειρά των τελευταίων ετών, οπότε περίμενα κάτι καλό. Αυτό όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου... Είναι αυτή η φίνα, ελαφρά ψυχαγωγία που σας λέω ξανά και ξανά. Δεν είναι μόνο το "MasterChef", δεν είναι μόνο το "Shopping Star" που έχουν χιούμορ και ενδιαφέρον. Είναι πως οι επιλογές τους στη μυθοπλασία, ειδικά την prime time γιατί στα καθημερινά ποτέ δεν με κέρδισαν ιδιαίτερα, επιβεβαιώνουν αυτό που ξέρω πια πως θα δω από το STAR. Μια ευδιάθετη κωμωδία, μια άρτια παραγωγή, γνωστούς πρωταγωνιστές σε κάτι διαφορετικό. Που τέλος πάντων δεν έχω ξαναδεί, δεν μοιάζει και με κάτι άλλο. Η επιλογή των Καρύδη- Κουρή στο πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι τόσο ευφυής που απορώ πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν είχαν συνδυαστεί τηλεοπτικά τόσα χρόνια.

Από την άλλη, η απόφαση της Σμαράγδας Καρύδη ουσιαστικά να εμπιστευτεί την απόφαση του STAR να βγάλει στον αέρα το "IQ 160" δείχνει κάτι πια για την αγορά της μυθοπλασίας. Οι ευφυείς επιλογές σε επίπεδο περιεχομένου τελικά απλώνονται πάνω σε μία βεντάλια στην οποία πια έχει κάθε κανάλι την επιλογή να πιάσει μια θέση. Όσο πιο καλό είναι το προϊόν που επιλέγεις να βγάλεις στον αέρα, τόσο πιο σίγουρη είναι η θέση στη βεντάλια. Εγώ προσωπικά, αν ήμουν το STAR, θα αισθανόμουν παραπάνω σίγουρος από άλλους "βασικούς" παίκτες μυθοπλασίας. STAR ρε φίλε όμως! Η ικανότητα να βρίσκεις χώρο για νέα πρόταση εκεί που λες πως η σεζόν έχει "γεμίσει" και να κάνεις "μετατόπιση φορτίου". Το "IQ 160" είναι μία τόσο καλή σειρά, η Καρύδη είναι σε τόσο ταιριαστή τηλεοπτική στιγμή της, που μην απορήσετε μακροπρόθεσμα αν δείτε σημαντικά ποσοστά τηλεθέασης στο βράδυ της Κυριακής απέναντι στη "Γη της Ελιάς" και το "Survivor".

Διαβάστε Επίσης

Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έγινε με τους "Παγιδευμένους" του ΑΝΤ1, οι οποία κέρδιζαν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, αν δεν χαλούσε τόσο πολύ ο προγραμματισμός μετά τα Χριστούγεννα. Τώρα για να πω την αλήθεια προσπαθώ να προλάβω τη σειρά αλλά με τόσες μετακινήσεις στα νέα επεισόδια δεν μπορώ να έχω μια σταθερή σχέση με το προϊόν. Σόρι ΑΝΤ1, μου τα έκανες θάλασσα (πάλι).

Το "ξύλο" στην Ελίνα Παπίλα, τώρα που είπα ΑΝΤ1, συνεχίζεται. Είναι σχεδόν σαδιστικό να "πυροβολείς" έναν άνθρωπο με αρνητικά σχόλια. Για να σου πει τι; "Παραιτούμαι, εγκαταλείπω, συγγνώμη που δουλεύω"; Κατά τα άλλα λέμε ξανά και ξανά πως η τηλεόραση πρέπει να ανοίξει σε νέα πρόσωπα. Λόγια, λόγια και τηγανίτα τίποτα.

Μια συνέντευξη που σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν αυτή της Έλενας Παπαρίζου στον Τάσο Μπιμπισίδη και στο podcast του για τον Pride. Δεν θα μείνω στο τι είπε, είπε αυτό πιστεύει. Σημασία έχει ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε τόσο ετοιμοπόλεμοι προς την άποψη του άλλου. Όπως έγραψε και ένας συνάδελφος που εκτιμώ πολύ -ο Γιώργος Πράτανος- δεν μπορείς να έχεις άποψη για την άποψη μου. Είναι η δική μου άποψη και έχω δικαίωμα να την εκφράζω, με την οποία έχεις δικαίωμα να διαφωνείς μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Να με "μαλώσεις" και να μου αφαιρέσεις το δικαίωμα να την εκφράζω, ειδικά αν είμαι η Έλενα Παπαρίζου, ανήκει σε άλλες κοινωνίες. Και επίσης πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή πως όλοι δεν έχουμε ανατραφεί με το ίδιο συντηρητικό μοντέλο. Η Έλενα Παπαρίζου είναι μια γυναίκα που έχει μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της, οπότε όταν εκείνη ήταν έφηβη, ζούσε στη Σουηδία πριν 30 χρόνια. Πιστεύετε πως σε μια σκανδιναβική χώρα το 2023 έχουν ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς με αυτούς των νέων στην Ελλάδα; Η γυναίκα έχει μεγαλώσει αλλού, έχει κάθε δικαίωμα να μεταφέρει το βίωμά της. Δικαίωμά της.

Διαβάστε Επίσης

Δεν θα γράψω τίποτα για την υπόθεση του Ανδρέα Μικρούτσικου. Αν θεωρείτε πως οι δηλώσεις αυτές έπρεπε να γίνουν και κατ' επέκταση να δημοσιευτούν, λειτουργούμε με διαφορετικούς κώδικες. Αν θεωρείτε πως πρέπει να τις σχολιάσω κιόλας, έχουμε χάσει τον δρόμο μας.

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως σε μια διαμάχη δημόσιου λόγου στην οποία εμπλέκεται η Έλενα Χριστοπούλου, θα είμαι πάντα με το πλευρό της. Γνωρίζω πως είναι μια γυναίκα που αγαπά τους ανθρώπους και τη μοναδικότητα του "φωτός" που φέρει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του. Ξέρω πως στεναχωρώ ανθρώπους που συμπαθώ, αλλά στο δικό μου "κεφάλι" κάποιες σταθερές δεν αλλάζουν. Άλλο το τηλεοπτικό ταλέντο, άλλη η τοποθέτηση για τις σταθερές στην κοινωνική ζωή.

"Στο Γυμνάσιο, ας πούμε, επειδή έκανα πολλή παρέα με κορίτσια και λιγότερο με αγόρια αυτό έγινε πολλές φορές ο λόγος για να με δείξουν με το δάχτυλο. Γιατί κάνει παρέα αυτός με κορίτσια; Μήπως είναι gay;" δήλωσε ο Γιώργος Μπένος καλεσμένος στο "Night Out". "Δεν είναι το θέμα αν είσαι ή όχι, αλλά γιατί ο άλλος μπαίνει στην διαδικασία να σε κρίνει από κάτι. Έχουν μάθει ότι για να είσαι ενταγμένος σε μια κοινωνία, ένα αγόρι πρέπει να κάνει παρέα με τα αγόρια κι ένα κορίτσι με τα κορίτσια. Το πήρα πολύ βαριά γύρω στα 15. Αυτό μου δημιούργησε ένα κλείσιμο κι έγινε η αφορμή για να δεχτώ και κάποιο bullying. Είχα χαρτάκια στα βιβλία ότι μετά το τέλος του μαθήματος θα… Απειλητικά. Τώρα πια το έχω ξεπεράσει, αλλά δεν το έχω ξεχάσει" συμπλήρωσε. Τον καταλαβαίνω απόλυτα, έχω ακριβώς την ίδια εμπειρία. Σημασία λοιπόν δεν έχει τι είσαι και τι δεν είσαι, μπορεί στα 15 να μην ξέρεις καν τι είσαι και τι θα γίνεις. Σημασία έχει να ζεις τα 15 σου χωρίς κάποιος άλλος να σου στερεί τον ζωτικό χώρο σου μέσα στον κοινωνικό ιστό. Σημασία έχει να μη στεναχωριέσαι που πας σχολείο, να μη σκεφτείς ποιον απολίτιστο θα βρεις στην πόρτα του σχολείου, να μην πονάει το στομάχι σου για τα σχόλια που θα δεχθείς για τα παπούτσια σου (τα δικά μου, πίσω στο 2003 ήταν Vans σκακιέρες και αυτό ήταν -λόγου χάρη- πολύ προκλητικό). Γενικά μάθετε στα παιδιά σας να αφήνουν άλλα παιδιά να ζουν αυτό που θέλουν, ό,τι κι αν είναι αυτό.

Για να μη γράφουμε και μεταδίδουμε υπερβολές, μια χαρά καλεσμένους θα συνεχίσουν να υποδέχονται στο "DOT" η Νάντια Κοντογεώργη και ο Μίνως Θεοχάρης. Η Γωγώ Αυγερινοπούλου όντως εντάσσεται στην ομάδα της εκπομπής ώστε να κάνει (και) εκείνη συνεντεύξεις εκτός πλατό. Κανείς δεν φεύγει. Πολλοί συνεργάτες της εκπομπής κάνουν εξωτερικές συνεντεύξεις, μην κυνηγάμε δράκους εκεί που δεν υπάρχουν.

Καταλαβαίνω απόλυτα τη στεναχώρια της Νατάσας Θεοδωρίδου που είδε ένα από τα κορυφαία τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας να διαπομπεύεται με τέτοιο τρόπο. Δεν είναι μόνο η διαφημιστική του χρήση, δεν είναι οι parody στίχοι, δεν είναι ο Μπουγάς. Δεν είναι μόνο ένα το red flag στη συγκεκριμένη φασούλα. Φυσικά ο Γιώργος Θεοφάνους, που εκτιμώ απεριόριστα ως καλλιτέχνη, είχε κάθε δικαίωμα να εγκρίνει την εν λόγω χρήση της μουσικής του. Όμως καταλαβαίνω τη Νατάσα Θεοδωρίδου. Απόλυτα. Ξαναλέω βέβαια, δεν μιλάμε για ένα... άγνωστο τραγούδι, δεν μιλάμε για ένα τυχαίο κομμάτι. Η Θεοδωρίδου έχει προσπαθήσει με τόσο αυστηρό τρόπο να διαφυλάξει την αξία της προσωπικής της δισκογραφίας που πράγματι θα στεναχωρήθηκε, είναι φυσικό. Από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε πως το "Φεγγάρι" δεν δύναται να "φτηνύνει" τόσο εύκολα, όταν έχει τη Νατάσαρα για φρουρό. Αλήθεια, στεναχωριέμαι και εγώ ως ακροατής. Και πιστεύω πως είμαστε πολλοί που στεναχωριόμαστε.

Εμβρόντητος παρακολούθησα τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη στο "Πρωινό μας". Σοκάρομαι με το πόσο χαρωπά και αβίαστα λένε τα χειρότερα πράγματα για άλλους κάποιοι άνθρωποι. Το κακό βέβαια είναι πως οι εκπομπές χαίρονται με αυτές τις δηλώσεις, γιατί ένας αρχισυντάκτης βροντερούς τίτλους θέλει. Αλλά σοβαρά τώρα; Θεωρείται ωραία δήλωση το να χαρακτηρίζεις τη δουλειά του άλλου "άπατη" και "παλιά"; Γενικά είναι αυτή στάση "κριτικού" απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις στην τηλεόραση; Μην τροφοδοτείτε αυτή τη non stop λυσαλέα αρνητική κριτική απλά για να υπάρχετε στα πράγματα. Αν δεν σας αρέσει η τηλεόραση, ας μην βλέπετε. Επίσης, το "όποιος και να τα βάζει με τον Αρναούτογλου έχει δίκιο” είναι πολύ "μικρό" για έναν άνθρωπο με τέτοια πορεία στην τηλεόραση. Σόρι αλλά αυτή η διάθεση αποκαθήλωσης των πάντων είναι το μόνο παλιό στην τηλεόραση.

"Famagusta" στο MEGA, με τον Γιάννη Μπέζο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τι ωραία νέα! Ο Γιάννης Μπέζος, όταν μπαίνει στην κεντρική σκηνή της ανταγωνιστικής τηλεόρασης, στο MEGA, όχι σε μια ανόητη κωμωδία, όχι σε ένα "περίεργο" καθημερινό της ΕΡΤ ή οτιδήποτε άλλο, είναι μόνο καλή εξέλιξη. Στα hits της σειράς η επιστροφή της Κοραλλίας Καράντη αλλά και του Αντρέα Γεωργίου. Μόνο καλά νέα είναι αυτά.

Ναι, ο Αντρέας Γεωργίου μού αρέσει πάντα στην τηλεόραση. Κακό είναι;

Μού αρέσει που το ευρύ κοινό ασχολήθηκε με τις "ΣΕΡΡΕΣ" του Γιώργου Καπουτζίδη και χάρισε ένα περίπου 18% σε μία τόσο ιδιαίτερη δουλειά. Για τον ΑΝΤ1 αυτό είναι άθλος, για τις "ΣΕΡΡΕΣ" είναι... ολυμπιακό μετάλλιο. Μια σειρά που φτιάχτηκε για το ειδικό κοινό μιας πλατφόρμας, με έναν πρωταγωνιστή γλυκύτατο που δεν πρόλαβε να δει μια τέτοια λαμπρή στιγμή. Πόσο κρίμα. Το καλό είναι πως ο ίδιος ο Καπουτζίδης αποκάλυψε πως θα γράψει νέο κύκλο, ακόμα και με άλλο ηθοποιό στον ρόλο του Οδυσσέα. Εξαιρετικά νέα. Οι "ΣΕΡΡΕΣ" έχουν ιστορία που αξίζει να συνεχιστεί.

Χωρίς να θέλω να υποβιβάσω καμία άλλη συνέντευξη που έχω δώσει, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ των προτέρων τον Ισίδωρο Φίκαρη για την κουβέντα που κάναμε για το "Γεια σου" της Μαρίας Μπακοδήμου στον ΣΚΑΪ. Το τηλεοπτικό "αποτέλεσμα" δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι, ξέρω όμως πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι ίσως ο καλύτερος της γενιάς του. Και είναι πάντα χαρά μου να συνομιλώ μαζί του.

Καλό σαββατοκύριακο

Αντωνάτος - Υπογραφή

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα