Follow us

Fun fact: Το social media δεν είναι αξιόπιστη πηγή ειδήσεων και δεν θα γίνουν ποτέ

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει με αφορμή το viral άρθρο για την υγεία του Γιάννη Φέρτη

social media

Πολλές φορές, όταν ένα πρόσωπο -γνωστό ή μη- γράφει κάτι που κάνει επίκληση στο συναίσθημα των χρηστών των social media, αυτομάτως υιοθετείται ως αληθές αυτό που γράφει.

Για παράδειγμα, όταν κάποιοι αυτόκλητοι πρεσβευτές θυμάτων που ήθελαν να καταγγείλουν κάτι έβγαιναν μπροστά και έλεγαν και έλεγαν και έλεγαν, ορισμένοι φίλοι μου -πραγματικοί, με σάρκα και οστά- μου λέγανε "Καλά δεν θα γράψεις κάτι για αυτό; Το συζητάει όλο το twitter” και έλεγα μονίμως "Ε και; Και εγώ μπορώ να δηλώσω πως είναι ο Πάπας της Ρώμης. Είμαι;”. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με τις ειδήσεις που προκύπτουν από συμπεράσματα γύρω από αναρτήσεις ή σχόλια στον μαγικά υπέροχο κόσμο του Διαδικτύου.

Σήμερα έσκασε η είδηση για τη δήθεν ασθένεια του Γιάννη Φέρτη. Γύρευε τι ήθελε να πει και η Κάκια Ιγερινού με την ανάρτησή της. Φαντάζομαι πως δεν θα ήθελε να εκθέσει τον φίλο της με την ανάρτησή της. Φαντάζομαι επίσης πως δεν ένιωσε πως θα αποτελούσε ξαφνικά "πηγή” για ένα δακρύβρεχτο γαϊτανάκι δημοσιευμάτων. Στον οδοστρωτήρα της αναπαραγωγής μπήκαμε και εμείς. Είχαμε πηγή ένα διάσημο πρόσωπο. Δεν μας αδικώ, δεν μας δίνω και συγχωροχάρτι βέβαια.

Η πολιτική με τα σόσιαλζ είναι μια: "Σύμφωνα με την ανάρτηση του ΧΧΧΧ, συμβαίνει αυτό”. Μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες. Και καλά δια γάμους, βαπτίσεις, χωρισμούς και λοιπές εκδηλώσεις, η αίθουσα κλιματίζεται. Τι θέλω να πω... Τα σάιτ μια είδηση θέλουν και τη βρίσκουν. Ευτυχώς όμως έχουν την αξιοπρέπεια να βγουν και να πουν μετά την αλήθεια, τη διάψευση, την επιβεβαίωση, την όποια αντίδραση. Αλλά όταν κάτι δεν αποδεικνύεται, τι γίνεται;

Σας θυμίζω πως εμείς, στο Yupiii, δεν παίζαμε την είδηση των καταγγελιών απέναντι στον Στάθη Παναγιωτόπουλο, αν δεν έβγαιναν οι "Ράδιο Αρβύλα” να αναφερθούν σε αυτό. Δεν παίξαμε ποτέ ως είδηση τις ανώνυμες καταγγελίες για απανταχού βιασμούς και παρενοχλήσεις, όταν δεν υπήρχε ένα αξιόπιστο ρεπορτάζ εκπομπής ή εντύπου, που έπαιρνε την ευθύνη της έρευνας. Μην πιστεύετε ό,τι γράφεται στα σοσιαλ γιατί μπορεί να κρύβει παγίδες, συμφέροντα ή ακόμα και πιο σκοτεινούς σκοπούς.

Με λίγα λόγια: Ό,τι γράφεται στα σόσιαλ, δεν είναι είδηση.

Το instagram είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αφορά τον άνθρωπο που αναρτά το περιεχόμενο και δεν εξασφαλίζει με κανένα τρόπο πως αυτός που το δηλώνει λέει αλήθεια. Το ότι κάτι συζητιέται στο twitter και απασχολεί πολλούς χρήστες, επίσης δεν είναι είδηση. Είναι κάτι που τρεντάρει στο twitter και χρήζει έρευνας, επιβεβαίωσης ή διάψευσης. Ας το καταλάβουμε και ας επανέρθουμε στη βάση μας. Πάρτε τηλέφωνο, ρωτήστε αν όντως συμβαίνει αυτό, διακριτικά, με ευγένεια και ήθος, καθόλου εκβιαστικά και με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους και την αλήθεια (τους). Επίσης, αν εγώ βιώνω κάτι πολύ βαρύ στην υγεία μου, δεν είναι επιτρεπτό σε κάποιον άλλον να το ανακοινώσει. Στην τελική είναι προσωπικό μου δεδομένο. Και αυτό πρέπει επίσης να το σεβαστούμε. Αλλιώς, υπάρχει και το mea culpa που το ξεχάσαμε. Κρίμα(ς).

Τι σας λέω κι εγώ τώρα όμως, ε;

Fun fact: Το social media δεν είναι αξιόπιστη πηγή ειδήσεων και δεν θα γίνουν ποτέ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα