Follow us

Αγάπη μου, είναι αργά για #Cancel_Influencers

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για τη νέα μανία κατά των επαγγελματιών influencers

Cancel_Influencers

Την Τούνη τη ξέρετε, τη Super Kiki τη ξέρετε, τον Κοψιάλη μπορεί να τον ξέρετε και να μην τον ξέρετε, τον Χταπόδια μπορεί να μην τον μάθετε και ποτέ. Η ουσία είναι πως όλοι αυτοί είναι οι κορυφαίοι άνευ λόγου influencers, κάτι ανάμεσα σε reality stars, καρτούν του διαδικτύου και stand up comedians. Και φυσικά υπερ-πάροχοι διαγωνισμών και λοιπών γκιβαγουέιζ.

Τι έχουμε εδώ όμως;

Κάποια παιδιά μέχρι 30 ετών βρήκαν τον τρόπο να γίνουν διάσημοι μέσω instagram. Ναι ψυχούλες μου, διάσημος στο instagram μπορεί να σημαίνει πλούσιος στη Monopoly, αλλά δεν παύουν να παραμένουν διάσημοι, με επιρροή, με γνώμη που άγει και φέρει τους ανθρώπους που τους πιστεύουν. Στην ουσία, όταν εγώ πριν χρόνια ακολούθησα τον Κοψιάλη, ήταν επειδή είχε πλάκα. Ναι, αυτά που έλεγε, αν και ακραία σεξιστικά, έχουν πλάκα. Ακριβώς όπως ο Σεφερλής έχει πλάκα να σατιρίζει έναν εύσωμο ή έναν ομοφυλόφιλο. Δεν συντάσσεσαι με αυτό που λένε, αλλά αυτό που κάνουν είναι αστείο. Θα μου πεις η Τούνη τι το αστείο έχει; Ε όχι, η Jtouni είναι κάτι ανάμεσα σε celebrity και influencer. Έγινε γνωστή μέσα από reality, γιγαντώθηκε η υπόστασή της στο instagram και πάει λέγοντας. Στην ουσία βέβαια από την ίδια "λεκάνη" ακολούθων αντλεί και αυτή τους υποστηρικτές. Οι υπόλοιποι είναι οι αυλικοί τους. Γιατί κάθε σταρ έχει και το σύστημα που τον στηρίζει, κάτι σαν πρωταγωνιστές και τους κουμπάρσους τους. Που δεν λέει κανείς πως δεν έχουν δικό τους κοινό, αλλά δεν τους λες και τελείως αυτόφωτους.

Οι influencers, που ανάθεμα αν μας ενέπνευσαν ποτέ για οτιδήποτε στη ζωή αυτή, εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα κλίμα περίεργο, μιας γενιάς που ζει στο περίπου. Περίπου διάσημοι, περίπου πετυχημένοι, περίπου αξιοπρόσεκτοι, περίπου επικίνδυνοι. Αν είσαι ένας νηφάλιος αποδέκτης των μηνυμάτων τους, μπορείς να τα αξιολογήσεις και ίσως και να τα προσπεράσεις. Αν είσαι όμως 12 ετών και οι φίλοι σου στο σχολείο σου λένε πως αυτοί είναι οι hot φάτσες των social media, όχι απλά δεν τους αξιολογείς, αλλά τους μιμείσαι κιόλας. Είναι το ίδιο περίπου σκηνικό και με τους τράπερ, που πουλάνε σε τραγούδια φύκια για μεταξωτές κορδέλες και κηρύττουν μυσογυνισμό, υμνώντας παράλληλα την ανομία. Εντάξει, όταν είναι να βγουν στον Αρναούτογλου ή τον Θεοδωράκη βάζουν κάπως τα καλά τους, ρίχνουν τους τόνους και μιλάνε σαν επαγγελματίες του χώρου. Στην ουσία όμως αυτό που κάνουν δεν αλλάζει.

Το κακό όμως είναι πως η γενιά των "περίπου τίποτα" εξαπλώνεται. Και... μοντελοποιείται. Σε αυτό το θεάρεστο #νοτ έργο έχουν βάλει πλάτη και πολλά συστημικά media. Λόγου χάρη αν το "Πρωινό” δεν μετέδιδε ποτέ ως σοβαρή είδηση το love story του Κοψιάλη και τον ερχομό του παιδιού του, ισάξια με την εγκυμοσύνη μιας γνωστής τραγουδίστριας που δεν έχει κάνει ποτέ κάτι άλλο πέρα από το να τραγουδάει, δεν θα είχε γίνει τόσο γνωστός. Αν ο Αρναούτογλου δεν έμπαινε μπροστά να μας πει πως είναι ένδειξη ηρωισμού ότι η Super Kiki έκανε φυλακή στο παρελθόν αλλά όλα τα ξεπέρασε, ίσως κάποιοι ανώριμοι θεατές δεν θα θεωρούσαν και τόσο ΟΚ αυτό που πέρασε. Αν ο Κοκλώνης δεν την έπαιρνε ως καρτούν συμμετέχουσα στο Just The Two Of Us, ίσως αυτή τη στιγμή είχαμε κουραστεί λιγότερο από παντελώς ανίκανους ανθρώπους να κάνουν τηλεόραση και θέαμα. Γενικά, αν το σύστημα δεν τους είχε αβαντάρει τόσο, τώρα δεν θα είχαν τόση δύναμη.

Και ναι, την Τούνη τη ξεχωρίζω λίγο γιατί το πούλησε αλλιώς. Το πήγε πουλώντας το sexiness μπροστά, τον χαρακτήρα της που μοσχοπουλάει, τις επιχειρήσεις της που τρέχουν σαν τρένο χωρίς φρένα. Όπως πουλούσαν τα εξώφυλλα του Κωστόπουλου πριν 20 χρόνια. Φάτε μάτια ψάρια. Δυναμική που έχει τον απέθαντο.

Αλλά οι υπόλοιποι, τώρα σας σόκαραν;

Όταν όλοι ακούσια κάνατε/κάναμε πλάτες στα κακόγουστα αστεία, στη βωμολοχία, στα κατά τα άλλα αστεία βίντεο στο αμάξι, δεν σας έφταιγαν; Τώρα #cancel; Να ακυρώσεις ποιους; Τους κορυφαίους του χορού; Αυτούς που εσύ έκανες αστέρια; Δεν ξέρατε χθες ποιοι είναι και τι προβάλλουν; Ας είμαστε ειλικρινείς, αν κάνεις #cancel αυτούς είναι σαν να κάνεις #cancel τον εαυτό σου. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη άβολη αλήθεια για όσους τους στηρίζουν.

Αυτούς τους "περίπου τίποτα", που έγιναν πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά. Για την οποία όλοι επιμένουμε να αδιαφορούμε.

Υ.Γ. Αν ο καθένας έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην οποιαδήποτε νομική υπόθεση είναι δικό του θέμα. Το κείμενο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα "χρεώνουν" στον καθένα πως κάνει. Απλά πράγματα. Η Δικαιοσύνη και το κοινό είναι εκεί και μπορούν να τους κρίνουν ανεμπόδιστα.

Αγάπη μου, είναι αργά για #Cancel_Influencers

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα