Follow us

Ελένη Μενεγάκη, ξαναγύρισες ε;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την επιστροφή της Ελένης Μενεγάκη στο MEGA & όσα σημαίνει για την επόμενη μέρα.

Ελένη Μενεγάκη RNew

"Καλημέρα! Σήμερα είμαι εδώ, είμαι στον Alpha. Σας υποδέχομαι εδώ, σας περιμένω εδώ και θα βρίσκομαι εδώ όσο εσείς θέλετε να βρίσκομαι εδώ". Με αυτά τα λόγια είχε υποδεχθεί η Ελένη Μενεγάκη τους τηλεθεατές το 2005 στη συχνότητα του Alpha και τα λόγια της αποδείχθηκαν σχεδόν προφητικά. 15 χρόνια μετά, η πιο διάσημη γυναίκα της ελληνικής showbiz απέδειξε ότι κατάλαβε πως οι τηλεθεατές επιθυμούσαν να κάνει το επόμενο βήμα και επιτέλους η ίδια ήταν αποφασισμένη να το κάνει.

Ένα τραγούδι, σε κάποια εορταστική εκπομπή από τις εκατοντάδες που έβγαλε στον αέρα στα 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στην ελληνική τηλεόραση, έλεγε "γιατί είναι δύσκολο πολύ να είσαι Μενεγάκη”. Ναι, είναι δύσκολο, όταν είσαι ένας κοινός θνητός – όχι όμως όταν είσαι η Ελένη Μενεγάκη. Δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις της: να είναι ο εαυτός της, να είναι χαρούμενη, να απολαμβάνει αυτό που κάνει και να έχει μαζί της κοινό και κανάλι. Οι φορές που μίλησα μαζί της είναι ελάχιστες, αλλά περιεκτικές και μάλλον ωραίες. Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσω τι συζητήσαμε, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως η Ελένη Μενεγάκη δεν άφησε ποτέ τίποτα στην τύχη του. Γνώριζε κάθε στιγμή τι ήθελε, "μετρούσε” τι μπορούσε, έπραττε ανάλογα με το πεδίο δράσης που είχε. Γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι ο εαυτός της, όσο και απολαυστικό.

Η Ελένη Μενεγάκη επιστρέφει ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής της. Αλήθεια, δεν δώσατε σημασία ποτέ στα λόγια της; Δεν είπε ποτέ πως διακόπτεται η σχέση με το κοινό, ο ομφάλιος λώρος με τον Alpha κόβεται. Το σύγχρονο αυτό κανάλι ήταν ένα ακόμα παιδί της Ελένης, ένα brand που θα λέγαμε ότι χτίστηκε στις πλάτες της. Άλλωστε η ίδια ήταν η αρχηγός, η influencer αν θέλατε να μιλήσουμε με τους όρους της εποχής. Μπορώ να γνωρίζω ότι η ίδια επιθυμούσε διακαώς μία χρονιά ξεκούρασης, μία σεζόν αγρανάπαυσης. Όχι τώρα, όχι πέρυσι, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Έκανε λοιπόν ακριβώς αυτό που ήθελε. Τόσο ώστε να λείψει στο κοινό, να ξεκουραστεί η ίδια αλλά κυρίως να αποδειχθεί πως καμία δεν είναι Μενεγάκη. Άλλο σαν τη Μενεγάκη, άλλο η Μενεγάκη.

"Κι αν κάτι θέλω να θυμάστε από όλα αυτά τα χρόνια που κάναμε παρέα είναι πως ό,τι βλέπατε ήταν αλήθεια” είχε πει στην τελευταία της εκπομπή. Και αυτό ουσιαστικά είναι το μεγάλο της όπλο: η αλήθεια προς τον τηλεθεατή. Η Ελένη Μενεγάκη δεν κρύφτηκε πίσω από projects, format, τηλεοπτικούς κανόνες και εντολές. Δημιουργώντας περιεχόμενο για την τηλεόραση, έφτασε το περιεχόμενο να της ανήκει. Η πρωινή εκπομπή σήμερα δεν έχει περιγραφή, γιατί πολύ απλά είναι "αυτό που κάνει η Μενεγάκη”. Τι κι αν η ίδια έχει φύγει εδώ και μία δεκαετία από το πρωινό... Η αλήθεια σε ό,τι έκανε, η αμεσότητα προς τον φακό και ο τρόπος που έχει να απευθύνεται στην κάμερα δημιούργησε ένα είδος πολυπρόσωπου μονολόγου που σημασία έχει μόνο εκείνη.

"I'm unstoppable, I'm a Porsche with no brakes I'm invincible, I win every single game I'm so powerful, I don't need batteries to play I'm so confident, I'm unstoppable today”: Οι στίχοι του τραγουδιού που έπαιζαν στο φινάλε της εκπομπής της τα έλεγαν όλα. Το τέλος από τον Alpha ήταν η αρχή της επόμενης μέρας. Η εποχή αυτή όριζε πως το μόνο που έχει σημασία είναι να είναι ελεύθερη από όσα "πρέπει” την ακολουθούσαν εδώ και 30 χρόνια. "Ελένη, πώς μπορείς να πιστεύεις ότι θα σταματήσεις την εκπομπή έστω για μία μέρα;” προφανώς κάποιος θα σκεφτόταν, όταν τη συναντούσε. Κι όμως μπορούσε και έπρεπε κάποια στιγμή να βρει τον τρόπο να πει πως είναι ασταμάτητη, ασταμάτητη να επιβάλει τους όρους της. Όχι στα χαρτιά, στη ζωή.

Η είσοδός της στο MEGA μετά από μία μακρά περίοδο σιωπής σηματοδοτεί ένα άλλο μεγάλο στοίχημα. Η ευγενής ψυχαγωγία που η ίδια υπηρετεί, με το πηγαίο γέλιο, με την απλή θεματολογία, με τα προσεγμένα θέματα, τη λαμπερή εικόνα και την ίδια ως ασπίδα μπροστά από μία ομάδα -το λιγότερο- ικανών είναι αυτή τη στιγμή σε "ύπνωση". Δεν είναι το gossip καλή ψυχαγωγία, είναι σχολιαστική εκπομπή. Αυτό που κάνει και θα κάνει η Ελένη Μενεγάκη είναι μια εκπομπή one woman show. Η εκπομπή αυτή που όλα έχουν την υπογραφή της αλλά και την αντίληψή της απέναντι στη ζωή. Απαλλαγμένη από τα κλισέ των τελευταίων 30 ετών, με τα παιδιά της πλέον να έχουν το δικό τους ανάστημα, με τον έρωτα με τον Μάκη να είναι ορατός και διαφανής στο κοινό. Η Ελένη Μενεγάκη είναι μάλλον στην καλύτερή της στιγμή να ξαναγράψει ιστορία. Άλλωστε εδώ και χρόνια, κάθε της κίνηση εξηγεί το φαινόμενο της πεταλούδας. Αυτή τη φορά το πέταγμα των φτερών της μπορεί να δημιουργήσει το θετικό αυτό ντόμινο που η ελληνική τηλεόραση χρειάζεται ώστε να θεωρείται σταθερά θεμελιωμένη.

Η Ελένη Μενεγάκη επιστρέφει γιατί είναι ίσως το μόνο πρόσωπο που αξίζει να βρίσκεται στην τηλεόραση για όσο εκείνη επιθυμεί να το κάνει.

Ελένη Μενεγάκη, ξαναγύρισες ε;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

http://instagram.com/sirconstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα