Follow us

Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM
Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει, τον Απρίλιο, ένα διήμερο με έξι συναυλίες αφιερωμένο στα χάλκινα και ξύλινα πνευστά, στις οποίες συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο εναρκτήριο ρεσιτάλ που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 27/4 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε τον Matthijs Koene [Ματτάις Κούνε] να παίζει αυλό του Πανός. Ακολουθεί, την ίδια μέρα, ο τρομπετίστας Simon Höfele [Zιμόν Χαίφελε]. Την Κυριακή 28/4, θα απολαύσουμε δύο συναυλίες: στην πρώτη συμπράττουν ο ομποΐστας Γιάννης Οικονόμου και ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου, ενώ στη δεύτερη εμφανίζεται ο φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος. Ο επίλογος του Σαββατοκύριακου των Πνευστών ανήκει στον Øystein Baadsvik [Ώυστην Μπάαντσβικ] και στον γίγαντα των χάλκινων πνευστών, την τούμπα.

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις έχει αρχίσει.

Σάββατο 27 Απριλίου 18:30 | Matthijs Koene (αυλός του Πανός)

Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Συμμετέχει ο Raphaël Simon στα κρουστά

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου των Πνευστών αρχίζει στις 18:30 με ένα ρεσιτάλ-ταξίδι στον μουσικό χρόνο, μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο ήχο του αυλού του Πανός, ενός από τα αρχαιότερα όργανα στην ιστορία της Μουσικής. Οδηγός μας σε αυτή τη μαγευτική περιπλάνηση στο σύμπαν των ήχων θα είναι ο Matthijs Koene [Mαττάις Κούνε], ένας σολίστ φημισμένος για την τεχνική του αλλά και για το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει χτίσει για αυτό το σπάνιο μουσικό όργανο: πάνω από τρακόσια έργα, ανάμεσα στα οποία και παραγγελίες σε σύγχρονους συνθέτες. Εκτός από τη διάσημη Μπαντινερί από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 σε σι ελάσσονα του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], το πρόγραμμα περιλαμβάνει το συνταρακτικό Άσμα ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη, πρόσφατες δημιουργίες που γράφτηκαν ειδικά για τον Matthijs Koene από την ελληνίδα συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη και τον Κύπριο Εύη Σαμμούτη καθώς και έργα Manneke [Μάννεκ], Sammut [Σαμμύτ], Antignani [Αντινιάνι], Séjourné [Σεζουρνέ] και Hudry [Ουντρύ]. Συμπράττει ο Raphaël Simon [Ραφαέλ Σιμόν] στα κρουστά.

20:30 | Simon Höfele (τρομπέτα)

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Elisabeth Brauss | πιάνο

Στη δεύτερη συναυλία (ώρα έναρξης: 20.30) της πρώτης ημέρας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην τρομπέτα. Ο Simon Höfele [Ζιμόν Χαίφελε], χαρισματικός σολίστ της νέας γενιάς, με σημαντικές συνεργασίες, δισκογραφικές καταθέσεις και βραβεύσεις στο ενεργητικό του, παρουσιάζει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος δημιουργίες εμβληματικών συνθετών του 20ού αιώνα, όπως, μεταξύ άλλων, Gershwin [Γκέρσουιν], Takemitsu [Τακεμίτσου] και Enescu [Ενέσκου], οι οποίες αναδεικνύουν την εντυπωσιακή εκφραστικότητα και το λαμπερό ηχόχρωμα της τρομπέτας. Ο Simon Höfele θα μοιραστεί τη σκηνή με τη νεαρή πιανίστα Elisabeth Brauss [Ελίζαμπετ Μπράους], που θα ερμηνεύσει κομμάτια για πιάνο του Sergey Prokofiev [Σεργκέι Προκόφιεφ] και θα τον πλαισιώσει σε έργα για τρομπέτα και πιάνο.

Κυριακή 28 Απριλίου 17:30 | Γιάννης Οικονόμου (όμποε) - Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο)

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Χριστίνα Παντελή | πιάνο

Στο επίκεντρο της απογευματινής κυριακάτικης συναυλίας (ώρα έναρξης: 17.30) του διημέρου βρίσκεται το γαλλικό ρεπερτόριο του 20ού αιώνα. Τρεις αναγνωρισμένοι έλληνες σολίστ, ο ομποΐστας Γιάννης Οικονόμου, ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου και η πιανίστα Χριστίνα Παντελή, ερμηνεύουν γοητευτικά έργα μουσικής δωματίου, γεμάτα αντιθέσεις και εναλλαγές: χιούμορ και αισθαντικότητα, λυρισμό και ρυθμική ένταση. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά τους κατέχει ο Francis Poulenc [Φρανσίς Πουλένκ], κορυφαία μορφή της ευρωπαϊκής μουσικής του προηγούμενου αιώνα, με τη Σονάτα για όμποε και πιάνο και το Τρίο για όμποε, φαγκότο και πιάνο. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από έργα Lalliet [Λαλλιέ], Bitsch [Mπιτς] και Dubois [Ντυμπουά].

19:00 | Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) Περιδιαβαίνοντας τις ηπείρους

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Γωγώ Ξαγαρά | άρπα

Η περιπλάνηση στον κόσμο των χάλκινων πνευστών συνεχίζεται με τη συναυλία φλάουτου (ώρα έναρξης: 19.00) του Νίκου Νικόπουλου. Ο διακεκριμένος έλληνας σολίστ, με μουσική συνοδοιπόρο την αναγνωρισμένη αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά, περιδιαβαίνει τις ηπείρους παρασύροντας τους ακροατές σε μια συναρπαστική μουσική διαδρομή με σταθμούς σε βόρεια και νότια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Στο Μπουένος Άιρες του Piazzolla [Πιατσόλλα], μέσα από αποσπάσματα της διάσημης σύνθεσής του Ιστορία του τάνγκο για φλάουτο και άρπα. Στην Ιταλική Ριβιέρα της Φαντασίας για φλάουτο και άρπα του Saint-Saëns [Σαιν-Σανς]. Στην Ισπανία του Ibert [Ιμπέρ] με το φλογερό φλαμένκο από τη θεατρική του μουσική για το έργο Ο γιατρός της τιμής του. Στην Αμερική του Liebermann [Λήμπερμαν] και της Σονάτας για φλάουτο και άρπα με τις διαρκείς μελωδικές και ρυθμικές αντιθέσεις της. Τελευταίος σταθμός, η Ινδία του Ravi Shankar [Ραβί Σανκάρ], μέσα από το έργο του Μαγεμένη αυγή πάνω στη ράγκα Τόντι.

20:30 | Øystein Baadsvik (τούμπα)

Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Χρύσα Γρένδα | πιάνο

Το Σαββατοκύριακο των Πνευστών ολοκληρώνεται με το ρεσιτάλ του Νορβηγού Øystein Baadsvik [Ώυστην Μπάαντσβικ], ενός αντισυμβατικού σολίστ που ξέρει πώς να κάνει την τούμπα να ακούγεται σαν ελικόπτερο, αλλά και σαν ένα ιδιαίτερο χάλκινο όργανο που μπορεί να συνοδεύει μουσικά ένα ρομαντικό ραντεβού! Όσο για το ραντεβού του διεθνώς αναγνωρισμένου τουμπίστα με το ελληνικό κοινό, στόχος του είναι να αποδείξει στους ακροατές ότι "η τούμπα είναι το πιο cool μουσικό όργανο στον πλανήτη"! Και μάλλον είναι σε καλό δρόμο, αν κρίνει κανείς από το ρεπερτόριο που έχει διαλέξει για την εμφάνισή του στο Μέγαρο, έχοντας στο πλάι του την πιανίστα Χρύσα Γρένδα: γνωστές μιλόνγκες και διάσημα τάνγκο του Piazzolla ‒αλλά και ένα τάνγκο που έγραψε ο ίδιος ο Baadsvik‒, δημοφιλή κομμάτια του Grieg [Γκρηγκ], τη Σονάτα για φλάουτο και πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα του Bach [Μπαχ] σε μεταγραφή για τούμπα και πιάνο, το έργο Hvati, επίσης για τούμπα και πιάνο, της βραβευμένης σύγχρονης συνθέτριας Andrea Clearfield [Έιντρηα Κλήαρφηλντ] και τη τις Αντηχήσεις, μια σύνθεση που υπογράφουν από κοινού ο Øystein και η Anna Baadsvik [Άννα Μπάαντσβικ].

Τιμές εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου των Πνευστών 8 € (εκπτωτικό) ● 12 € ● 18 €

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα