Follow us

Επηρεάζει το στρες την ακμή στους εφήβους;

Μπορεί το στρες να επιδεινώσει την ακμή ή μήπως είναι ένας ακόμη μύθος για την ακμή;

Ξένη Δημοσίευση
ΓΡΑΦΕΙ: ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ακμή

Ίσως έχεις παρατηρήσει την ακμή σου να χειροτερεύει και αναρωτιέσαι αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στρες που έχεις και στα σπυράκια στο πρόσωπό σου. Μπορεί το στρες να επιδεινώσει την ακμή ή μήπως είναι ένας ακόμη μύθος για την ακμή;

Ας διαβάσουμε τι απαντάει ο Δερματολόγος Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

Τα χρόνια της εφηβείας είναι ξένοιαστα, αλλά και αγχωτικά. Σε κανονικές συνθήκες, οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την πίεση από τα μαθήματα, τις εξετάσεις, το φροντιστήριο και τις ασχολίες μετά το σχολείο, αλλά και με τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις φιλίες και την οικογένεια. Στις τωρινές συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυξημένο είναι το στρες τους και πόσο υπερβολικά αγχωμένοι νιώθουν με τις πρωτόγνωρες αλλαγές στην καθημερινότητα και τη ζωή τους. Το εάν το στρες επιδεινώνει την ακμή τους, η απάντηση είναι, ναι. Δέρματα που έχουν τάση να εκδηλώσουν ακμή, με το στρες την εκδηλώνουν πιο γρήγορα ή με πιο σοβαρή μορφή. Αν πάλι ένας έφηβος έχει ήδη ακμή, η θεραπεία θα πάρει περισσότερο χρόνο κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις. Βέβαια, για να γίνει κατανοητό, από μόνο του το στρες δεν προκαλεί ακμή. Το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει.

Πώς επηρεάζει το στρες την ακμή; Όταν οι ορμόνες του στρες, και κυρίως η κορτιζόλη, απελευθερώνονται από τον οργανισμό υπό συνθήκες έντονου άγχους, τότε οι σμηγματογόνοι αδένες υπερδραστηριοποιούνται, παράγουν περισσότερο σμήγμα και φράζουν τους πόρους του δέρματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτό που το στρες δεν μπορεί να επηρεάσει είναι οι φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα ενός έφηβου και οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργία της ακμής.

Μειώνοντας το στρες, φεύγει η ακμή; Γενικά, το στρες δεν είναι κάτι καλό, ακόμα κι αν δεν έχει καμία επίδραση στο δέρμα σου. Μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, για να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου. Να ακούσεις μουσική, να γυμναστείς, να μιλήσεις με φίλους έστω και διαδικτυακά, να έρθεις πιο κοντά στην οικογένεια και να ζητήσεις τη γνώμη της για πράγματα που σε προβληματίζουν. Φυσικά, να μην υποτιμάς έναν καλό ύπνο και τη σωστή διατροφή. Σε αυτό το σημείο, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: Άρα, αφού το στρες επιδεινώνει τις εξάρσεις της ακμής μου, αν το αποβάλλω από τη ζωή μου, θα καθαρίσει τελείως το δέρμα μου από την ακμή. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Ακόμα και να το ελέγξεις ή να το μειώσεις, δεν θα καταφέρεις να απαλλαγείς από την ακμή σου. Και αυτό γιατί είπαμε πως το στρες από μόνο του δεν προκαλεί ακμή.

Για να απαλλαγείς από την ακμή σου, θα πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της ακμής. Για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί λεπτομερής κλινική εξέταση και ψηφιακή δερμοανάλυση με σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να αξιολογηθούν οι ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα σου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η θεραπεία μπορεί να γίνει με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως, σε εφήβους προτείνουμε την φωτοθεραπεία χωρίς φάρμακα, η οποία είναι από τις πλέον ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους κατά της ακμής με αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι απόλυτα φυσική και εφαρμόζεται στο δέρμα με συνδυασμό καθαρού, ορατού και ζωογόνου φωτός από σύγχρονες συσκευές φωτοθεραπείας, εγκεκριμένες από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών FDA. Στις κλινικές μας, οι συνεδρίες φωτοθεραπείας πραγματοποιούνται στην υπερσύγχρονη μονάδα φωτοδυναμικής θεραπείας που διαθέτουμε, ειδικά οργανωμένη και στελεχωμένη για να αντιμετωπίζουμε περιστατικά ακμής όλων των βαθμίδων σοβαρότητας.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς, πως η διαχείριση του στρες όχι μόνο θα βοηθήσει την ίδια τη θεραπεία της ακμής σου, αλλά θα γίνει μια καλή συνήθεια για την υγεία σου σε όλη τη ζωή σου.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα