Follow us

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις: για το αρνάκι που θα βάλεις σε λίγο στη σούβλα!

Οι Έλληνες είμαστε από τους κορυφαίους καταναλωτές αμνοεριφίων παγκοσμίως!

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
lamb

Πρώτοι είναι οι Μογγόλοι, με υπερτριπλάσια κατανάλωση από εμάς, αλλά οι εποχές ευμάρειας που περάσαμε εξοβέλισαν αδίκως από την αστική μαγειρική μας τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα (βασική πηγή κρέατος σήμερα της αγροτικής κουζίνας και της cucina povera).

Έτσι, έχει αρχίσει να ξεγράφεται από το DNA μας η χαρακτηριστική μυρωδιά αυτών των ζώων, που μπορεί παλιότερα να προκαλούσε σιελόρροια, αλλά σήμερα προκαλεί απέχθεια σε ολοένα και περισσότερους.

Σε ό,τι αφορά τώρα την πραγματικότητα που βιώνουμε οι καταναλωτές κάθε Πάσχα, ο νόμος έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις για να ορίσει το «αρνάκι / κατσικάκι γάλακτος». Η βασική: να είναι μέχρι 3,5 μηνών και μέχρι 10 κιλά. Σε γενικές γραμμές μέχρι τότε πίνει (και μέχρι τόσο μπορεί να γίνει καταναλώνοντας) αποκλειστικά μητρικό γάλα, με αποτέλεσμα να μυρίζει λιγότερο. Υπολόγισε κάποια συν-πλην κιλά (λίγα πάντα) ανάλογα με την όρεξη και τη μαχητικότητα του κάθε νεογνού.

Τα ζώα, βέβαια, που αγοράζουμε οι περισσότεροι για να σουβλίσουμε, υπερβαίνουν (αρκετά) τα 10 κιλά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι «αρνιά» που οι χασάπηδες μας χρεώνουν σαν «αρνάκια γάλακτος». Το σωστό βάρος για τη σούβλα είναι τα 10 - 12 κιλά. Αν το ζώο είναι πιο ελαφρύ στεγνώνει, ενώ πιο βαρύ κουβαλάει όλα τα «μειονεκτήματα» που προαναφέραμε.

Διάβασε περισσότερα στο askmen.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα