Follow us

Digital detox: Πώς η αποσύνδεση ωφελεί την ψυχολογία μας

Οι άνθρωποι που ξέρουν καλά πώς λειτουργεί ο ψηφιακός κόσμος κάνουν τακτικά digital detox. Μάθετε γιατί το χρειάζεστε κι εσείς.  

Harper's Bazaar
ΓΡΑΦΕΙ: HARPER'S BAZAAR
κινητό - iStock

Στο δεύτερο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου του Black Mirror, οι υπάλληλοι μιας εταιρείας social media προσπαθούν εναγωνίως να επικοινωνήσουν με τον CEO για να του αναφέρουν ότι ένας από την ομάδα έχει απαχθεί. Όμως, εκείνος βρίσκεται στην έρημο για το καθιερωμένο digital detox του. Το σενάριο δεν είναι βασισμένο σε φανταστικά γεγονότα. Τα περισσότερα στελέχη των εταιρειών που ασχολούνται με ψηφιακές υπηρεσίες έχουν δηλώσει πως κάθε τόσο αποσύρονται κάπου όπου μπορούν να ζήσουν για ένα διάστημα χωρίς καμία επαφή με οθόνες και data. Μόνο έτσι μπορούν να διατηρήσουν τα λογικά τους. Γιατί λοιπόν εκείνοι που ξέρουν τον ψηφιακό κόσμο και τις επιδράσεις του στην ψυχολογία μας επιλέγουν να κάνουν τακτικά digital detox; Μήπως γνωρίζουν κάτι που θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε κι εμείς;

Η μοναξιά των social media
Τι θα απαντήσετε εάν σας ρωτήσει κανείς πόσες φορές τσεκάρετε το κινητό; Αν βρίσκεστε κοντά στο μέσο όρο, η μόνη αληθινή απάντηση είναι 30 έως 50, όπως έχουν δείξει οι έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, ο καθένας μας ξοδεύει μέχρι και 4 ώρες την ημέρα στα social media. Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα κι ασήμαντο εάν δεν έρχονται άλλες μελέτες να δείξουν ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση βλάπτει σοβαρά τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση "Journal of Social and Clinical Psychology" έδειξε ότι αν μειώσουμε το χρόνο ενασχόλησης με τα social media σε 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η αίσθηση ευεξίας μας.

Την ίδια στιγμή, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επιβεβαιώνει πως όσοι δοκίμασαν να περιορίσουν τη χρήση των social media μείωσαν ανάλογα και τα αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Μπορεί να λέγονται "μέσα κοινωνικής δικτύωσης", όμως μόνο εάν σταματήσεις να ασχολείσαι με αυτά καταφέρνεις να συνδεθείς με την αληθινή ζωή και να μη νιώθεις μόνος", σχολιάζει η Melissa G. Hunt, που συμμετείχε στη συγγραφή της έρευνας. "Το ψυχικό βάρος που προκύπτει από την κοινωνική σύγκριση που συντελείται εκεί είναι τεράστιο. Όταν κοιτάζεις τη ζωή των άλλων, ειδικά στο Instagram, είναι εύκολο να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι όλων των υπολοίπων είναι πιο cool ή καλύτερη από τη δική σου", λέει.

Δες περισσότερα στο harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα