Follow us

Πώς να διαλέξεις τα σωστά αθλητικά παπούτσια για σένα!

Αν δεν επιλέξεις τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, µπορεί να καταλήξεις µε νάρθηκα στις κνήµες ή πονεµένες φτέρνες, αντί να έχεις απολαύσει το τρέξιµό σου. Γι’ αυτό, πριν αγοράσεις οποιοδήποτε ζευγάρι, διάβασε τις παρακάτω συµβουλές.

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
Διάλεξε τα σωστά αθλητικά παπούτσια για σένα!

1. Δεν είναι όλα για όλες τις χρήσεις
Τα παπούτσια για περπάτηµα είναι πιο σκληρά, ενώ για τρέξιµο πιο ευλύγιστα, µε έξτρα υποστήριξη για να διαχειρίζονται καλύτερα τους κραδασµούς. Αν ασχολείσαι και µε τις δύο δραστηριότητες, αγόρασε ένα ζευγάρι για καθεµία.

2. Μάθε το πέλµα σου
Οι περισσότερες µεγάλες εταιρείες προσφέρουν σήµερα κάποιο µοντέλο που ταιριάζει σε κάθε είδος πέλµατος. Ένας τρόπος για να προσδιορίσεις το σχήµα του πέλµατός σου είναι να κάνεις το «τεστ του νερού»: βρέξε το πόδι σου, πάτησε σε ένα κοµµάτι χοντρό σκούρο χαρτί και δες το αποτύπωµά σου. Ή βρες σε ποιο σηµείο είναι περισσότερο φθαρµένα τα παλιά σου αθλητικά. Αν στο αποτύπωµά σου φαίνεται:

  • Όλο το πέλµα µε πολύ µικρή ή καθόλου καµπύλη στο εσωτερικό –ή αν τα παπούτσια σου είναι πιο φθαρµένα στην εσωτερική πλευρά–, τότε έχεις χαµηλή καµάρα και µπορεί να τείνεις προς τον υπερπρηνισµό. Αυτός δηµιουργεί επιπλέον φθορά στο εξωτερικό µέρος της φτέρνας και στο εσωτερικό του πέλµατος. Χρειάζεσαι αθλητικά µε χαρακτηριστικά ελέγχου της κίνησης και µέγιστη στήριξη.
  • Μόνο ένα µέρος του µπροστινού τµήµατος του πέλµατος και της φτέρνας µε µια στενή γραµµή που να τα συνδέει µεταξύ τους –ή αν τα παπούτσια σου είναι φθαρµένα κυρίως στην εξωτερική πλευρά–, τότε έχεις ψηλή καµάρα και τείνεις προς τον υποπρηνισµό (γνωστός και ως υπτιασµός), που σηµαίνει πως το πόδι σου στρέφεται προς τα έξω. Ο υποπρηνισµός προκαλεί φθορά στο εξωτερικό άκρο της φτέρνας και το µικρό δάχτυλο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι παπούτσια µε «µαξιλαράκια» και µαλακή ενδιάµεση σόλα.
  • Μια διακριτή καµπύλη κατά µήκος της εσωτερικής πλευράς και τα παπούτσια σου φθείρονται οµοιόµορφα, τότε έχεις ουδέτερη καµάρα. Αναζήτησε «σταθερά» παπούτσια µε τη σωστή αναλογία µαλακής υποδοµής και υποστήριξης.


3. Έλεγχε το νούµερό σου
Είναι µύθος πως το µέγεθος του ποδιού δεν αλλάζει στους ενήλικες. Κι όµως, αλλάζει καθώς µεγαλώνουµε, γι’ αυτό το σωστό είναι να µετράς το νούµερό σου δύο φορές το χρόνο.

4. Μην πιστεύεις ότι θα «ανοίξουν»
Τα παπούτσια για το τρέξιµο ή το περπάτηµα θα πρέπει να τα νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγµή. Περπάτησε ή τρέξε µερικά µέτρα µέσα στο κατάστηµα για να σιγουρευτείς ότι τα νιώθεις καλά όταν κινείσαι.

5. Εφάρµοσε τον κανόνα του αντίχειρα

  • Θα πρέπει να υπάρχει χώρος όσο το φάρδος του αντίχειρά σου ανάµεσα στο πιο µακρύ σου δάχτυλο και στο τελείωµα του παπουτσιού.
  • Στη φτέρνα η εφαρµογή θα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή και το πόδι σου να µη γλιστράει προς τα έξω όταν περπατάς.
  • Το επάνω µέρος του παπουτσιού, που καλύπτει το επάνω µέρος του πέλµατός σου, θα πρέπει να είναι εφαρµοστό και σταθερό και να µη σε σφίγγει πολύ σε κάποιο σηµείο.


6. Μην πληρώνεις πολλά – µην επιλέγεις όµως ούτε τα πιο φτηνά
Τα καλής ποιότητας παπούτσια για τρέξιµο είναι αρκετά ακριβά – και συνήθως αξίζουν τα λεφτά τους.

7. Αντικατάστησέ τα
Κατά µέσο όρο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να αντικαθίσταται µετά τα 500-650 χιλιόµετρα χρήσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα