Follow us

Τι κάνει στο σώμα μας ο κορονοϊός: Η ειδικός εξηγεί!

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν συναντηθεί με τον κορονοϊό; 

Κλεοπάτρα Bright
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ BRIGHT
κορονοϊός

Η βιοχημικός και ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Κούρνια, εξηγεί τι ακριβώς κάνει στο σώμα μας ο φονικός ιός. Καλεσμένη στην εκπομπή DOT, ανέλυσε επίσης τα συμπτώματα, καθώς και το πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Αρχικά είπε πως "η μεταδοτικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Υπάρχουν άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα και μπορεί να είναι φορείς του ιού και να κυκλοφορύν. Αυτό είναι δυνατό γιατί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό δεν αφήνει τον ιό να προσβάλλει το αναπνευστικό μας".

Όταν ρωτήθηκε για τη χρήση μάσκας και αν μας προστατεύει από το κορονοϊό, απάντησε πως "η μάσκα δεν οφελεί ούτε τους φορείς ούτε τα κρούσματα. Πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί εκεί που υπάρχει ανάγκη. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για να φορέσεις αυτή τη μάσκα, για να εγκλωβίσει την επαφή με σταγονίδια από τον αέρα. Εμείς πρέπει να μείνουμε στο σπίτι όσο το δυνατό περισσότερο".

Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετωπίσης του από τα άτομα με καλό ανοσοποιητικό σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε χαρακτηστικά: "Όταν εισέρχεται ο ιός, προσβάλλει τα κύτταρα του πνεύμονα και βρίσκει πρωτείνη στα κύτταρα μας, προσκολλάται σε αυτή και αναπαράγεται. Επιλέγει τα κύτταρα του πνεύμονα, τα οποία μας προφυλάσσουν από τοξικές ουσίες, από σκόνη, από ιούς και από βακτήρια. Το αποτέλεσμα είναι να τα καταστρέφει και πέφτει η άμυνα του οργανισμού και μετά μπορείς να νοσήσεις από άλλα νοσήματα όπως είναι η πνευμονία. Οι υγιείς άνθρωποι θα τον καταπολεμήσουν, θα επιτθεί στον ιό το ανοσοποιητικό. Οι ευαίσθητες ομάδες μπορεί να έχουν παραπάνω βλάβη στον πνεύμονα, γιατί δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η άμυνα του οργανισμού. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν αυτοί οι ασθενείς να έχουν προβλήματα ακόμα και όταν θεραπευτούν"

Το θετικό βέβαια σε όλα αυτά είναι πως "η επιστήμη κινείται πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη το γονιδίωμα του ιού, με αποτέλεσμα να αναλυθεί και έχουμε ταυτοποιήσει κάποιες πρωτείνες για την επιβίωση του ιού. Γίνονται μελέτες επειδή έχουμε αυτά τα στοιχεία κλειδιά, μπορεί να σχεδιαστούν μόρια-φάρμακα που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό. Σε συνδιασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο γρήγορα αλλά απαιτείεται μεγάλος χρόνος 8-12 μήνες. Υπάρχει βέβαια η ελπίδα ότι υπάρχοντα αντιικά φάρμακα μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτόν τον ιό" πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ανέφερε την κρισιμότητα του επόμενου μήνα, λέγοντας ότι "θα εξαρτηθεί από εμάς και το αν θα περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Αν θέσουμε κάποια όρια. Ειμαι αισιόδοξη, γιατί οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι το πετυχαίνουν"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα