Follow us

Τέλη Κυκλοφορίας:Πως θα πρέπει να υπολογίζονται: Αυτός είναι ο πιο δίκαιος τρόπος, αλλά φυσικά μπορείτε να διαφωνήσετε ελεύθερα

gocar.gr
ΓΡΑΦΕΙ: GOCAR.GR
Τέλη Κυκλοφορίας:Πως θα πρέπει να υπολογίζονται

Κάθε φθινόπωρο με τα τέλη κυκλοφορίας προ των πυλών, αρχίζουν οι συζητήσεις για το πόσο δίκαιος ή όχι είναι ο υπολογισμός τους, αφού αυτοκίνητα χαμηλής αξίας πληρώνουν υπέρογκα ποσά ενώ πολυτελή καινούργια μοντέλα μπορεί ακόμη και να απαλλάσσονται πλήρως. Υπάρχουν μάλιστα και προτάσεις αλλαγής του μέτρου, π.χ. υιοθετώντας πολύπλοκα συστήματα με GPS και χρεώσεις ανά km. Κι όμως, προσωπικά θεωρώ πως υπάρχει ένας πολύ απλός και απόλυτα δίκαιος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, αναλόγως της χρήσης κάθε οχήματος, όπως θα έπρεπε δηλαδή να ισχύει.

Η πρόταση έχει ως εξής: Να πληρώνουμε όλοι ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό, π.χ. 50 ευρώ για κάθε ΙΧ αυτοκίνητο ανεξαρτήτως μεγέθους, κυβισμού, αξίας κλπ. Στη συνέχεια, να μπει ένας μικρός φόρος στα καύσιμα (π.χ. 0,10 ευρώ ανά λίτρο). Έτσι ο καθένας θα πληρώνει αναλόγως της χρήσης του αυτοκινήτου του αλλά και του πόσο αυτό ρυπαίνει. Και αυτό επειδή όσο περισσότερο χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, τόσο περισσότερο καύσιμο θα καταναλώνει (και θα ρυπαίνει) πληρώνοντας τον ανάλογο φόρο.

Τόσο απλά και δίκαια. Και αν δεν θέλει να χρησιμοποιεί καθόλου το αυτοκίνητό του, απλά θα το έχει ακινητοποιημένο χωρίς να χρειάζεται να καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας για ακινησία, οπότε λύνεται και το πρόβλημα κοσμοσυρροής που παρατηρείται κάθε τέλος του χρόνου στις εφορίες για τον συγκεκριμένο λόγο. Και αν η επιβάρυνση των 10 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου σας φαίνεται μικρή, αναλογιστείτε πως κάποιος που κάνει 10.000 km το χρόνο με μέση κατανάλωση στα 8 lt/100 km, θα πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 130 ευρώ (50 άπαξ συν 80 μέσω του καυσίμου), έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα περιορίζοντας τη χρήση ή οδηγώντας πιο οικονομικά, να μειώσει το συνολικό κόστος. Το δε κράτος θα μπορούσε να εισπράττει τον αναλογούντα φόρο ταυτόχρονα και με τις ίδιες διαδικασίες που εισπράττει τον ΦΠΑ.

Εσείς τι γνώμη έχετε; Περιμένουμε τις απόψεις/ προτάσεις σας στο παρακάτω poll και στα σχόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μεγάλες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Τα πάντα για τα Τέλη Κυκλοφορίας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα