Follow us

Διόδια Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Πόσο κοστίζει το ταξίδι χωρίς τα καύσιμα;

gocar.gr
ΓΡΑΦΕΙ: GOCAR.GR
Διόδια Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι από τις πλέον ακριβές της Ευρώπης καθώς κοστίζει μετ’ επιστροφής 58,3 ευρώ, δηλαδή 0,057 ευρώ ανά χιλιόμετρο για επιβατικό αυτοκίνητο. Το παράδοξο είναι ότι πληρώνεις για ένα δίκτυο που δεν είναι ολοκληρωμένο στο σύνολό του, παρά τις αθρόες πληρωμές τα τελευταία είκοσι χρόνια από τα κρατικά ταμεία και τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια να έχουν ζεσταίνει τις τσέπες των εθνικών εργολάβων. Πλέον στα 505 χιλιόμετρα της διαδρομής έχουν φυτρώσει έντεκα (!) σταθμοί διοδίων και μάλιστα στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη είναι αρκετά πυκνοί, ώστε να χρειάζεται να σταματάς ανά δεκάλεπτο. Στο πινακάκι που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το κόστος ανά σταθμό και φυσικά να συγκρίνεται ενδεικτικά το ποσό που πληρώνουν τα ΙΧ σε σχέση με τα φορτηγά κάτω των 4 αξόνων, όπως για παράδειγμα τα τροχόσπιτα.

Ηλεκτρονική πληρωμή

Για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη το ΙΧ πληρώνει 29,15 ευρώ και αν διαθέτεις e-Pass (όπως αυτό της Αττικής Οδού) για τους σταθμούς της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. μπορεί να εξοικονομήσεις το ιλιγγιώδες ποσό των 1,70 ευρώ. Για τη Νέα Οδός και την Κεντρική Οδός που διαχειρίζονται 4 σταθμούς δεν υπάρχει οικονομικό όφελος καθώς απευθύνονται μόνο σε συχνούς χρήστες. Το ίδιο ισχύει και για τα διόδια των Μαλγάρων. Το πραγματικό όφελος αφορά την ταχύτητα διέλευσης καθώς στις ημέρες των αργιών οι ουρές είναι μεγάλες και μπορεί να προσθέσουν εύκολα άλλη μισή ώρα «καπέλο».

Διόδια όσα τα καύσιμα

Ένα δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής κοστίζει 58,3 ευρώ για ΙΧ και 146,0 ευρώ για φορτηγό ή …τροχόσπιτο. Τα ακριβότερα διόδια είναι του Μακρυχωρίου στη Λάρισα. Χαρακτηριστικό της ακρίβειας είναι ότι για να διανύσεις τα 350 χιλιόμετρα Εθνικής Οδού από την Αθήνα έως τη Λάρισα πρέπει να διαθέσεις 20,35 ευρώ τη στιγμή που θέλεις άλλα 40 ευρώ για καύσιμα (με κατανάλωση 7,0lt-/100km και τιμή αμόλυβδης 1,6 ευρώ). Αν την ίδια διαδρομή την κάνεις με diesel που εύκολα έχει κατανάλωση 5,0lt/100km, το κόστος σε καύσιμα θα είναι ίσο με αυτό των διοδίων!

Από τον πίνακα είναι εύκολα αντιληπτό γιατί τα βαρέα οχήματα παρακάμπτουν τους σταθμούς από το παράπλευρο οδικό δίκτυο όπου αυτό υπάρχει. Αν γλιτώσουν τα διόδια των Αφιδνών-Θηβών-Μοσχοχωρίου-Μακρυχωρίου και Μαλγάρων, που η παράκαμψη τους είναι εφικτή και χωρίς μεγάλες δυσκολίες αλλά προσθέτει άλλη μία ώρα ταξιδιού, εξοικονομούν συνολικά 70 ευρώ. Βέβαια η επιβάρυνση που προκαλούν στο τοπικό δίκτυο είναι τεράστια και τα προβλήματα οδικής ασφάλειας προφανώς δεν απασχολούν τους αρμοδίους.

ΔΙΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΙΧ

Φορτηγά

Αφιδνών (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)

3,35

8,45

Θήβας (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)

3,95

9,85

Τραγάνας (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)

3,90

9,85

Αγ. Τριάδας (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ)

1,65

4,15

Πελασγίας(ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

3,50

8,70

Μοσχοχωρίου (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

4,00

10,10

Μακρυχωρίου (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

1,40

3,50

Πυργετός (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

2,00

5,00

Λεπτοκαρυάς (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

2,00

4,90

Αιγινίου (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)

2,20

5,50

Μαλγάρων (TEO)

1,20

3,00

(Τιμές για πληρωμή μετρητοίς)

29,15

73,00

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα