Follow us

Η γυναίκα που “κρύβεται” πίσω από το πρώτο Volkswagen Golf GTI: Πώς από τις πορσελάνες και τα κουτιά για σοκολατάκια βρέθηκε να σχεδιάζει το εσωτερικό της σπορ έκδοσης του δημοφιλούς μικρομεσαίου

gocar.gr
ΓΡΑΦΕΙ: GOCAR.GR
Η γυναίκα που “κρύβεται” πίσω από το πρώτο Volkswagen Golf GTI

Κάθε αυτοκίνητο κουβαλάει βαριά κληρονομιά και αποτελεί προϊόν πρωτοποριακών ιδεών που συνελήφθησαν είτε σε ανύποπτο χρόνο είτε κατόπιν πολλών ωρών συσκέψεων μεταξύ των αρμοδίων ανθρώπων. Όπως και να έχει, όμως, τα “πνευματικά δικαιώματα” της εκάστοτε ιδέας ανήκουν αποκλειστικά σε ένα άτομο που καλλιέργησε και εν τέλει γνωστοποίησε την ιδέα.

Το ίδιο ισχύει και για ένα μοντέλο το οποίο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της σπορ οδήγησης, σημειώνοντας στο βιογραφικό του δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις.

Ο λόγος για το Volkswagen Golf GTI το οποίο χρωστάει –σε μεγάλο βαθμό- αυτό που είναι σήμερα στην πρωτοποριακή σκέψη και διορατικότητα μιας γυναίκας, και συγκεκριμένα της Gunhild Liljequist.

Η γυναίκα που “κρύβεται” πίσω από το πρώτο Volkswagen Golf GTI

Τι κατάφερε, λοιπόν, η Gunhild; Πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό 1964, όταν η 28χρονη τότε ζωγράφος που λάτρευε τις πορσελάνες και σχεδίαζε κουτιά για σοκολατάκια πέρασε το κατώφλι του τμήματος Υφασμάτων και Χρωμάτων της Volkswagen στο Wolfsburg. Η δουλειά που της ανατέθηκε ήταν η ενασχόληση με τις αποχρώσεις των χρωμάτων, τα διακοσμητικά στοιχεία και τις λεπτομέρειες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων.

Το ταλέντο της, γρήγορα ξεχώρισε, και ως εκ τούτου, το 1970 ανέλαβε τον σχεδιασμό μιας ποικιλίας στοιχείων που θα κοσμούσαν την καμπίνα του νεότευκτου Golf GTI υπό μία διαφορετική, πιο σπορ οπτική ματιά. Το αποτέλεσμα, όπως μπορούμε να κρίνουμε από το πανδαιμόνιο που ακολούθησε το λανσάρισμα του μοντέλου, κρίνεται εντυπωσιακό.

Συγκεκριμένα, ήταν η γυναίκα στην οποία πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για τις καρό επενδύσεις των καθισμάτων, καθώς και για την απόδοση στο λεβιέ ταχυτήτων ενός σχήματος που θυμίζει μπαλάκι του γκολφ.

Πώς και προχώρησε στις παραπάνω ριζοσπαστικές επιλογές; «Το μαύρο μοιάζει “sporty”, αλλά εγώ ήθελα χρώματα και ποιότητα. Πηγή έμπνευσης υπήρξαν τα ταξίδια μου στη Μ. Βρετανία και πάντα γοητευόμουν από τα καλής ποιότητας υφάσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων η Gunhild, η γυναίκα που “κρύβεται” πίσω από το πρώτο Golf GTI.

Η γυναίκα που “κρύβεται” πίσω από το πρώτο Volkswagen Golf GTI - εικόνα 2

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα