Yupiii|Άποψη|
Άποψη|14.09.2018 |16:12|

Μαθήματα Ποίησης: Μέρος 6ο

Like a scrolling stone: Πώς να αξιοποιήσεις μια σέλφι της Μπόμπα κι έναν ασιάτη fruit ninja με το ραδιοσήμα ενός εξωγήινου

 
the truth is in there

Επανερχόμενος μετά από χρόνια απραξίας στα yupiiiκά κιτάπια μου έψαχνα εδώ και μέρες να βρω ένα φοβερό θέμα για να καταπιαστώ. 

 

Άλλωστε τα κατεβατά που έγραφα σωρηδόν στα φέησμπουκ είναι πασέ πια και δεδομένου ότι το limited edition φιλοθεάμων κοινό μου εκεί έχει ασπαστεί την μεταμοντέρνα λογική του “λίγα και περιεκτικά” τότε η ανάγκη έκφρασης με φέρνει πίσω σε γνώριμα λημέρια.

 

Το πισωγύρισμα, άλλωστε, δεν είν' κακό απαραίτητα.

 

Αυτή δηλαδή η λαϊκοmeme παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί με τα ψαγμεντέν αλα Δεγαμινιώτη τσιτάτα και άλλα ατμοσφαιρικά ανθυπομιμίδια που χαζεύω αυτιστικά σε διάφορα νεοελληνικά σελιδόνια (σαν τα χελιδόνια ένα πράμα, αλλά με δείκτη μάζας εγκεφάλου αρνητικό) που βρίθουν από αποφθέγματα ζωής τύπου “ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο” αλλά στα πιο νεοιντερνετικά για οτιδήποτε έχει να κάνει με το παρελθόν, με τρομάζει.

 

Η σκέψη ότι δηλαδή πρέπει πάντα να κοιτάμε μπροστά, να μη γυρνάμε πίσω σε “αυτήν” ή “αυτόν” ή σε μια παλαιότερη ιδέα γιατί αποτελεί τροχοπέδη της όποιας εξέλιξης μας, το βρίσκω κατάτι επικίνδυνο σε κάθε έκφανση μας και δη στον δημόσιο βίο μας. Το παρελθόν μας είναι άρρηκτο κομμάτι του τώρα και του μέλλοντος μας. Το να επιστρέφεις στο παρελθόν δεν υπονοεί πάντα ενοχικά σύνδρομα ή οπισθοδρόμηση. Το παρελθόν μας είναι η ιστορία μας, η μνήμη μας, το ποιοι είμαστε τώρα. Το ποιοι θα είμαστε μετά. Όμως θα επανέλθω δριμύτερος σε επόμενο μάθημα για τη σημασία παρελθόντος-μνήμης μια και δεν είναι της παρούσης.

 

Τι έλεγα στην αρχή; Α, για το γεγονός ότι έψαχνα να βρω κάτι να γράψω, έναν πανηγυρικό βρε αδερφέ για την επιστροφή μου. Αφού λοιπόν ξύπνησα όλο κέφι το πρωί να πάω την κόρη μου σχολείο σκεπτόμενος αρχικά τη δήλωση Γαβρόγλου ότι από του χρόνου όλα τα παιδάκια θα πηγαίνουν για μάθημα στις 9 και δευτερευόντως τα pros και cons που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στη ζωή όλων μας (μελλοντική ανάλυση, κρατήστε το), έκανα την καθιερωμένη μου ρουτίνα: ετοίμαζα το πρωινό της διαβάζοντας τις στραφταλιζέ strobo καλημέρες από το αγαπημένο μου μπλογκ “Λόγια και εικόνες της Μαρίας Βογιατζάκη-Ντούζα”, ενημερώθηκα φευγαλέα για τα νέα της ημέρας κρατώντας ως πιο σημαντική είδηση τη νέα σέλφι Μπόμπα-Τανιμανίδη όπου η Μπόμπα συρρίκνωσε λέει τον Τανιμανίδη και αφού εντέλει ταυτίστηκα ως ένα σημαντικό βαθμό με το δράμα της Μιράντας της Ξαφά για τον φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ της για το ακίνητο της εις Κολωνάκι μεριά, ένιωσα, ως λαός, να με πλημμυρίζει μια λιποαναρροφητική ευεξία σαν να κοπανιόμουν επί δίωρου με crossfit. Ιδεατά πάντα.

Δεν ρισκάρουμε να απωλέσουμε τα σωσίβια μας που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και δη εντός κρίσης.

 

Ακόμα όμως δεν είχα κατασταλάξει. Με τι να ξεκινήσω τον νέο ποιητικό κύκλο πονημάτων μου; Ο Νίτσες (ναι αυτός ο Γερμανός φιλοσοφος μωρε) έλεγε ότι οι μόνες ιδέες που αξίζουν είναι όσες σου έρχονται περπατώντας. «Καλά κρασιά» μονολογώ «Μιλάει ο Νίτσες, χωρίς να έχει φέησμπουκ. Ίδε ο άνθρωπος. Quelle apostrophe!» που θα έλεγε και κάποιος Γάλλος ελληνομαθής.

 

Οι μόνες ιδέες που αξίζουν είναι όσες σου έρχονται σκρολάροντας.

 

Τοιουτοτρόπως λοιπόν άρχισα την αγαπημένη συνήθεια της ανθρωπότητας: Σκρόλαρα. Kατέβαινα, κατέβαινα, πέρασα μέσα από αρχαία meme, διέσχισα κοιλάδες με βίντεα Ασιατών που φτιάχνουν ομελέτες τετράγωνες με ακρίβεια χιλιοστού και λατινοαμερικανών που χειρίζονται τις ματσέτες κόβοντας φρούτα και λαχανικά πιο πειστικά από το Fruit Ninja, ξαπόστασα χαζεύοντας τα πληθωρικά οπίσθια της Ashley Graham (πιο κάτω πέτυχα και άλλες πιο πολίτικλι κορεκτ καλλίπυγες κορασίδες εξίσου καυτές), προβληματίστηκα σκαρφαλώνοντας σαν άλλος Frodo στα βουνά με τα όσα συμβαίνουν με τους ακροδεξιούς Uruk Hai στη Μόρια, πέρασα με δυσκολία μέσα από τις συμπληγάδες των νούμερων τηλεθέασης της πρωινής ζώνης, “διασκέδασα” με το χαμηλότατο πνευματικό επίπεδο των πολιτικών μας και τα αδιασταύρωτα και ανερμάτιστα τουϊταρίσματα τους και τσουπ! Έφτασα στην Ιθάκη μου. Λέει λοιπόν ο τίτλος (ο θεός των εντύπων να τον κάνει τίτλο αυτό —κοτζάμ παράγραφο—, ασόψεται) 

 

Εντοπίσθηκαν άλλα 72 μυστηριώδη ραδιοσήματα από την ίδια άγνωστη πηγή σε ένα μακρινό γαλαξία

 

«Άλλα;» Αναφωνώ. «Πόσα ήταν τα προηγούμενα δηλαδή; Γιατί δεν ενημερώθηκα από το κοντρόλ έγκαιρα; Ποιος ψεκάζει το περήφανο γαλάζιο του ελληνικού ουρανού μας; Τι μας κρύβουν;» Και συνεχίζει λέγοντας τα εξής φοβερά:

 

Ερευνητές του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης Breakthrough Listen στις ΗΠΑ ανίχνευσαν -με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης- άλλα 72 ραδιοσήματα (Fast Radio Bursts-FRB) από την ίδια μυστηριώδη πηγή, η οποία βρίσκεται σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

 

Μάλιστα… αναλογίσου μόνο ότι ο πιο κοντινός σε μας γαλαξίας, αυτός της Ανδρομέδας, απέχει μόλις 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός. Τι σημαίνει 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός; Αν υποθέσουμε ότι ένα έτος φωτός ισούται με περίπου 9.5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα κάνε τον πολλαπλασιασμό. Και βάλε με το νου σου επίσης ότι εμείς μιλάμε τώρα όχι για την Ανδρομέδα αλλά για εκείνον τον μακρινό γαλαξία των 3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Άντε γεια! Το καλύτερο έρχεται μετά όμως:

 

Τα σήματα FRB είναι γρήγοροι φωτεινοί παλμοί ραδιοακτινοβολίας με διάρκεια μόλις μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η πηγή τους είναι ακόμη ασαφής. Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί, από το να είναι άστρα νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό έως να πρόκειται για τις τεχνολογικές "υπογραφές" εξωγήινων εξελιγμένων πολιτισμών.

 

Αντιπαρέρχομαι τα πυρινικοφυσικά που δεν τα πιάνω και καταπιάνομαι με το δεύτερο σκέλος. Σε τσίμπησα ΑΠΕ-ΜΠΕ των X-files! Μα δεν θα τελειώσουμε ποτέ με αυτούς τους εξωγήινους πια; Στον Υμηττό τους ψάχνουμε στο σύμπαν τριγυρίζουν; Όχι άλλη Scully και Mulder παλι, νισάφι. Αυτή η ηττοπάθεια των Γήινων πρέπει να σταματήσει. Γιατί δηλαδή αυτοί οι κύριοι εξωγήινοι να είναι απαραίτητα πιο ανεπτυγμένοι από εμάς; Αφού τα ούφο και τους ιπταμενους δίσκους εμείς τα φτιαχνουμε λεει σε μυστικές τοποθεσίες της Area 51 στας Αμέρικας. Αλλά ας μην είμαι εμπαθής με τους εξωγήινους γειτόνους μας. Ψυχούλα θα έχουν και αυτοί. Κάποιος θεός θα τους έφτιαξε. Κάποια Βίβλο ή Κοράνι θα έχουν και αυτοί οι καψεροί να πιστεύουν. Και φαντάζομαι κάποιοι θα είναι υπεργαμάτοι και ωραίοι και ανοιχτόμυαλοι και κάποιοι θα είναι ούγκανοι και μισαλλόδοξοι. Κάποιοι από δαύτους θα νοιάζονται για τον συνεξωγήινο τους ό,τι διαγαλαξιακής εθνικότητας κι αν είναι —όπως συμβαίνει και στο Star Wars που βλέπεις ένα σωρό απίθανα πλάσματα με προβοσκίδες και κεραίες να πίνουν στο ίδιο τραπέζι σε κάποιο μπαρ της αυτοκρατορίας— και κάποιοι θα πηγαίνουν μπουλούκια, στοιχισμένοι και θα κοπανάν 9χρονες νομίζοντας ότι είναι από τον Tattooine ξερωγώ, αλλά που τελικά είναι ομοεθνείς τους. 

 

Δεν ξέρω αν η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω. Και εν τέλει, ας μας πει κάποιος τι είναι το εκεί έξω; Γιατί το άγνωστο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό και φόβο; Γιατί επίσης αυτή η ατελείωτη μονομανία των Γήινων “εμείς και άλλος κανείς” ή “εμείς και εκείνοι”; Γιατί η αλήθεια να βρίσκεται εκεί έξω και όχι εδώ μέσα; Μέσα μας. Γιατί η αλήθεια να μην περιλαμβάνει Us and Them που λέγανε και κάτι παλιόγεροι της ροκ ονόματι Pink Floyd; Γιατί πάντα να χωριζόμαστε; 

 

Γιατί να μην ενωνόμαστε; Έτσι για αλλάγη.

 

DAILY NEWS

Κωνσταντίνος Αργυρός
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
|
21.09.2018 | 19:24
|
Νίκος Μουτσινάς
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 19:05
|

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

Μας δείχνει για πρώτη φορά τους νέους συνεργάτες του!

Ο Νίκος Μουτσινάς μετά την επιστροφή στην τηλεόραση μέσα από την συχνότητα του Epsilon TV, ετοιμάζεται να επιστρέψει και στις θεατρικές σκηνές, καθώς ήδη ετοιμάζει την παράσταση του.

 

ΓΡΑΦΕΙYupiii
MasterChef Junior
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 19:03
|

MASTERCHEF JUNIOR

Αυτές είναι οι 11 παίκτριες που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού

Η προκριματική φάση των κοριτσιών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με απόλυτη επιτυχία και ήδη γνωρίζουμε τα 11 κορίτσια που θα δούμε στο διαγωνιστικό πλέον μέρος του MasterChef Junior

Kim Kardashian-Kanye West
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 18:08
|

KIM KARDASHIAN

H νέα απόφαση του Kanye West που σίγουρα την αναστάτωσε

Εχθές το βράδυ μπορεί όλο το Twitter να ασχολιόταν με την Kylie Jenner και τα δημητριακά της, ωστόσο o Kanye West ήρθε για να ταράξει τα «νερά» και την Kim Kardashian.

ΓΡΑΦΕΙYupiii
Σταύρος Σβήγκος Ελένη Αϊβαλή
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 18:04
|

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΒΗΓΚΟΣ

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση με την σύζυγό του και η κοινή τους συνέντευξη

Ο Σταύρος Σβήγκος ήταν το πρόσωπο της Παρασκευής που συνάντησε τηλεοπτικά  ο Δημήτρης Μακαλιάς για τη στήλη της εκπομπής «ΜΑΚ Drive».

Βασίλης Μίχας Rnew
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 17:59
|

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΣ

Μόνο στο Yupiii: Ο πρωταγωνιστής της «Επιστροφής» δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο της Αθήνας!

Μία δυσάρεστη εμπειρία είχε ο Βασίλης Μίχας, ο τηλεοπτικός Μάνος από τη σειρά «Η Επιστροφή» του ΑΝΤ1.

ΓΡΑΦΕΙYupiii
ιγμορίτιδα
 
DAILY NEWS
|
21.09.2018 | 17:17
|

ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΩΜΑ;

Μήπως πάσχεις από ιγμορίτιδα και δεν το ξέρεις;

Πλέον είμαστε για τα καλά στο φθινόπωρο και οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει. Εσύ όμως νιώθει το κεφάλι σου βαρύ και έχεις συνεχώς μπούκωμα και δεν ξέρεις γιατί. Μήπως όμως έχει ιγμορίτιδα και δεν το ξέρεις;

ΓΡΑΦΕΙYupiii
Σάββας Πούμπουρας & Γιώργος Λέντζας στο Πρωινό
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 16:43
|

ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΝΤΖΑΣ

Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση πριν φύγουν για το Nomads

Ο Σάββας Πούμπουρας και ο Γιώργος Λέντζας βρέθηκαν στο «Πρωινό», το μεσημέρι της Παρασκευής και φυσικά μίλησαν στη Φαίη Σκορδά για το πολυαναμένομενο «Nomads Μαδαγασκάρη».

Αθηνά Οικονομάκου
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 16:32
|

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Ποζάρει με το νυφικό της για πρώτη φορά!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και λίγες ημέρες μόνο έχουν μείνει για το θρησκευτικό γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του Φίλιππου Μιχόπουλου που θα γίνει στη Μύκονο στις 6 Οκτωβρίου.

 

ΓΡΑΦΕΙYupiii
Fendi
 
CELEBRITY NEWS
|
21.09.2018 | 16:20
|

FENDI

Το εντυπωσιακό show και το front row του Οίκου στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου

Η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου έφτασε στο ζενίθ της χτες με τον οίκο Fendi, έναν από τους πιο εμβληματικούς της Ιταλικής Μόδας να παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για την "ιδανική" γυναίκα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2019.

ΓΡΑΦΕΙYupiii
Παναγιώτης Ραφαηλίδης: Η συγκινητική αποχώρηση από το Splash
Παναγιώτης Ραφαηλίδης: Η συγκινητική αποχώρηση από το Splash
Σταύρος Σβήγκος: Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση με την σύζυγό του
Σταύρος Σβήγκος: Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση με την σύζυγό του
Σάββας Πούμπουρας & Γιώργος Λέντζας: Η εμφάνιση στο «Πρωινό» πριν την αναχώρηση για το Nomads
Σάββας Πούμπουρας & Γιώργος Λέντζας: Η εμφάνιση στο «Πρωινό» πριν την αναχώρηση για το Nomads

Παρθένος

23/08-22/09

Εντάξει έχεις δίκιο, έχει παρακρατήσει το αστειάκι. Κάθε φορά που βάζεις το πρόγραμμα σου και τη ρουτίνα σου σε μια σειρά συμβαίνει κάτι (προβλήματα στην οικογένεια, εντάσεις με το σύντροφο, αλλαγές στο γραφείο) και σου το χαλάνε! Αλλά κι εσύ αφού το έχεις δει το έργο γιατί να φτάνεις στα όρια της εξάντλησης προσπαθώντας να τα προλάβεις όλα;

Beauty, Style

BEAUTY, STYLE

Γιώργος Σατσίδης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΤΣΙΔΗΣ

Αθηναΐς Νέγκα

ΑΘΗΝΑΪΣ ΝΕΓΚΑ

BackPackStories

BACKPACKSTORIES

Πώς να φορέσεις σωστά τα printed πουκάμισα
 • Πώς να φορέσεις σωστά τα printed πουκάμισα

  Πώς να φορέσεις σωστά τα printed πουκάμισα

  Για να μην πιαστείς «αδιάβαστος»

 • Πρέπει να δεις αυτή την εμφάνιση από την πασαρέλα

  Μήπως αυτό είναι τελικά το πιο ωραίο νυφικό που έχουμε δει;

  Πρέπει να δεις αυτή την εμφάνιση από την πασαρέλα

 • Καρό

  Καρό

  Η απόλυτη τάση του φθινοπώρου

 • Fashion Police

  Style Report

  Η fashion editor βαθμολογεί τα looks των stars! Ποια έκανε την καλύτερη εμφάνιση & ποια μας απογοήτευσε;

 • Jessica Alba

  30 απαράβατοι κανόνες περιποίησης για τις 30αρες που δεν θέλουν να γεράσουν

  Ακολούθησέ τους όλους αν θέλεις να έχεις ένα όμορφο και νεανικό πρόσωπο!

Πώς θα αποκτήσεις και θα διατηρήσεις μία δυνατή στύση
 • Πώς θα αποκτήσεις και θα διατηρήσεις μία δυνατή στύση

  Πώς θα αποκτήσεις και θα διατηρήσεις μία δυνατή στύση

  Τα 10 tips που θα μεγαλώσουν θεαματικά τον «καλύτερό σου φίλο».

 • Τα kinky πράγματα που θέλει στο σεξ αλλά ντρέπεται να παραδεχτεί

  Τα kinky πράγματα που θέλει στο σεξ αλλά ντρέπεται να παραδεχτεί

  Γυναίκες της διπλανής πόρτας εξομολογούνται χωρίς φόβο!

 • Τι περιποίηση χρειάζεται το πρόσωπό σου ανάλογα την ηλικία σου

  Τι περιποίηση χρειάζεται το πρόσωπό σου ανάλογα την ηλικία σου

  Η grooming ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείς

 • Τι δε θα πάψουν ποτέ να απολαμβάνουν να ακούν οι γυναίκες στο κρεβάτι

  Τι δε θα πάψουν ποτέ να απολαμβάνουν να ακούν οι γυναίκες στο κρεβάτι

  Πες τα και δεν θα χάσεις

 • Τα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον μένεις μαζί της από συνήθεια

  Τα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον μένεις μαζί της από συνήθεια

  Πώς θα βγεις από το comfort zone!