Follow us

Ο Σφακιανάκης, Η Μποφίλιου & Το Ποίμνιο: Ως πότε θα ακούμε πολιτικ μονολόγους με φόντο πλατό και πίστες;

Τις τελευταίες ημέρες η ανάλαφρη επικαιρότητα άρχισε κάπως να βαραίνει ξανά.

Ο Σφακιανάκης, Η Μποφίλιου & Το Ποίμνιο

Το τελευταίο που με νοιάζει αυτή τη στιγμή είναι να κατηγορήσω όποιον καλλιτέχνη (που εν προκειμένω είναι και εξαιρετικοί στο είδος τους) γιατί βγήκε να πει το μακρύ του και το κοντό του. Ωστόσο, σε μία εποχή που καθετί ελέγχεται, κρίνεται και δυστυχώς υπεραναλύεται, πότε φτάσαμε αυτή η ελευθερία να μην έχει κανένα όριο;

Οι φταίχτες για αυτή την κατάσταση είναι δύο: οι ομιλούντες και αυτοί που τους δίνουν τον λόγο.

Οι ομιλούντες καλούνται συνήθως επίτηδες να πουν ξανά και ξανά μία ήδη γνωστή πιπεράτη άποψη που αφορά την πολιτική ή την κοινωνία. Άλλοτε μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίλογο κατά την ίδια τη συνέντευξη, άλλοτε μπορεί να τους αφήσουν απλά να κάνουν μονόλογο. Έχουμε παρακολουθήσει και τις δύο μεθόδους αλίευσης και διαχείρισης μίας ακραίας άποψης. Οι ομιλούντες κρίνονται, παίρνουν και το βάρος των λεγομένων τους, ενδεχομένως να δέχονται και τις συνέπειες τους. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορείς να πεις σε κάποιον «γιατί πιστεύεις αυτό που πιστεύεις» και να του κουνήσεις το δάχτυλο. Όμως μπορεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να τους πει κάποιος ότι δεν κάνει να λένε ευθέως ό,τι πιστεύουν δημόσια; Καλώς ή κακώς, υπάρχει ακόμα απαίδευτο κοινό που θαυμάζει σαν Θεό έναν λαϊκό βάρδο και πιστεύει αμάσητα ό,τι και να του προβάλει ως σωστό και ηθικό. Θα πρέπει κάποια στιγμή τα δημόσια πρόσωπα να συνειδητοποιήσουν πως ο λόγος τους είναι δημόσιος και ίσως μπορεί να αποτελέσουν λανθασμένο πρότυπο για κάποιους θαυμαστές τους. Ειδικά αν πλέον ως φιγούρες έχουν ξεφύγει λόγω επιτυχίας από τον σκληρό πυρήνα του κοινού τους και απευθύνονται σε ένα κοινό ευρύ, mainstream και απροπόνητο σε τέτοιου είδους διδαχή.

Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που τους δίνουν τον λόγο; Ειδικά στις τηλεοπτικές εκπομπές δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτός που κάνει την ερώτηση δεν έχει τη μισή ευθύνη της άποψης που εκφράζεται στον τηλεοπτικό αέρα που του δίδεται προς αξιοποίηση. Μα θα λογοκρίνει τον καλεσμένο; Όχι. Απλώς ΜΠΟΡΕΙ να μην του κάνει την ερώτηση εκείνη που θα τον κάνει πει κάτι που εκθέτει τον ίδιο, ενοχλεί την κοινή λογική και -γιατί όχι;- υποβιβάζει το γενικότερο τηλεοπτικό προϊόν που παρακολουθεί ο θεατής. Δεν είναι ανάγκη να ρωτήσεις ξανά και ξανά κάποια συγκεκριμένα άτομα για το πώς θα αντιδρούσαν αν ο γιος τους ήταν γκέι. Δεν είναι ανάγκη να ρωτήσεις τους πάντες τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Υπάρχουν ερωτήσεις που απλά μπορείς να αποφύγεις.

Την ίδια στιγμή, τα κανάλια, οι εφημερίδες και κάθε μέσο που δίνει λόγο σε ένα δημόσιο πρόσωπο να εκφράσει κάτι που είναι ακόμα και προσβλητικό προς μία μερίδα του κοινωνικού συνόλου έχουν απόλυτη συνευθύνη του λάθους αυτού. Και το παράδοξο -και ακόμα χειρότερο- στην υπόθεση είναι πως σχεδόν ποτέ ένας σταθμός που φιλοξενεί αυτές τις πολυσυζητημένες συνεντεύξεις δεν παίρνει δημόσια θέση για το τι επιτέλους θεωρεί σωστό ή λάθος για την τελική εικόνα του περιεχομένου και του προγράμματός του. Αλήθεια θυμάστε μία φορά το θέμα να ξέφυγε από την ευθύνη του παρουσιαστή (όποιος και αν ήταν αυτός); Άραγε, μόνο ένας τηλεοπτικός σταρ (άντε και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής) έχει ευθύνη; Μάλλον όχι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σε μία εποχή ταραγμένη, που οι κοινωνικές ανισότητες γίνονται ολοένα πιο έντονες, οι πολιτικές θέσεις ακόμα και μεταξύ φίλων μπορούν να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και εντάσεις, καλό θα ήταν λοιπόν τα δημόσια πρόσωπα που είναι καταξιωμένα σε μία τέχνη, όπως το τραγούδι, να μείνουν πιστά στον ρόλο τους και να μην υποδύονται τον τελάλη ακραίων πολιτικών ή κοινωνικών θέσεων που μπορεί να κάνουν ακόμα και κακό στο ίδιο τους το κοινό.

Ναι, το κοινό μπορεί να αντιμετωπίζει καχύποπτα έναν πολιτικό όταν του παρουσιάζει μία θέση της παράταξης που εκπροσωπεί. Όμως αρκετά συχνά ο θαυμαστής δεν μπορεί να διακρίνει αν ένας καλλιτέχνης είναι ευφυής ως πολίτης και δυστυχώς το κοινό, βασιζόμενο στις αγνές προθέσεις που θα πρέπει να έχει ο κατά τα άλλα αθώος και αγαπημένος τροβαδούρος, δέχεται αβίαστα και παθητικά τα μηνύματα που του στέλνει αδιάκοπα το αγαπημένο είδωλό του. Και σε αυτή τη λανθάνουσα πορεία της πληροφορίας είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι όσοι δίνουμε βήμα άκριτα σε όποιον απολαμβάνει από 5 λεπτά μέχρι και 20 χρόνια δημοσιότητας.

Ο Σφακιανάκης, Η Μποφίλιου & Το Ποίμνιο

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

https://www.snapchat.com/add/SirConstantino

http://instagram.com/sirconstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα